Mi és emésztőnedveink Édes vagy keserű.. Mi és emésztőnedveink
Emésztés Olyan kémiai folyamat, melynek során megfelelő enzimek hatására a szerves makromolekulák alkotó monomerjeikre bomlanak. A szabad monomerek a sejtek számára már felvehető méretű vegyületek. Ezek a sejtek közvetlen tápanyagai.
Előbél emésztőenzimei Szájüreg: nyálamiláz – alfa-amiláz szénhidrátbontás részleges semleges kémhatás(pH7) A keményítőt és glikogént ( poliszacharidok) bontását kezdi meg.
Előbél emésztőenzimjei Gyomor: Pepszinogén( inaktív előanyag)+sósav=pepszin - polipeptideket bontja oligopeptidekre Részleges a fehérjebontás. savas kémhatás (pH1-2) A táplálékkal lenyelt alfa-amiláz a savas kémhatásnál hatástalanná válik. http://www.youtube.com/watch?v=bo2Ape8JHq http://www.youtube.com/watch?v=Q-n_Q0qKXzg&feature=related
Hasnyálmirigy-pancreas Endokrin és exokrin működés Exokrin- külső elválasztású sejtek- hasnyál Kémhatás- lúgos Endokrin- hormonokat termel ( inzulin, glukagon)
Középbél-hasnyálmirigy Kémhatás:lúgos lipáz ami a zsírokat zsírsavra és glicerinre bontja ; nukleáz ami a nukleinsavakat nukleotidokká bontja ; tripszin ami a oligopeptideket(fehérjéket) bontja peptidekké ; hasnyál-amiláz ami a poli- és az oligoszacharidokat(cukrokat Pl: keményítő) diszacharidokká(maltóz) bontja Nem fejezi be az emésztést.
Középbél:máj A máj az epét termeli és a zsírok diszpergálásában(emulgeálás) fontos. Kémhatás: lúgos Májepe-epevezeték-epehólyag-hólyagepe ( töményebb) Összetétele: epesavas sók Epefesték koleszterin Az epében nincs enzim, de az epesavas sók kisebb cseppekre bontják a zsírokat, olajokat. Igy könnyebb emészteni.
Középbél-bélnedv A vékonybél saját emésztőnedve a bélnedv. A bélbolyhok tövében csöves és bogyós mirigyek termelik. Kémhatás: lúgos
Középbél: bélnedv Kémhatás: lúgos lipáz zsírbontó nukleáz nukleinsavbontó erepszin ami a tripszin termékét (dipeptid) monopeptiddé (aminosav) bontja Maltáz, laktáz, szacharáz ami a hasnyál- amiláz termékét (diszacharid) monoszachariddá (glükóz v. szőlőcukor) bontja. http://www.youtube.com/watch?v=AEsQxzeAry8&feature=related
Utóbél Már csak mértékű felszívódás történik, főleg víz és kisebb ionoknak, mert a célja a széklet kialakítása mind tartalmában, mind formájában. A székletre a vékonybélben beleömlött epének van nagy szerepe, színben. Emésztés lényegében nincs, bélnedve nincs, csak K és B vitamin termelés. http://www.youtube.com/watch?v=vFiavuyk31s&feature=related
Utóbél Itt zajló folyamatokban fontos: bélbaktériumok Csecsemőben: nincs Szerzett bélflóra Szimbionta baktériumok pl. Escherichia coli, lactobacillus, Enterobacter Növényi rostokat, egyéb szerves vegyületeket bontják= bélgáz Egyéb feladat: vitamint termelnek- B, K vitamin http://www.youtube.com/watch?v=A7jKCfx-0Mo&feature=related
szénhidrát fehérje zsírok nukleinsavak szájüreg Alfa-amiláz Részleges semleges - Gyomor Pepszin savas Középbél Máj Hasnyál bélnedv Maltáz, szacharáz laktáz Tripszin erepszin Epe Lipáz Nukleáz Utóbél
A felszívódás aminosav Aktív transzporttal 95-98% Zsírok Passzív transzporttal 95% szénhidrátok Bélhámsejtbe aktív transzporttal Vérbe diffúzióval nukleinsavak Alkotórészeik szerint Pentóz aktiv tr. Nukleotidbázisok passzív transzport Vitaminok Jelentős része a vékonybélben szívódik fel. A szerves és szervetlen anyagok felszívódásának fő területe: vékonybél Bélbolyhok 200m2, ezeken mikrobolyhok, felszínük felszívó csillós hengerhám. Májkapuéren keresztül a májba kerül