DORMÁND.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alsónémedi A falu bemutatása
Advertisements


„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
DÉVAVÁNYA.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Petőfi Sándor
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Humánkineziológia szak
Bibliotheca Corviniana
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
élete visszaemlékezésekben
Készítette: Németh Sándor
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
Juhász Gyula - Emlék 1912.
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Petőfi Sándor Élete és műve.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
FIAM – MY BOY.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
7. Házi feladat megoldása
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Készítette: Németh Katalin…
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
CIGÁNY VICCEK....
Mit gondolsz, milyen volna az életünk, ha mostantól a Bibliát úgy használnánk, és olyan fontosnak tartanánk, mint a mobiltelefonunkat?
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Szeged és az első világháború
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
ÉLETRAJZI ADATOK JAN. 10-ÉN SZÜLETETT PERECSENBEN, ERDÉLYI NEMESI CSALÁDBÓL ISKOLÁIT KRASZNÁN KEZDTE S A ZILAHI REFORMÁTUS WESSELÉNYI FÕGIMNÁZIUMBAN.
Szeged az I. Világháborúban ( )
Zselickislak.
KUNMADARAS Cholnoky Béla vonatkozású levelezőlapja,
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
I. világháborús emlék.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
Mt 19,16-30.
Szent Bernadette.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
MG Production Ilyen volt az élet a régi időkben. Egyesek szerint, ez volt a helyes életmód, pedig komoly veszélyeket relytegetett. De túléltük!
Kassák Lajos Nézzük együtt….
A Semmelweis Egyetem rövid történet, honlap
Előadás másolata:

DORMÁND

Dormánd község Heves megye Füzesabonyi kistérségében. Itt született 1900. július 19- én Remenyik Zsigmond író. Elemi iskoláit is itt végezte. A II. világháború után dormándi birtokán élt.

Remenyik Zsigmond naplóbejegyzései Dormándról „ Dormándon jártam, Dormándon. Szomorú, élettelen vidék, a régi ház feldúlva, az utolsó szögig kifosztotta a háború. Jószágok nélkül akár a sivatagban. „ „ Egy kis Dormándi parasztlányt hoztam fel Pestre Somlaiékhoz cselédnek. A kislány először volt el otthonról, azt sem tudta, mi egy város. „ „ Ez történt ugyancsak könyveimmel Dormándon is, ahol harckocsik, tankok és teherautók alá öntötték sárba ládaszám, hogy ki tudjanak vánszorogni az ülepedő sárból. „

„ 1900-ban születtem Dormándon, Heves megyében … „ „ Itthon vagyok már negyedik napja egy-két hetes pihenőre a régi házban, a romok között. Maga a gazdaság példaszerű. Andris öcsém érdeme ez ... Itt pihenek hát, járom ismét a falut, mint 10-12 évvel ezelőtt, amikor a Bűntudat-ot írtam annakidején. Ma már kötet ébredezik bennem az Alvilág! Anyám, apám sírját holnap látogatom meg majd feleségemmel. „ „ 1900-ban születtem Dormándon, Heves megyében … „ Forrás: Remenyik Zsigmond: Szemétdomb : naplójegyzetek In. Hevesi Szemle. - 1986 6. sz., 49-53. - Hevesi Szemle. - 1987. 2. sz., p. 39-43. - Hevesi szemle. - 1987. 3. sz., p. 28-31. - Hevesi szemle. - 1987. 4. sz., p. 26-28. - Hevesi szemle . - 1988. 1. sz., p. 24-27.- Hevesi szemle. - 1988. 4. sz., p. 34-38. - Nagy E. Sándor : Remenyik Zsigmond. - Budapest : Akadémiai, 1973. - 151 p. , címlap

Az író emlékét őrző helyek Remenyik Zsigmond Községi és Iskolai Könyvtár Remenyik Zsigmond Múzeuma

„ A sokat látott író élete végéig Dormánd és Eger írójának vallotta magát annak ellenére, hogy éveket töltött hazáján és Európán kívül, sok helyet mondhatott otthonának, és hogy 1962-ben pesti lakásában érte utol a halál. „