Az ízek világa Édes-savanyú…..
Bevezető Régen kérdés: ehető vagy mérgező? Ma: mennyire finom? Mechanizmus: nyálban oldott anyag → a nyelven és a száj felületén lévő ízlelőbimbókhoz hatol Az ételről szerzett információk: az íz mellett, hőmérséklet, textúra, állag → ezek összessége a zamat. Az inger elsődleges kritériuma: legyen oldható, ehhez kell a nyál.
A nyál 1 nap kb. 7.5 dl-t termelnek a mirigyek, főként étkezés közben Az étkek különböző mennyiségű nyáltermelést okoznak (citrom vs. szőlőcukor) Egyéb funkció: fertőtlenítés, a fogzománc kimaródásának megakadályozása, a szájüregben lévő bacillusok elpusztítása Összetétele a sós vízhez hasonló
Ízek osztályozása Négy fő íz (édes, sós, keserű, savanyú), de ez vitatható Arisztotelész: emellett még 3: csípős, fanyar, csípősen fanyar
Nyelv: nem más, mint egy nyálkahártyával bevont izomtömeg Anatómia és élettan Nyelv: nem más, mint egy nyálkahártyával bevont izomtömeg Rajta ízlelőszemölcsök → ezek falát apró, fokhagymafej-alakú ízlelőbimbók barázdálják Nem minden ízlelőszemölcsben vannak ízlelőbimbók (pl.: nyelv közepe) → ezekben vannak a receptorok, melyek kémiai anyagokra érzékenyek Vannak ízlelőszemölcsön kívüli ízlelőbimbók is, helyük: szájpadlás, arcfal belső oldala, garat
Állatok és emberek Állatvilág: halak egész testfelszínén, egyes rovaroknál a föld ízlelése miatt a lábfejükben Emberek: egy ízlelőszemölcsben 1-több 100 ízlelőbimbó, összesen kb. 6000, de nagy egyéni különbségek Csecsemőknél viszonylag kevés, ezután gyorsan növekszik, max. 40 év, onnan visszafordul Ízlelőbimbók: állandóan pusztulnak és újak lépnek a helyükbe, átlagéletkor: 10 nap,
Ízlelőbimbók Kb. 50 ízreceptorsejt. Alakjuk olyan, mint a fokhagymagerezd, ezek végén mikrovillusok (bolyhok), ezen bolyhok egy csoportja előrenyúlik az ízlelőbimbó falán lévő kis nyílásba A bolyhok és az ízoldat érintkezésének hatására ingerület jön létre a receptorsejtben
Az ízlelőbimbókat 3 külön agyideg idegzi be (X, IX,VII) Az íztérkép téveszme, ez csak minimális koncentráció esetén igaz, ellenkező esetben a nyelv bármely helyén érezzük az ízeket.
Ízlelőpálya Axonokból álló pálya, melynek megnő az aktivitása ízanyag hatására (függ: anyag természete, töménysége) Az idegsejtek szelektíven válaszolnak a különböző ízanyagokra
Detektálás és azonosítás Legérzékenyebbek: keserűre. Genetikailag 2 típus! Az ízérzéklet hőmérsékletfüggő, és az egyes anyagokra nem egyformán hat. Függ a napszaktól is, délután jobb, mint reggel. Nemtől: a nők jobbak, mint a férfiak. Brain freeze Fagylaltos fejfájás
Az agyfagyás az a jelenség, amikor a szájpadlásban található idegek túlreagálnak a fagylalt alacsony hőmérsékletére és úgy érzik, hogy az agynak fűtésre van szüksége. A melegben az agyi véredények megdagadnak, ez okozza a fagylalt-fejfájást, vagy közismert nevén az agyfagyást. Becslések szerint a lakosság 30%-a szenved ezektől a fejfájásoktól.