Magyarország.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendek tanya Állattenyésztés
Advertisements

HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Siófok és környéki hungarikumok
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
Kedves Pedagógusok! Tovább.
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tokaj Magyarország.
Pásztorélet.
Fersch Attila Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Helyes táplálkozás.
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
falazat, tetőszerkezet
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Negyedik előadás Március 11
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kísérlet.
Tűzhelyek, füstelvezetés
Magyar borok a világban
A Pálinka.
Reformtáplálkozás.
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Márciusi jeles napok.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
A magyarországi mezőgazdaság
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szüret.
E – kereskedelem - e? jótékony online árusítás Cseh Henriett
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
Magyarország természeti kincsei
Magyarország.
Villány, május 7. Mester Zoltán
Készítette: Istvánfi Vivien 9.c
A helyes táplálkozás.
Dr. Csuták János borlovag
A Villányi borvidék régen és ma I.
Pásztorélet © Németh György.
Logo tervezéshez információk
Tokaj hegyalja vonzerői
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Készítette: Szatmári Zsófia
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A vadhús, mint hungarikum
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Magyarország

HUNGARIKUMOK Pálinka: A Magyarországon termett, húsos, magozott vagy mag nélküli, ill. bogyós gyümölcsből készül. A pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készíthető el, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását is Magyarországon végezték.

Érzékszervi tulajdonságok: Tükrösen tiszta, színtelen, esetleg halványsárga színű, az adott gyümölcsre jellemző ízű és illatú. Csonthéjas gyümölcsök esetén a kellemes magzamat része a hagyományos ízlésvilágnak. Érlelt és ópálinka esetén sárgás, borostyánszínű, a gyümölcs alapzamatát és illatát az érlelt jelleg mellett megőrző. Az ágyas pálinka estén a gyümölcságyas érlelés által finomított zamatú, és a gyümölcsöknek megfelelő színű. A pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem.

Magyar gasztronómia A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. A magyar ételkészítési szokásokat alapvetően jellemző sertéshús és zsír használatának oka a török időkre vezethető vissza. A halászlé különlegességét az adja, hogy míg Európában évente 22–24 kg halat eszik meg egy fő, addig Magyarországon ugyanez az éves adat kevesebb, mint 4 kg/fő. Ezt a kicsiny mennyiséget a karácsonyi halfogyasztási hagyományainknak, a dunai és tiszai halfőzési gasztronómiai örökségünknek köszönhetjük.

Magyar borok A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

pogácsa A pogácsa a magyar konyhában: Legelterjedtebb változatai a burgonyás, sajtos, tepertős, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás. Általában az étkezés után, vagy tartalmasabb levesek (pl.: gulyás) mellé adják kenyér helyett. Hamuban sült pogácsa: Olyan pogácsa, amit nyílt tűzhelyen, hamuban sütnek. A magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.

Magyar szürkemarha A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A 13–18. század között Közép-Európa legkiválóbb hústermelője volt, állománya átvészelt súlyos történelmi időket, és évszázadokon keresztül jelentős szerepet játszott a magyar gazdaság egészében.

Mangalica A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta. A sertéstenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre szorult. Ennek ellenére már 1750-ből vannak adatok, mely szerint Sopron messze földön híres sertésvásárára az Alföldről hajtottak fel állatokat. A 18. század végén főleg a dunántúli területek és Ausztria között volt jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő fajtája a bakonyi sertés volt, mert ez a fajta jól bírta a hosszú utat.

Köszönöm a figyelmet!!!!