Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
COWI PowerPoint design manual
Advertisements

A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A Főváros települési szilárd hulladék
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
A hulladékgazdálkodás előtt álló feladatok 2014-ig
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
A kötelezettek teljesítési fegyelme Csomagolás Gönci Beáta ÖKO-Pannon Kht Budapest, január 21.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Országos Környezetvédelmi
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
energetikai hasznosítása III.
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet István Zsolt osztályvezető „Folyadékkristályos kijelzők újrahasználata.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
CSEBER Kht évi gyűjtés eredménye január.
Környezetgazdálkodás 1.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Készítette: Kincses László
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Készítette: Kereki Orsolya
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Környezetgazdálkodás 1.
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
TÁMOP /1-2F Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam Hulladékanalízis és -kezelés – a gyakorlat szerkezete, általános tudnivalók (elméleti.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit

A képződött hulladék mennyisége (millió tonna/év)

A 2000. évben képződött hulladék összetétele

A képződött hulladék kezelése 2000. évben Hulladék típusa Hasznosítás % Lerakás Égetés, egyéb ártalmatlanítás Mezőgazdasági és élelmiszeripari nem-veszélyes 35 55 10 Ipari és egyéb gazdálkodói nem-veszélyes 29 60 11 Települési szilárd 3 83 14 Települési folyékony (szennyvíziszap nélkül) 30 22 48 Szennyvíziszap 40 50 Veszélyes 20 74 6 Biomassza 85 13 2

Általános, a végrehajtásnál érvényesítendő jogszabályok Jogi szabályozás Általános, a végrehajtásnál érvényesítendő jogszabályok Átfogó hulladékgazdálkodási jogszabályok Hulladékkezelésre vonatkozó jogszabályok Anyag- illetve hulladékorientált szabályozók Gyártói felelősségen alapuló speciális szabályok

Célállapot A keletkező hulladék összes mennyisége 2008-ra ne haladja meg a 2000. évi szintet A képződő, nem biomassza jellegű hulladék mintegy felének anyagában történő, vagy energetikai célú hasznosítása történjen meg Csak a más módszerrel nem ártalmatlanítható hulladékot rakják le A szelektív hulladékgyűjtés arányát 2008-ig - az összes települési szilárd hulladék tömegéhez viszonyítva - a jelenlegi 3%-ról 35-40%-ra növeljük 2005-ig elérjük a csomagolási hulladékok 50%-os hasznosítását 2008-ig a veszélyes hulladékok legalább 30%-át hasznosítjuk 2009-ig minden hulladéklerakó, 2005-ig minden égető feleljen meg a környezetvédelmi követelmények.

Az OHT végrehajtási tapasztalatai, eddig elért eredmények Időarányosan teljesítjük az EU szabályozókban, illetve a Csatlakozási Szerződésben meghatározott hulladékgazdálkodási feladatokat Létrejöttek a gyártók kötelezettségeit együttesen megvalósító koordináló szervezetek Megkezdődött a korábbi évtizedekben nagy mennyiségben felhalmozott ipari hulladékok (kohászati és erőművi salakok, bányászati meddők) felhasználása Jelentős mértékben fejlődött a települési hulladékkezelés minősége

A hulladékok képződésének alakulása (millió tonna/év) Hulladék típusa 2000. 2003. 2004. Mezőgazdasági és élelmiszeripari nem-veszélyes 5,0 Ipari és egyéb gazdálkodói nem-veszélyes 21,5 19,4 17,0 Települési szilárd 4,6 4,7 Települési folyékony ((begyűjtött mennyiség) 5,5 4,4 4,2 Településiszennyvíz-iszap (begyűjtött mennyiség) 0,7 0,6 Veszélyes 3,4 1,2 Összesen 40,7 35,3 32,8 Biomassza 28,0 30,0 Mindösszesen 68,7 65,3 62,8

A hulladékkezelés problémái, megoldandó feladatok A nem megfelelő települési hulladéklerakók bezárása és rekultivációja A biohulladék elkülönített kezelésének elterjesztése A szelektív gyűjtés általánossá tétele A hulladékok mennyiségének minimalizálása A hasznosítás ösztönzése, a hasznosító-feldolgozó ipar fejlesztése A kis- és középvállalkozások hulladékgazdálkodási teljesítményének növelése

További információk: www.kvvm.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket !