A Magyarországi Kárpát-Egyesület Magyarország els ő, 1873-ban alapított turistaegyesülete szlovákul Uhorský karpatský spolok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ókori Mezopotámia művészete
Advertisements

Szóviv ő Bál – nem csak szóviv ő knek! A rendezvényr ő l… A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének szervezésében immár VIII. alkalommal rendezzük.
Az osztrák–magyar határ modernkori jelentésváltozásai Jankó Ferenc – Tóth Imre.
Pons Danubii EGTC. Rövidítés jelentése: Pons Danubii Korlátolt Felel ő sség ű Európai Területi Együttm ű ködési Csoportosulás.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
A dualizmus kori társadalom
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Public Affairs – Issues management
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
30 éves jubileumi rendezvény képekben Gunaras, Resort Spa Hotel október 4-6.
III. Béla (1172 – 1196).
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Albert Einstein élete.
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Talpon maradni.
Benito Mussolini
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Rákóczibánya bemutatása.
Budapest a világváros.
Ismeretlen szerzŐ verse
A bőr betegségei.
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
A hidegháború és a harmadik világ
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
automatikusan vált ErdŐ éve keretén belül várjuk szeretettel a családokat, gyermekeket. Mikulás túrára.
Kattints A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Bizottságai, Egyesületei, Szakosztályai, idén is Mikulástúrán találkoznak a Mikulással a Budai hegyekben.
Katona András Magyar Turizmus Zrt.
MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Az elemzés és tervezés módszertana
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Ausztria Valacsay András.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Hegedüs Ábel HM Hadtörténeti Int. és Múz. Turistatérképek régen és ma MFTTT november 19.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Magas „ BHA-12-HA Barangolás a 140 éves Magyarországi Kárpát Egyesület Emlékére
ALMA TADEMA.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Un mare monument natural A boliviai Salina de Uyuni a világ legnagyobb só sivataga mely egy hatalmas természetes tükört alkot. Az es ő s évszakban.
Budapest – új világváros
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
A határon túli magyarok
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Térkép 2..
Európa regionális földrajza
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Árvai Gerg ő 9.c.  Élete  Munkássága  M ű vei.
A modern titkosszolgálatok kialakulása
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
Gróf Bethlen István Fiatalkora Kezdeti politikai pályafutása Miniszterelnökként Belpolitikája Külpolitikája F ő bb m ű vei.
Magas-tátrai kirándulásunk
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Együttműködési lehetőségek
Előadás másolata:

A Magyarországi Kárpát-Egyesület Magyarország els ő, 1873-ban alapított turistaegyesülete szlovákul Uhorský karpatský spolok

A „késmárki” korszak (1873–1883). Az els ő, „késmárki” korszakra ( ) estek a látványos útépítések, joggal nevezhetjük ezt a korszakot az útépítések id ő szakának. A kés ő bbiekben kiépítették az els ő jelzett turistaösvényeket a déli oldal völgyeibe Jelzett utakat építettek a hegymászótudást nem igényl ő csúcsokra (pl. Tengerszem- csúcs). Az utak kiépítésével egyidej ű leg a legforgalmasabb helyeken menedékházak is épültek. Tengerszem-csúcs

A „l ő csei” korszak (1884–1891) Az Egyesület életének második, „l ő csei” korszakában ( ) az MKE egyik legjelent ő sebb vállalkozásaként 1885 és 1889 között kocsiút formájában kiépült a fürd ő telepeket összeköt ő Tátra körút, valamint erre a korszakra esett az MKE másik nagy alkotásának, a poprádi Kárpát Múzeumnak a megnyitása is. Kárpát Múzeum Poprád

Az „Iglói” korszak (1891–1920) Ebben az id ő szakban alapították Tátralomnicot. A hegymászás rohamos terjedése magával hozta a magasabb régiókban építend ő menedékházak igényét is. Az MKE tevékenysége során lehet ő sége szerint támogatta a kulturális munkát is. A MKE kiadásában jelent meg 1887-ben a Magas-Tátra els ő turistatérképe. Tátra- lomnic Magas-Tátra térkép

1945 után 1945-ben a turizmus is újraéledt. A régi országos szövetséget és a turista egyesületek legtöbbjét, így az MKE-t is, az új politikai elvek következtében feloszlatták 1949-ben az állami vállalatok létrehozásakor a turistaházakat elvették az egyesületekt ő l és a Turistaházakat Kezel ő Nemzeti Vállalatban vonták össze. El ő ször Magyar Vándorsport Szövetség, majd Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) néven m ű ködött az országos szervezet.

K ö s z ö n j ü k a f i g y e l m e t !