Lineáris egyenletrendszerek, leképezések, mátrixok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Integritási tartományok
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
Egy szélsőérték feladat és következményei
A polinomalgebra elemei
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Készítette: Szinai Adrienn
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Elemi bázistranszformáció
Műveletek mátrixokkal
Dualitás.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Térbeli infinitezimális izometriák
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Egy kis lineáris algebra
Algebra a matematika egy ága
Bizonyítások Harmath Zsolt.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
Optimalizálási módszerek 2. Konvex halmazok
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások Építőmérnök BSc szak PMMINB313
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
Lineáris algebra.
Exponenciális egyenletek
Koordináta-geometria
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
2.2. Az egyenes és a sík egyenlete
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
előadások, konzultációk
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Nagy Szilvia 7. Lineáris blokk-kódok
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Integrálszámítás.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Lineáris egyenletrendszerek
Algebrai struktúrák 1.
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Lineáris egyenletrendszerek, leképezések, mátrixok

Az n ismeretlenes k egyenletből álló lineáris egyenletrendszer felírható mátrix-egyenelet alakban.

A az együttható mátrix, x az ismeretlenekből álló (oszlop)vektor, b pedig a jobboldali konstansokból álló oszlopvektor. Ekkor az egyenletrendszer Ax=b alakban írható. Tekintsük Tn és Tk vektortereket, és rögzítsünk egy-egy bázist. Ekkor az A mátrix egy A : Tn  Tk lineáris leképezés mátrixa lesz. Az Ax=b egyenlet megoldható akkor és csak akkor, ha b Tk-beli vektor valamely x Tn-beli vektor képeként írható, azaz bImA.

Legyen e1,e2,. ,en a Tn tér rögzített bázisa. Ekkor az Ae1, Ae2, Legyen e1,e2,...,en a Tn tér rögzített bázisa. Ekkor az Ae1, Ae2,..., Aen vektorok az ImA tér egy generátorrendszerét alkotják. Ezek pont az A mátrix oszlopvektorai. ImA az {ai: i=1,…,n} vektorok által generált altér. b pontosan akkor eleme ennek az altérnek, ha az {ai : i=1,…,n,b} rendszer is ImA-t generálja. Ez azt jelenti,hogy <{ai: i=1,…,n}> és <{ai : i=1,…,n,b}> alterek dimenziója ugyanaz, azaz a két vektor rendszerből kiválasztható maximális lineárisan független rendszer elemszáma ugyanaz.

Mátrix rangja Háromféle rang fogalmat definiálunk, majd belátjuk, hogy ugyanazok. Az első az előző észrevételeken alapul. O. Definíció Egy A mátrix oszloprangja r, ha A oszlopvektorai között található r lineárisan független, de r-nél több nem. S. Definíció Egy A mátrix sorrangja r, ha A sorvektorai között található r lineárisan független, de r-nél több nem.

Példa Az mátrix oszloprangja 2. Az első két oszlop lineárisan független. Ugyanakkor és

sorrangja 2. Az első két sor lineárisan független sorrangja 2. Az első két sor lineárisan független. A harmadik kifejezhető velük. A nullmátrix oszloprangja 0. Az n x n –es E egységmátrix sor- és oszloprangja n. Egy k x n-es mátrix oszloprangja legfeljebb n (nincs több oszlop), másrészt a vektorok Tk-ból valók, így legfeljebb k lineárisan független lehet köztük, hiszen Tk dimenziója k.

Aldetermináns (nem előjeles!): egy négyzetes részmátrix determinánsa. Tetszőleges h oszlop és h sormetszeteiben álló h2 elem által alkotott h x h-as mátrix determinánsa. D. Definíció Egy A mátrix determinánsrangja r, ha van olyan r x r-es aldeterminánsa ami nem nulla, de bármely r-nél nagyobb rendű aldeterminánsa már nulla.

determináns rangja 2. Ugyanis Azonban akármelyik harmadrendű aldeterminánsra igaz, hogy a harmadik sorához hozzáadva az elsőt, majd ebből kivonva a második kétszeresét csupa 0 sort kapunk. Eközben viszont a determináns értéke nem változott. Mátrix transzponáltja: Egy k x n-es A mátrix transzponáltja az az n x k-as AT mátrix, melynek ij-ik eleme megegyezik A ji-ik elemével. A és AT determináns rangja megegyezik.

Tétel Egy mátrix oszloprangja, sorrangja és determinánsrangja megegyezik. Ezt a közös értéket nevezzük a mátrix rangjának, jele r(A). Bizonyítás Legyen A sor-, oszlop- és determinánsrangja rendre s(A), o(A), illetve d(A). 1. Elég belátni, hogy o(A)=d(A) minden A mátrixra. Ugyanis s(A)=o(AT)=d(AT)=d(A) következik. 2. Az oszlop- és determinánsrangra belátjuk, hogy elemi sorekvivalens átalakítások során nem változnak, valamint hogy a kapott RLA-ban mindkettő a vezéregyesek száma.

3. Legyenek az A mátrix oszlopvektorai a1,a2,…,an 3. Legyenek az A mátrix oszlopvektorai a1,a2,…,an. Ekkor ai1,ai2,…,air pontosan akkor lineárisan függetlenek, ha az x1ai1+x2ai2+…+xrair=0 homogén lineáris egyenletrendszernek csak triviális megoldása van. Ez elemi sorekvivalens átalakításokkal nem változik. 4. Determinánsrangra elég látni, hogy nem nő elemi sorekvivalens átalakításkor. Ugyanis ha A-ból B-et kaptuk, akkor B-ből A az átalakítás inverzével kapható. Eközben d(A)d(B)  d(A). Azaz, elég látni, hogy ha A-ban minden h x h-as aldetermináns 0, akkor B-ben is. M1: Egy sor nemnulla skalárral való szorzása. Ha a B-beli aldetermináns tartalmazza ezt a sort, akkor az értéke a skalárszorosa egy A-belinek, ami 0. Ha pedig nem tartalmazza, akkor megegyezik egy A-beli aldeterminánssal, tehát 0.

M3: Két sort felcserélünk. M4: Csupa 0 sort elhagyunk Ekkor minden B-beli aldetermináns valamely A-belivel egyezik meg. M2: Valamelyik sorhoz egy másik skalárszorosát hozzáadjuk. Legyen D a B egy h x h-as aldeterminánsa. Ha D-ben nem szerepel a megváltoztatott sor, akkor megegyezik A egy aldeterminánsával, azaz 0. Ha D-ben szerepel a megváltoztatott sor, meg az is, amelynek a skalárszorosát hozzáadtuk, akkor A egy aldeterminánsából annak egy sorának skalárszorosát egy másik sorához adva kaptuk, azaz az értéke ugyanaz, 0. A megváltoztatott sor szerepel D-ben, de aminek skalárszorosát hozzáadtuk, nem. A kényelem kedvéért: az 1. sor -szorosát adtuk a 3. sorhoz, D az 1,2,…,h oszlopok és a 2,3,…,h+1 sorok metszete.

Itt D1 az A mátrix egy h-rendű aldeterminánsa, azaz 0 Itt D1 az A mátrix egy h-rendű aldeterminánsa, azaz 0. D2 pedig sorcserékkel alakítható azzá, azaz szintén 0.

5. Tekintsük az A mátrix RLA-ját, amelyben r darab vezéregyes van 5. Tekintsük az A mátrix RLA-ját, amelyben r darab vezéregyes van. Azonosan nulla sorok törlése után a sorok száma is r. Tehát sem az oszloprang, sem a determinánsrang nem lehet r-nél több. A vezéregyest tartalmazó oszlopok az r x r-es egységmátrixot alkotják, melynek oszlopai lineárisan függetlenek és a determinánsa 1. Tehát mindkét rang tényleg r.

Tétel Az Ax=b egyenletrendszer akkor és csak akkor oldható meg, ha r(A)=r(A|b), azaz az együtthatómátrix rangja megegyezik a kibővített mátrix rangjával. A megoldás akkor és csak akkor egyértelmű, ha a (közös) rang megegyezik az ismeretlenek számával. Bizonyítás Az egyenletrendszert x1a1+x2a2+…+ xnan=b alakban írjuk. I. Legyen először r(A)=r(A|b), és legyen a1,a2,…,ar r-elemű független rendszer. Az a1,a2,…,ar,b rendszer lineárisan összefüggőr(A|b)=r miatt. Ekkor b kifejezhető az a1,a2,…,ar vektorok lineáris kombinációjaként. A többi oszlopvektort 0 együtthatóval hozzávesszük.

II. Ha az egyenletrendszer megoldható, akkor vannak 1,2,…,n számok, hogy b az aj oszlopvektorok lineáris kombinációja b=1a1+2a2+... nan (*) Legyen r(A)=r. Tekintsük A|b r+1 oszlopvektorát. (i) Ha ezek közt b nem szerepel, akkor r(A)=r miatt lineárisan összefüggőek. (ii) Ha az r+1 vektor közül az r darab A-beli összefügg, akkor az r+1 vektor is. (iii) Ha az r darab A-beli lineárisan független, mondjuk a1,a2,…,ar, akkor bármelyik másik aj kifejezhető a lineáris kombinációjukként. Ezeket a kifejezéseket (*)-ba behelyettesítve kapjuk, hogy b is előáll a1,a2,…,ar lineáris kombinációjaként, azaz az r+1 vektor lineárisan összefügg. Tehát r=r(A)r(A|b) r

III. Megoldás pontosan akkor egyértelmű, ha b egyértelműen áll elő A oszlopvektorainak lineáris kombinációjaként.  Az A oszlopvektorai lineárisan függetlenek, azaz r(A)=oszlopok száma=ismeretlenek száma

Példa Egy k x n-es A mátrix rangja 1 akkor és csak akkor, ha egy nem nulla oszlopvektor (k x 1-es mátrix) és egy nem nulla sorvektor (1 x n)-es mátrix szorzata. Tegyük fel, hogy r(A)=1. Ekkor az oszlopvektorai közül bármely kettő összefügg, azaz aj=ja1 (feltehetjük, hogy a1 nem 0). Tehát

Legyen A=u·vT egy oszlop és egy sorvektor szorzata Legyen A=u·vT egy oszlop és egy sorvektor szorzata. Ekkor akármelyik oszlopvektora az u egy skalárszorosa, azaz egymással összefüggőek.

Mátrix inverze Közönséges számok esetén az ax=b egyenletet 1/a-val való beszorzással oldjuk meg. Lehet-e hasonlót tenni az Ax=b egyenlettel is? 1/a a szorzásra vonatkozó inverze a-nak: a(1/a)=(1/a)a=1. 1/a =a-1. Analógia: AA-1=A-1A=E az egységmátrix. Ha mindkét szorzás értelmes, akkor A szükségképpen négyzetes. Tehát innentől egy darabig minden mátrixról feltesszük, hogy négyzetes.

Definíció B az A mátrix balinverze, ha BA=E. J az A mátrix jobbinverze, ha AJ=E. K az A mátrix inverze, ha AK=KA=E, azaz ha bal- és jobbinverz is. Állítás Ha az A mátrixnak létezik balinverze és jobbinverze is, akkor ezek egyenlőek. Bizonyítás Legyen B balinverz, J jobbinverz. Ekkor (BA)J=EJ=J, valamint (BA)J=B(AJ)=BE=B.

Tétel I. Ha detA0, akkor A-nak létezik kétoldali inverze. II. Ha A-nak létezik bal- vagy jobbinverze, akkor detA0. Következmény Az egyik oldali inverz létezése maga után vonja a másik oldali létezését, és a két inverz egyenlő. Bizonyítás(a tételé) I. Legyen  az a mátrix, amelyik i-ik sora és j-ik eleme Aji az ji elemhez tartozó előjeles aldetermináns. Ekkor Nem ij!

Az A mátrix i-ik sorának j-ik eleme az A mátrix i-ik sorának és az  mátrix j-ik oszlopának szorzata: i1Aj1+i2Aj2+…+inAjn ami i=j esetén a Kifejtési Tétel szerint pont detA, ij esetén pedig a Ferde Kifejtési Tétel szerint 0. Az ÂA szorzat hasonló, a Kifejtési Tételt oszlopokra kell használni. Jelölje A-1 az A mátrix kétoldali inverzét. Azt kaptuk

II bizonyításához használjuk a Determinánsok Szorzattételét: Tétel (Determinánsok Szorzattétele) det(AB)=detA·detB Bizonyítás Igazán csak ellenőrizni kell, hogy az egyenlőség két oldalán milyen összegek szorzatai állnak, és azok hogyan fejthetők ki a disztributivitási szabályok alapján.

Ez utóbbi összeg olyan determinánsok szorzatainak összege,melyeknek van azonos oszlopaik,illetve soraik, azaz nullák.

Mivel tudjuk, hogyan kell egy szorzat előjelét felírni, ha nem a sorok szerint rendezve írjuk. Ez utóbbi összeg pedig megegyezik a baloldal nem nulla részével. Itt  az a permutáció,amelyik i-hez ((i))-t rendeli. Ezek után, ha egy A mátrixnak van balinverze (jobbinverze) B (J), akkor 1=detE=det(BA)=detBdetA, azaz egyik determináns sem lehet 0.

Reguláris és szinguláris mátrixok Definíció Egy négyzetes mátrixot szingulárisnak nevezünk, ha a determinánsa 0, egyébként reguláris.

Tétel (összefoglaló) Az alábbiak ekvivalensek: detA nem nulla A-nak létezik kétoldali inverze A-nak létezik jobbinverze A-nak létezik balinverze az Ax=0 homogén lineáris egyenletrendszernek csak triviális megoldása van van olyan b(Tn), melyre az Ax=b egyenletrendszernek pontosan egy megoldása van bármely b(Tn),-re az Ax=b egyenletrendszernek pontosan egy megoldása van r(A)=n A oszlopai lineárisan függetlenek A sorai lineárisan függetlenek.

Az A jobbinverze az AX=E mátrixegyenlet megoldása Az A jobbinverze az AX=E mátrixegyenlet megoldása.Legyenek X oszlopai x1,x2,...,xn az E oszlopai e1,e2,...,en. AX=E  Axi=ei minden i-re. Azaz A-1 meghatározáshoz ezt az n egyenletrendszert kell megoldani. Ha detA nem 0, akkor mindegyik egyenletrendszer egyértelműen megoldható, azaz van inverz. Ha detA=0, akkor legalább az egyik Axi=ei egyenletrendszer nem oldható meg. Ugyanis a Gauss eliminációval kapott RLA determinánsa is 0, azaz van csupa 0 sora. Ekkor van b, hogy az Ax=b nem oldható meg. Viszont ha minden Axi=ei megoldható lenne, akkor a megoldásaikból „kikombinálható”lenne az Ax=b megoldása is.

Mátrix inverz számítása gyakorlatban Az Ax1=e1,Ax2=e2,...,Axn=en egyenletrendszerek egyszerre kezelhetőek. Írjuk le A-t,majd a vonal mellé e1,e2,...,en-et, azaz E-t: A|E. Gauss eliminációt alkalmazunk. Ha detA0, akkor az A-ból kapott RLA az egységmátrix, és akkora jobboldalakból pont A-1 lesz. Ha viszont detA=0, akkor az RLA utolsó sora csupa 0, és ez valamelyik egyenletrendszernél tilos sort ad, azaz nincs inverz. Azt hogy detA=0, vagy nem, nem kellett kiszámolni előre, a Gauss eliminációból kiderült.

Tétel Az ATn x n mátrix mellé írjuk le az n x n-es E egységmátrixot: A|E. A-nak akkor és csak akkor létezik inverze, ha A|E-ből Gauss eliminációval E|B alakú mátrixhoz jutunk, és ekkor A-1=B. Példa

A-1