Az MNB feladata és eszközei 2005. május 4.. 2 Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Állóeszköz-gazdálkodás
intézetvezető egyetemi tanár
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Balogh Csaba MNB, Pénzügyi elemzések október 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank,
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Az Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Monetáris politikai kihívások – globális perspektíva és a magyarországi helyzet Karvalits Ferenc Közgazdász Vándorgyűlés június.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
A magyar gazdaság várható helyzete
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
Makrogazdasági pénzügyek
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Inflációs célkövetés a pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Monetáris transzmissziós mechanizmus
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
MONETÁRIS POLITIKA ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A három hónapos betét mennyiségi korlátozásának paraméterei (szerkesztett változat) Elemzői háttérbeszélgetés szeptember 20.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Az MNB feladata és eszközei május 4.

2 Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris politika eszköztára

3 A jegybank célja és feladatai (MNB törvény) Elsődleges cél: az árstabilitás elérése és fenntartása Ennek veszélyeztetése nélkül támogatja a kormány gazdaságpolitikáját További feladatok: A bankrendszer stabilitásának védelme Készpénzkibocsátás (bankjegy, érme) Fizetési-, elszámolási rendszerek működtetése Devizatartalék kezelés (13 Mrd euró) Információgyűjtés, szolgáltatás (fizetési mérleg, pénzmennyiség, árfolyam, kamat, stb.)

4 A jegybanki függetlenség A jegybanki cél (árstabilitás) hosszú távon optimális a gazdaságnak Hosszú távra kell optimalizálni (dinamikus inkonzisztencia problémája) Az infláció költségei meghaladják a magasabb inflációval elérhető hasznot A nemzetközi gyakorlat is a független, de elszámoltatható jegybank irányába mutat

5 A monetáris politika Az árstabilitás biztosítja a tartósan magas gazdasági növekedést A jegybank a monetáris politikai eszközökkel az operatív cél elérésén keresztül járul hozzá a közbülső, majd a végső cél eléréséhez

6 A monetáris politika céljai az inflációs célkövetés rendszerében Végső cél –árstabilitás elérése: 3% körüli infláció –inflációs cél 2005 végére: 4% +/-1% 2006 végére: 3,5% +/-1% Közbülső cél –az inflációs prognózis az inflációs cél közelében legyen –legutóbbi prognózis: 3,6% 2005 végére; 3, ra Közvetlen cél: –a rövid piaci kamatok összhangban legyenek a jegybanki kamattal és az arra vonatkozó várakozásokkal –rövid táv: 3-6 hónap

7 Az inflációs prognózis szerepe Inflációs előrejelzés negyedévente 1-2 évre előre (jelenleg 2006 végére): „Jelentés az infláció alakulásáról” Monetáris Tanács az inflációs prognózis alapján dönt az irányadó kamat változásáról. Ha a várható infláció nagy valószínűséggel –meghaladja az inflációs célt => kamatemelés –alulmúlja az inflációs célt => kamatcsökkentés –az inflációs cél körül alakul => nem változtat

8 Az infláció alakulása és az inflációs prognózis

9 Transzmissziós csatornák Transzmisszió: a monetáris politikai döntések milyen úton befolyásolják a makrokeresletet és az inflációt. Főbb transzmissziós csatornák: árfolyam kamat várakozások

10 Az árfolyam szerepe a monetáris politikában Kis nyitott ország Árfolyam jelentős hatása az inflációra Kamatok szerepe kisebb, de növekvő Nagymértékű árfolyam-ingadozás káros hatásai Árfolyamsáv: 282,36 forint/euró +/- 15% Megfelel az ERM-II árfolyam-rezsimnek

11 Árfolyamsáv

12 A jegybank fő eszköze Kéthetes betét A bankok korlátlanul helyezhetnek el betétet, heti rendszerességgel Ennek kamatát a jegybank határozza meg (irányadó kamat, alapkamat) Célja: a pénzpiaci kamatszint jegybank által optimálisnak ítélt alakítása Közvetlenül képes hatni a rövid lejáratú kamatokra (operatív cél) A jegybanki kamat változtatása jelzés értékű, befolyásolja a piaci szereplők várakozásait

13 Kamatfolyosó A jegybanki egynapos hitel és az egynapos betét kamata közötti folyosó Célja: a pénzpiaci kamatok ingadozását mérsékelje, kis eltérések a jegybanki irányadó kamattól A bankközi piacon az egynapos kamatok a kamat- folyosó két széle között mozognak

14 A kamatok alakulása a jegybanki kamatfolyosóban

15 Egyéb eszközök Kötelező tartalék Forintpiaci műveletek –tender, gyorstender –nyíltpiaci műveletek Devizapiaci műveletek –sávszéli intervenció –sávon belüli intervenció –szóbeli iránymutatás Részletes leírás: Monetáris politika Magyarországon