Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
Vezeték nélküli hálózatok
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
A számítógép-hálózat olyan rendszer, amelyben független számítógépek és számítógéprendszerek egymással információkat, adatokat cserélhetnek és erőforrásaikat.
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Hálózati és Internet ismeretek
Mi az? Kicsi, hordozható, mindig be van kapcsolva? Mobiltelefon :-)
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózati architektúrák
Digitális Átállás.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Vezetékes átviteli közegek
Mobil eszközök vezeték nélküli tápellátása
Mikrohullámok Báthori Bendegúz Ujvári Csaba Hasznos Berci.
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Sávszélesség és adatátvitel
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Vezeték nélküli átvitel
OSI Modell.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
1 Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport Harmadik generációs hálózatok rendszertechnikája.
A tárgyak internetén használatos kommunikációs technológiák Előadó: Balla Tamás I. éves PhD hallgató Témavezető: Dr. Terdik György április
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Vezeték nélküli Interfészek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Mobiltelefonokra optimalizált árfolyamlista és pénzváltó kivitelezése IX. VMTDK Témavezető: Dr. PATAKI Éva Szerző: SZÉKEJ É. Krisztián, I. évfolyam, Szegedi.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Vezeték nélküli technológiák
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Vezeték nélküli hálózatok
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet – bevezetés.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Mire jó a GPRS GSM szabvány 9,6kbit/s-os adatátvitelt biztosította PCMCIA kártyák kellettek Egyedi programok kellettek, amik MS Windows felületen.
PC Hálózatok.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Számítógép hálózatok A kommunikáció formái.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
17. Tétel x DSL Készítette: Herczeg Attila. Feladat: Internetet akarnak kiépíteni a faluban, és nem tudják eldönteni, milyen technológiát válasszanak.Ismertesse.
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Nem helyhez kötött információcsere
Adatátvitel elméleti alapjai
Az NFC technológia most és a közeljövőben.  Könnyen használható vezeték nélküli kommunikáció néhány centiméteres távolságban  A kis távolság miatt könnyen.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Wireless Home Gateway Handover, roaming, keletkező veszteségek Készítette: Tóth Balázs Viktor.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens. IKT trendek.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Turócziné Kiscsatári Nóra
Mobil adatátvitel.
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
4G A NEGYEDIK GENERÁCIÓS VEZETÉK NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÁSOK December Óbudai Egyetem, NIK Hidvégi Péter / 12.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Otthoni számítógépes hálózatban használható eszközök Készítette: Elek Vivien Felkészítő tanár neve: Siteriné Nagy Judit Iskola: Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium,
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
ÚJ INTEGRÁLT TECHNOLÓGIÁK A BEHATOLÁS ELLENI VÉDELEMBEN
Mi történik a mobilhálózatban? Soós Gábor Magyar Telekom
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
Generáció váltás - a mobil távközlésben -
Előadás másolata:

Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC

A mobilhálózatok generációi 0. generáció (0G). A Bell Systems már 1946-tól üzemeltetett rádiós mobiltelefonrendszert. Ekkor már több hasonló rendszer is létezett, amelyeket a 0G-be sorolhatunk. A felhasználóknak saját telefonszáma volt. Bázisállomásokra épülő cellákra volt osztva a lefedett terület, ezek között még manuálisan kellett váltani.

1. generáció (1G). A hálózatokat az 1980-as években kezdték el üzemeltetni. Ezek mind analóg rendszerek voltak, abban különböztek a 0G-s rendszerektől, hogy jóval több frekvenciát (csatornát) használtak, támogatták a felhasználó számára észrevétlen, automatikus cellaváltást, valamint már eleve úgy tervezték őket, hogy kapcsolhatók legyenek a vezetékes telefonhálózathoz. Támogatta a roamingot.

2. generáció (2G). A legfontosabb eltérés az 1G-hez képest a digitális jelátvitel bevezetése. A digitálisan kódolt hangot tömöríteni lehet, így egyszerre sokkal több csatornát lehet használni, mint az ugyanakkora sávszélességet használó analóg rendszerben. A kisebb teljesítményű rádió kevesebb energiával is beérte, így az akkumulátorok mérete is csökkent. A legelterjedtebb 2G hálózat a GSM. A továbblépést a GPRS (General Packet Radio Service) jelentette, amely egy csomagkapcsolt (PSD: Packet Switched Data) adatátviteli szabvány. GPRS és az MMS küldési képesség.

3. generáció (3G). A 3G hálózatok legjelentősebb újításai a 2Ghez képest a megnövekedett kapacitás (több felhasználó kiszolgálása a cellákon belül), a nagy sebességű adatkapcsolatok támogatása (internetelérés) és több új hálózati szolgáltatás bevezetése, mint például a videotelefonálás és a mobiltelevíziózás.

4. generáció (4G). A 4G a 3G-n túlmutató szabványjavaslatok, technológiák és koncepciók gyüjtőneve. A fejlesztési elképzelések között a teljes egészében IP-alapú, csomagkapcsolt hálózat szerepel, támogatva az IPv6- ra való átállást is, ami lehetővé tenné, hogy minden mobilkészüléknek saját, egyedi IP-címe legyen.

A mobilinternet technológiái CSD (Circuit Switched Data) Magyarul vonalkapcsolt mobilinternetnek is hívják, mivel egy telefonszámot kell betárcsázni a használatához. A névleges adatátviteli sebessége 9,6 kbit/s. Ma már az alacsony sebessége és a folyamatos hálózatterhelése miatt nem alkalmazzák.

A GPRS szolgáltatás A GPRS a számítógépes adatokat kis csomagokra bontja szét, és így továbbítja azokat . Nagyobb adatátviteli sebességet biztosít, amely a készüléktől és a hálózattól függően változhat, és elérheti az 56 kbit/s-ot. Mire használható? - Levelezőrendszer (például a t-email) használata - Internetböngésző használata - WAP-használat

EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) Az EDGE a GPRS hálózatok megerősítése, akár 236 kbit/s-os adatátviteli sebességre is képes. Ma főként kisebb településeken és mobiltelefonon alkalmazzák a 3G alternatívájaként. 2,75G adatátvitelként is szokták emlegetni. Olyan modulációt használ, amely a bázisállomás és a végfelhasználó készüléke között azonos időtartam alatt akár háromszor annyi információt képes átvinni. Több WAP-, internet- stb. felhasználó kiszolgálása válik lehetővé

3G A harmadik generációs mobilhálózat a mobilinternet mellett már a videóhívást is lehetővé teszi. A névleges adatátviteli sebessége 384 kbit/s. A szabványt folyamatosan bővítik, például megnövekedett a maximális adatsebességű HSDPA-val. A nagy adatátviteli sebességnek köszönhetően sokféle új mobil alkalmazás bevezetését: - ilyen a videótelefonálás - vagy a már meglévők még jobb használatát teszi lehetővé (pl. vezeték nélküli e-mail letöltés és internetezés néhány száz kb/másodperc, a jövőben néhány Mb/másodperc sebességgel).

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) A HSDPA elméleti adatátviteli sebessége az eszköztől és a lefedettségtől függően akár 14,4 Mbit/s is lehet. A nagy sebességének köszönhetően ma már széleskörűen elterjedt, főképp városokban és a nagyobb falvakban alkalmazzák. A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2- 14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes. A maximális letöltési sebesség több mint az alkalmazás által elérhető sebesség, tehát amit a végfelhasználó érzékel. A szemléltetés kedvéért: a 7,2 Mbps-es sebességet a felhasználó FTP szinten körülbelül 6 Mbps-os sebességként fogja érzékelni, ha közel ideális a rádiós környezet.

A letöltés sebességét több tényező befolyásolja: Bázisállomás konfigurációja, átviteli kapacitása Rádiós környezet minősége ( interferencia, jel-zaj viszony, stb. ) Felhasználók száma az adott cellában Felhasználó által használt eszköz típusa Felhasználó távolsága az adótoronytól, illetve a felhasználó sebessége ( áll, vagy mozgásban van a mobil terminál )