HIDROLÓGIA ÉS HIDROGEOGRÁFIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Advertisements

HIDROLÓGIA – HIDRAULIKA
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Humánkineziológia szak
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A klímaváltozás hidrológiai vonatkozásai a Kárpát-medencében
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Mérés és adatgyűjtés - lev
HIDROLÓGIA ÉS HIDROGEOGRÁFIA
Hazánk tájai: Alföld.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Hő- és Áramlástan II. Termodinamika és Hőközlés (NGB_AG004_2)
A tavak földrajza.
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
A büntető eljárás alapjai
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
A Balaton földrajza.
Külgazdasági politika és piacfejlesztés 0) Témák, módszerek, követelmények Dr. Kruppa Éva Főiskolai tanár 2012/2013.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
FELSZÍNI VIZEK IV. 7. előadás vízfolyások jégviszonyai
Varga György c. egyetemi docens
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
Magyarország természeti kincsei
VÁLLALKOZÓI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, március 26.
Tájékoztatás & Bevezetés
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
László Gyula1 Szakmai gyakorlat Szakdolgozat Záróvizsga Tájékoztató a BA III.-IV. évfolyamnak.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Éghajlatváltozás és víz:
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
HIDROLÓGIA ÉS HIDROGEOGRÁFIA Általános tájékoztató a hidrológia és hidrogeográfia kollégiumhoz 1. A félév hozzávetőleges tematikus és időbeli.
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Tanévnyitó szeptember 5. Felnőttoktatási tagozat Budapest IX
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
HIDROLÓGIA ÉS HIDROGEOGRÁFIA Általános tájékoztató a hidrológia és hidrogeográfia kollégiumhoz 1. A félév hozzávetőleges tematikus és időbeli.
Hő és áramlástechnikai gépek II. Követelmények
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
Európa fogalma, határai, ismérvei
Európa regionális földrajza
Európai Uniós Alapismeretek
Magyarország vízrajza
a vízgyűjtő hidrológiai helyzete
Vízburok-hidroszféra
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

HIDROLÓGIA ÉS HIDROGEOGRÁFIA

Általános tájékoztató a hidrológia és hidrogeográfia kollégiumhoz A félév hozzávetőleges tematikus és időbeli rendjét a mellékelt tanmenet mutatja. A kollokviumi jegy a szemináriumi beszámolók, a szemináriumi aktivitás és a záródolgozat (utolsó órán) alapján kerül kialakításra. Az órák elméleti és gyakorlati része az adott anyagrész szerint változóan alakul, alkalmanként csak elmélet vagy csak gyakorlat lesz (vö. a tanmeneten „X”-el jelölt helyeket). A választott beszámolók irodalmát október 6-ig kell összegyűjteni, amikor is egyéni konzultáción beszéljük meg a szemináriumi beszámoló felépítését és főbb hangsúlyait. A beszámolók 15 perc időtartamúak, power pointos bemutatással szabad előadásban hangzanak el. Az anyag áttekintéséhez és a felkészüléshez az ajánlott irodalmat egy rövidebb és egy hosszabb összeállítás is tartalmazza (ez az irodalom nem azonos az egyes beszámolókhoz felhasználható irodalommal, de belőle természetesen azokhoz is lehet meríteni). Esetleges egyéni konzultációkra az órák után van lehetőség. Debrecen, 2011. 09. 14.

Hidrológia és hidrogeográfia Általános tájékoztató a Hidrológia és hidrogeográfia kollégiumhoz 2010/11 I.félév Félévi óraterv: Hidrológia és hidrogeográfia TANMENET a 2011/12 tanév I. félévére Hét Időpont Elmélet Gyakorlat 1 Szeptember 7 R e g i s z t r á c i ó s h é t 2 14 Tematika és irodalom megjelölése, a követelmények ismertetése A hidrológia és a hidrogeográfia bemutatása A szemináriumi témák kiosztása, a beszámolók megbeszélése 3 21 A víz alapjellemzői, földi vízkészlet és vízháztartás - rezervoárok X 4 28 A világtenger. A tengerek anyag- és energiaforgalma A tengervíz mozgásai - 1 5 Október 5 A BESZÁMOLÓK IRODALMÁNAK ÉS TERVEZETÉNEK BEMUTATÁSA, MEGBESZÉLÉSE 6 12 A tengervíz mozgásai - 2 1-4. beszámolók (watt, cunamii, Golf, partok) 7 19 Potamológiai alapfogalmak, Folyó-morfometria Vízrajzi mérések térképen 8 26 Vízrajzi adattárak és használatuk 5-7. beszámolók (vízmérés, kanyargás)

S Z Á M O N K É R Ő D O L G O Z A T 9. hét – Nov. 2. - Szakmai hét 10 November 9 A folyók vízjárása 8-10. beszámolók (árhullámok, védekezési módszerek, kárpát-medencei árvíztípusok) 11 16 Lefolyás, összegyülekezés, vízgyűjtő karakterisztika Genetikai tótípusok 11-13. beszámolók (árvíztörténet, védelem kiépítése,perspektívák) 12 23 Tavak hőháztartása, hőmérsékleti tótípusok 14-17. beszámolók (magyar tavak, Balaton, mesterséges tavak, morotvák) 13 30 Felszín alatti vizek 18-21. beszámolók (eutrofizáció, ásványvíz, Hévíz, ártézi víz) 14 December 7 Jég a földrajzi burokban 22-24. beszámolók (jégképződés, gleccseringadozás, periglaciális) 15 S Z Á M O N K É R Ő D O L G O Z A T

Hidrobiológus beszámolók A watt jelenség A Golf-áramlás Cunamik Vízparti jelenségek, parttípusok Vízmérési módszerek I. (vízállás, hőmérséklet, hordalék) 6. Vízmérési módszerek II. (mélység, sebesség, hozam) 7. Folyókanyargás jellemzése és mérése A Kárpát-medence árvíztípusai 9. Árhullámok jellemzői, egy tiszai árhullám bemutatása Árvízvédelmi módszerek 11. Árvíztörténet (Magyarországon) 12. A magyar árvízvédelem kiépítése 13. Árvízvédelmünk problémái, perspektívái 14. Magyarország tavai 15. A Balaton vize 16. Mesterséges tavak és problémáik (Kisköre) 17. Magyarországi morotvák 18. Az eutrofizáció kérdése 19. Ásvány- gyógy,- és hévizek 20. Hévíz és a Dunántúli középhegység karsztvize 21. Az ártézi víz jelentősége Magyarországon 22. Jégképződés, jégjelenségek 23. Gleccserek és éghajlatváltozás 24. A periglaciális fogalma és jelentősége

vizsgai felkészüléshez Irodalom Hidrológia és hidrogeográfia tárgyhoz hidrobiológus MSc hallgatóknak vizsgai felkészüléshez Almássy E.: Hidrológia – hidrográfia Tankönyvkiadó, Bp. , 1977, p. 230 Czaya E.: A Föld folyói Gondolat, Budapest, 1988, p.212 Félegyházi E. – Kiss T. – Szabó J.: Természetföldrajzi gyakorlatok Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 2006, p. 170 Szabó J.: A víz földrajza In: Általános természetföldrajz, Szerk. Borsy Z., Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp. 1992, pp. 124-250 Szabó J.: Az árvízvédelem néhány aktuális kérdése Magyarországon – a Tisza példáján Debreceni Szemle, 2004/1, pp. 60-76 Szabó J.: Érték – veszély – védelem a víz tükrében Debreceni Disputa, 2008/3 pp. 3-8.