A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szennyvíztisztítás biokinetikai problémái a gyakorlatban.
Advertisements

A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Vízminőség-védelem III.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Víztisztítás ultraszűrésel
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
A vízszennyezés mérése, értékelése
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
VÍZKEZELÉS előadás+gyakorlat
Flotálás.
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
Vízminőség-védelem II.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Vízminőség-védelem I..
A szennyvíztisztítás harmadik fokozata
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Tavak, tározók rehabilitációja
KÉMIAI KEZELÉS ALKALMAZÁSA A SZENNYVÍZTISZTÍTÁSBAN
A szennyvíztisztítás hulladékai
Felszíni vizek minősége
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
A kalcium és a magnézium
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Talajképződés Gruiz Katalin.
A talajsavanyodás és kezelése
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A Rétköz környezetvédelme
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Szennyvíztelepi döbbenet
1 Dr. Dulovics Dezső, PhD. BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék   a LE-nél kisebb települések víziközmű helyzete, helyi szennyvízelhelyezés.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A víz aqua.
Felszíni vizek minősége
Szennyvíz-tisztítás.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A vízszennyezés.
Központi Szennyvíztisztító Telep
Környezetvédelem.
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
BME Környezettechnika Szennyvíztisztítás membrántechnológiával MBR technológia MÉRETEZÉSEK Serény József.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
A szennyvíztisztítás harmadik fokozata. A szennyvíztisztítás különböző fokozatai 1.I. vagy Mechanikai fokozat –Rács –Homokfogó –Előülepítő 2.II. vagy.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
A szennyvíztisztítás hulladékai
Vízminőség-védelem I..
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett

Kint a Duna parton megvizsgáltuk a Duna és az ivóvíz közötti kémiai különbségeket! KOl (mg/l)3,5 Klorid (mg/l)100 Vas (ug/l)200 Mangán (ug/l)50 Nitrát (mg/l)50 Nitrit (mg/l)0,1 Ammónium (mg/l)0,2 Összes keménység (CaO mg/l) Vezetőképesség (uS/cm)2 500 Nátrium (mg/l)200 Szulfát (mg/l)250 pH6,5-8,5 HATÁRÉRTÉKEK Ebből kiderült, hogy a Duna vize sokkal több szennyező anyagot (nitrit, ammónium) tartalmaz. A Duna és a csapvíz vizébe is csepegtettünk indikátorokat és egy kis idejű rázás után színskála segítségével megtudtuk melyik anyagból mennyi található bennük

Néhány kémiai jellemző és szerepük Nátrium: Testnedvekben található. Fontos szerepe az ozmózisnyomás szabályozása, töltés szállítása. Vas: Életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze. Klorid: Fémekkel alkotott sói, például a nátrium-klorid a gyomorsav sósavának képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlenek. Nitrit, Nitrát: Szennyezésjelző vízminőségi paraméterek: túlzott műtrágya- felhasználás során a talajból beoldódik a vízbe. Káros hatása a vér oxigénfelvevő képességét csökkenti, valamint a vizek átalakulnak a baktériumok számára tápanyagban gazdag vizekké (eutrofizáció). Ammónium: Szennyezésjelző vízminőségi paraméter: a szerves anyagok, a mikroorganizmusok élettevékenysége során felbomlanak, és ennek termékeként keletkezik. Települési és ipari szennyvizek bemosódásából eredhet, ezért a vizek elfertőződésére utal.

Élővizeink szennyezettsége a világ minden táján jelentős környezetvédelmi problémát jelent. A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Élővizeink védelme érdekében az elsősorban alkalmazott technológia a szennyvíztisztítás, amelynek fő célja a szennyezőanyagok környezetbe kerülésének megakadályozása. Budapest szárazidei szennyvizeinek 51%-át az észak-pesti és a dél-pesti telepen tisztítják, melyek névleges kapacitása együttesen 235 ezer m 3 /nap. A dél-pesti tisztítómű, 80 ezer m 3 biológiai, és 80 ezer m 3 tápanyag-eltávolító kapacitással rendelkezik. Az észak-pesti telep átlagosan 155 ezer m 3 szennyvizet tisztít meg naponta, de olykor ez a mennyiség a 200 ezer m 3 -t is eléri. A szennyvizek megtisztításához fizikai, biológiai és kémiai módszereket alkalmazunk: Kőfogókban felfogjuk a csatorna fenekén görgetett anyagokat; Rácsokon kiszűrjük a nagyobb darabos lebegő anyagokat; Homokfogó medencékben kiülepítjük a homokot; Zsírfogókban leválasztjuk a zsírokat, olajokat; Vegyszert adagolunk a foszfor kicsapatására; Előülepítőkben kiülepítjük a szerves lebegő anyagokat; Eleveniszapos levegőztető medencékben lebontjuk az oldott szerves anyagokat; Utóülepítőkben szétválasztjuk a tisztított vizet az eleveniszaptól; Az előülepítőből kiemelt iszapot sűrítjük, biogázt fejlesztünk belőle és víztelenítjük; A termelt biogáz felhasználásával elektromos áramot termelünk; Szilárd hulladékainkat a mezőgazdaságban hasznosítjuk, vagy a lerakókban ártalmatlanítjuk.