A tezaurusz alkalmazása a BME- OMIKK ALEPH rendszerében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes katalógusok
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Tezaurusz-szerkesztés
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A vizuális percepció szerepe az információkeresésben
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Orvosi kódrendszerek 2. Egy jel-egy jelentés Azonosítási rendszerek
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Új szolgáltatások és eszközök a könyvtárakban. Könyvtártípusok Nemzeti könyvtár Megyei, városi, községi könyvtár Iskolai könyvtár Szakkönyvtár Felsőoktatási.
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Tartalmi feltárás II. tárgyszavazás
Tartalmi feltárás bevezetés.
Egyetemes Tizedes Osztályozás
A természetes nyelvű tartalmi feltárás
Könyvtárhasználat.
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Összehasonlító könyvtártudomány Gernot Wersig Balogh Melinda PTE-FEEK Informatikus könyvtáros, II/II.
Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Piac és Profit Pénzünknél maradva! Követeléskezelés eredményesen! Megbízható partnerállomány és követeléskezelés az Opten segítségével!
Piac és Profit Csökkentse a nemfizetés kockázatát az OPTEN segítségével!
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Tartalmi feltárás bevezetés.
Tárgyszórendszer tárgyszavas osztályozás feladata: a tematikailag összetartozó dokumentumok leírása csoportosítása.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Cikk olvasása az EBSCOhost felületen.
Tárgyszavazás az OMgK-ban (1.) as évektől MABI, 1988-tól tárgyszavazás (ma több mint 123 ezer rekord) tól Aleph -Agris -mindent tárgyszavazunk.
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
KONZULTÁCIÓ Tartalmi feltárás Aszalós Károly ELTE Egyetemi Könyvtár Gyűjteménykezelői Osztály   1/ /3455-ös mellék.
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Piac és Profit Csökkentse a nemfizetés kockázatát az OPTEN segítségével!
A fenntartható fejlődés
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Szeged, április 16. CACAO projekt katalógusok, digitális könyvtárak lekérdezése saját nyelven Moldován István Országos.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
A Nemzeti Kutatás- nyilvántartási Rendszer dr. Tichy-Rács Ádám BME OMIKK.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Számítógépes katalógusok
PsycINFO és az APA Style
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Muzeális gyűjtemények kezelése Huntéka rendszerben
Az interaktív vizsga jellegzetes feladattípusainak áttekintése
Elektronikus szótárhasználat
SZÁMVITEL.
CINAHL with Full Text Kiss Annamária
Előadás másolata:

A tezaurusz alkalmazása a BME- OMIKK ALEPH rendszerében

A BME-OMIKK könyvtárában az OSZKÁR Tezauruszt (Műszaki, mezőgazdasági, természettudományi és gazdasági fogalmak makrotezauruszát) használjuk osztályozásra Napjainkban a tezaurusz kezelésére a RELEX-et használjuk ( a rövidítés a RELációk és LEXikai egységek ellenőrzésére utal). A RELEX 1993 és 1994 között készült el

A tezaurusz nyomtatott formában is rendelkezésünkre áll. Jelenleg az OSZKÁR TEZAURUSZ 4.1-es változatát használjuk A tezauruszhoz az alábbi dokumentumok kapcsolódnak: GEOTAURUSZ: földrajzi és humángeográfiai nevek tezaurusza:4.02 változat/ OSZKÁR taxaurus: Növény és állatrenszertani fogalmak makrotezaurusza 2.0 változat

Szabad tárgyszavakkal a dokumentumok speciális tartalmi feltárása a rendszer tezauruszában szereplő deszkriptoroknál részletesebben végezhető. Velük minden olyan esetben osztályozhatunk. ha az adott osztályozó fogalomra nincs a tezauruszban megfelelő deszkriptor vagy nemdeszkriptor. A szabad tárgyszavakat a rendszer besorolási adatként kezeli. A tárgyszavak a böngészőfájl mutatóiban betűrendben megjelennek, hivatkozással az adott szabad tárgyszóval osztályozott dokumentumokra.

Ungváry Rudolf Tezauruszkezelő programok és a RELEX (TMT 48. évfolyam szám) Tezaurusz a felhasználói felületen – Az optimális tezauruszmegjelenítés problémái(TMT 48. évfolyam szám)

Köszönöm a figyelmet!