Árvízjárta területek az ármentesítések előtti időszakban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

Kattintással tovább léphetsz!
mint természeti veszélyforrás a Dél-Dunántúlon
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
MHT Országos Vándorgyűlés
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
Az árvízvédelem korszerűsítésére
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
A Tisza szabályozása.
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A földhasználat természetvédelmi szempontú fejlesztési feladatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani.
Cián szennyezés a Tiszán
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A “nem” tudás kategóriái DeterminizmusDeterminizmus Statisztikai bizonytalanságStatisztikai bizonytalanság Scenario bizonytalanságScenario bizonytalanság.
Hatótényező. LEGNAGYOBB VÍZSZINTEK ALAKULÁSA Hatótényező.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az övzátony, parti gát fogalma…
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Magyarország természeti kincsei
Nagyvízi mederkezelési terv tartalmi követelményei, készítése.
VÍZVISSZATARTÁS Tározók a területi vízgazdálkodás szolgálatában Hadú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara által szervezett szakmai továbbképzés Debrecen, 2014.
A Tisza.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1: es méretarányú EOV topográfiai.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
A Tisza szerepe és fontossága Kárpátalja szempontjából
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
Vásárhelyi Pál KOROMPAY ANDRÁS főosztályvezető VÍZÜGYI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZPONTI IGAZGATÓSÁG Víz- és Környezeti kárelhárítási Főosztály
A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
Tiszai Alföld Jövőkép Építés Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Alkalmazott modellek.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Az árvíz Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam.
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
Kattintással tovább léphetsz!
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

PANTHA RHEI – minden folyik Hérakleitosz szerint a valóság folytonosan alakuló és változó Árvízjárta területek az ármentesítések előtti időszakban Budapest 1991. június

Az árvizek elleni védekezés vezetett a Tisza-szabályozás gondolatához és megvalósításához.  A szabályozás céljai: védekezés az árvizek ellen, termőföld nyerése, hajózás feltételeinek javítása. A Tisza-vidék népességének és területhasználatainak évszázados alakulása

Eszközei: kanyarok átvágása, Tiszaszakasz Régi hossz (km) Mai hossz Átvágás hossza Rövidülés (%) Forrás – Tiszabecs 208 – Tiszabecs – Tokaj 335 42 38 Tokaj – Tiszafüred 205 117 25 43 Tiszafüred – Csongrád 326 191 41 Csongrád – Maros-torok 100 67 13 33 Maros-torok – Határ 28 17 8 39 Határ – Torkolat 217 158 23 27 Összesen 1419 966 126 32

töltésezés

Árvízszintek emelkedése Következményei: árvizek gyors lefolyása, Vízmérce Árvízszintek emelkedése Tiszabecs +181 Tivadar +310 Vásárosnamény +124 Záhony +1 Tokaj +144 Tiszafüred +195 Szolnok +288 Csongrád +237 Szeged +174 árvízszintek növekedése, kisvizek csökkenése – hajózás válsága, medermélyülés, partelmosás,

hullámtéri feltöltődés, A feltöltődés mértéke 15-60 cm/125 év. A lerakódás az átfolyási szelvények 5-16%-os csökkenését okozta. A hullámtér 2,37 km²-es területén 1,07 millió m³ üledék rakódott le. El lehet-e ezt távolítani?

belvizek terjedése, az öntözés szükségszerűsége,

aszály: az átlagos (szokásos) mértéket jelentősen és tartósan meghaladó vízhiány

Az árvízszintek emelkedése a Tisza és mellékfolyói szelvényeiben

a XX. század végén – XXI. század elején Száraz évtizedek után néhány csapadékos év katasztrófával fenyegető helyzetek sorozatát hozta a XX. század végén – XXI. század elején Oka: társadalmi hatásra kivételesen rövid idő alatt gyökeresen megváltozott a természeti környezet. A beregi árvíz (2001. március)

Az egész rendszer válságba került!

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Pantha rhei – kétszer nem léphetsz ugyanabba folyóba: nem lehet a gátakat az égig növelni, vagyis új koncepció kell a megoldásra A régiek a kor ismereteinek megfelelő, kitűnő munkát végeztek. Arról nem tehetnek, hogy változott a világ, szaporodtak ismereteink, tapasztalatokat szereztünk a szabályozás hatásairól.   A katasztrofális árvizek mindig változtatásra ösztönöztek, de a maiak nagy hibát követnek el, ha a régi az úton akarnak járni! A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése

A VTT PROGRAM ALAPELVEI: A Tisza folyó árvizeit a mértékadó védképességűre kiépülő töltések közötti nagyvízi mederben kell levezetni, és ezért javítani kell az áramlási, vízszállítási feltételeket.

A gátszakadással és kiöntéssel veszélyeztető, igen ritkán előforduló árhullámokat árapasztással csökkenteni kell.

Két árvízi tározó a Szamos mentén Az árapasztási célú tározó területek teljes elöntése csak statisztikailag 1 %-nál kisebb valószínűségű árvizek esetén fordulhat elő, ezért változatlan területhasználat esetén, kisajátítással, kártalanítással csak kivételesen kell számolni.

Néhány geográfus gondolat a változtatáshoz:   A vízgyűjtő egészében kell megoldást találni a problémákra, a túl gyorsan lefolyó, túl magas szinten tetőző vizek visszatartására: a hegykeretben - erdősítés, gondozott legelők; - víztározók építése a forráságak felső szakaszain; - csatornázott folyók - patakok “visszavadítása” a hegyvidékeken. az Alföld kapujában : - gyorsan elvezetni a vizet az Alföld belsejében : - szétteríteni, átvezetni? Nem vésztározók kellenek, hanem a modern termelésből kivont régi árterek egy meghatározott részére szabályozottan kiengedni és visszavezetni a vizet.

A földrajz szerepe a Tisza vidék árvízvédelmének átalakításából fakadó társadalmi-természetvédelmi összefüggések vizsgálatában és a fejlesztésben: 1. részvétel a mentett területeken létesíthető vízszint-szabályozási és természetvédelmi célú tározók kijelölésében; 2. a tározók területhasználatának változtatásához szükséges tanulmányok: - a természeti adottságok (domborzat, talajok, stb.) vizsgálata; agrárgazdasági változtatások (a régi ártéri gazdálkodás elveihez igazodó modern biogazdálkodás) feltételeinek vizsgálata; a területhasználat átalakításából fakadó társadalmi-gazdasági(földrajzi) változások felmérése, előrejelzése, javaslattétel.

a gazdasági-társadalmi tényezőket, Az árvízi tározók kijelölését és működtetését illetően a VTT elveitől eltérően a tájhasználat szempontjából kedvezőbb megoldás lehetősége is felmerül: az árvízvédelmi feladatokon túl, sőt azt megelőzően, a gazdasági-társadalmi tényezőket, a táj- és a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve, összetett módon lehetne kezelni a felmerülő problémákat. Két fontos alapeleme van ennek a megközelítésnek: 1. az egykori ártér természetes öblözeteinek határát használná védvonalként; 2. a ritkán – 20-30 évenként – előforduló vészhelyzetek elkerülése helyett a rendszeres, gazdaságilag hasznosítható mennyiségű víz kivezetésével számol.

A 1439 km-nyi tiszai védvonalból 119 km természetes magaspart és 1320 km a magaspartokat összekötő töltés Hortobágy-középső árvízi tározó

A tározóterek kijelölésekor - elsősorban a természeti (főként a geomorfológiai) adottságokra kellene támaszkodni, - másodsorban kellene tekintetbe venni a meglévő infrastruktúrát, ezek után a – gyakran ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt fenntarthatatlan – mai tájhasználatot.

Vizsgálataink arra keresték a választ, hogy a tervezett tározók mennyire igazodnak a terület geomorfológiai adottságaihoz, a mesterséges gátak helyett/mellett miként lehetne a természetes morfológiai elemeket is figyelembe venni a tározás kiépítésekor, milyen vízviszonyok alakulnának ki a különböző mértékű elöntés során. További cél volt - a terület földhasznosításának szabályozás előtti állapotából kiindulva az elmúlt 200 év alatt bekövetkezett változás feltárása a gazdálkodást befolyásoló természetföldrajzi tényezők megismerése céljából, - a megváltoztatandó földhasználati formák nagyságának felmérése.

A VTT keretében árvízi tározásra kijelölt területek közül a fenti elvek alkalmazhatóságának konkrét példájaként kiválasztott egykori ártéri öblözetek: - az ún. Hortobágy-középső, a Dél-Borsodi, a Nagykörű-i, síkvidéki árvízi tározó.

Igazodás a geomorfológiai adottságokhoz A gát vonalazása a természetes állapotokat nem veszi figyelembe. Látszólag költségkímélő: - felhasználja a vasúti töltést, - az újonnan építendő gáton kívül tart gazdasági objektumokat, - védi a települések minden meglévő, irracionális részét. Hortobágy- középső tározó Hatalmas, fölösleges és költséges földmunkával (gátépítéssel), tehát környezetrombolással járna. Nem számol azzal az évtizedes vízügyi tapasztalattal sem, hogy a gátak körültekintés nélküli – holtmedreken keresztül húzott – építése a töltésszakadás veszélyével jár.

Mesterséges gátak helyett/mellett a természetes morfológiai elemek figyelembe vétele A 85 m-es szintvonal futása – a VTT a tározószintet ebben a magasságban határozta meg – légifénykép alapján készült tájhasználati térképen, amely a Nagykörűi árapasztó tározó körvonalát is feltünteti. A két vonalat összevetve látható, hogy a tározó tervezett határa mennyire természetellenes és értelmetlen. Nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy a tervezőket nem a leggazdaságosabb megoldás keresése, hanem mintha a legtöbb munkával, valamint költséggel járó változat kidolgozása vezette volna. A Nagykörűi tározó

A területhasználat változása a szabályozások következtében 1991-es állapot Első katonai felmérés 1783 Második katonai felmérés 1861

Az ártér területhasználata a tengerszint feletti magasság függvényében három időkeresztmetszetben: 1783 -1861 - 1991 Az árvízvédelem átalakítása kapcsán felmerül a korszerűsített ártéri gazdálkodás megvalósításának lehetősége. Az ártéri gazdálkodás modern változatának kialakítása alapvetően „természet-közeli” – elsősorban a terület természetföldrajzi adottságaihoz igazodó – ártéri víztározás esetén képzelhető el.

A tervezett Borsodi-tároló területére a AZ ELÖNTÉS ÉS A FÖLDHASZNOSÍTÁS KAPCSOLATA A tervezett Borsodi-tároló területére a Szt. István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézete elkészítette a földhasznosítás térképét, melyet a digitális domborzatmodellre mintegy „ráhúztunk”, hogy meghatározható legyen az elöntött területeken az árvízkár mértéke

AZ ELÖNTÉS ÉS A FÖLDHASZNOSÍTÁS KAPCSOLATA

A szántók részaránya 41,51-ről 46,19 %-ra nő A gyepek részaránya 38,14-ről 43,74 %-ra nő

megoldani a vidék társadalmi-gazdasági problémáit A fokozódó árvízveszély fenyegetésében olyan rendszer kialakítása célszerű, amelyben az árvízi biztonság megteremtése csupán eszköz, mert a cél a Tisza mentén – ill. a hozzá földrajzilag kapcsolódó területen – megoldani a vidék társadalmi-gazdasági problémáit