Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TENDERAUDITOR KFT. „Közvetlen brüsszeli pályázatok”
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az új épületenergetikai szabályozás
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megy a gőzös, megy a gőzös….
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az energiaellátás és fogyasztás tudományos alapok és feladatok Meskó Attila A magyar energiapolitika és környezetpolitika új kihívásai április 10.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
energetikai hasznosítása I.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Nyílt Pályán Nemzeti Vasúti Kerekasztal eszmecsere a vasút jelenéről és jövőjéről szakmai-társadalmi vitanap Budapest,2010 szeptember 15 Dr.Doór Zoltán.
Intelligens közúti kereszteződés
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Mitől innovatív egy vállalkozás?
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
A Műegyetem szerepvállalása a hazai e-mobilitás K+F-ben Dr. Jakab László - BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Dr. Varga István – BME Közlekedésmérnöki.
Megújuló energia alkalmazása
Energetikai gazdaságtan
A magyar energiastratégia dilemmái
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030 Oláh Gyula projektmenedzser ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft.

Európai Unió 2009/28 EK7 irányelve Az EU átlagára nézve cél a bruttó végső energiafelhasználáson belül 20%-os, és ezen belül a közlekedésben 10%-os megújuló energia részarány elérése 2020-ra. Nemzeti Energiastratégia 2030 Kitűzött cél 2030-ra az elektromos (közúti és vasúti)- és hidrogénhajtás (közúti) arányának 14 %-ra a bioüzemanyag felhasználás 15 %-ra (A közlekedés elektrifikációja elsősorban az atomerőművi költséghatékony villamos energiára építhető.)

1. ábra: Közlekedési energiamix 2030 (forrás: Nemzeti Energiastratégia 2030) * Az agroüzemanyagok rész magába foglalja a bioetanol, biodízel, biogáz üzemanyagokat, a villamos-energia rész a hidrogént.

A közlekedés energia ellátása biztonságos lesz, ha - időben megkezdődik a felkészülés az olajhozam-csúcs utáni közlekedési struktúraváltásra, az elektromos, hidrogén- és agroüzemanyag infrastruktúra kiépítésére versenyképes lesz, ha olyan pálya mentén mozdul előre, ami integrálja a közlekedési, energiapolitikai, vidék- és városfejlesztési, munkahelyteremtési, külgazdasági és képzési célokat nem csökkenti a magyar export versenyképességét magas szállítási költségekkel fenntartható lesz, ha csökken a kőolaj importfüggősége és CO2 intenzitása a vasút szerepe növekszik az áru- és személyszállításban az alternatív üzemanyagok (villamos- és hidrogénhajtás, agroüzemanyagok) meghatározóvá válnak az energetikai célú biomassza termelés és felhasználás nem veszélyezteti az agrárkörnyezetet és az élelmiszer ellátást, valamint nem ellentétes a vidékfejlesztési törekvésekkel

Lehetőségek a közlekedés energiafogyasztásának és környezeti terhelésének csökkentésére mobilitási igények csökkentése - a közlekedési igények csökkentése,a távolságok rövidítése (szemléletformáló kampányok, infokommunikációs technológiák és digitális szolgáltatások – e-learning, távmunka, internetes ügyintézés - terjedése; fenntartható szemlélet felé elmozdulás – kerékpár terjedése, lokalitás felértékelődése) áttérés hatékonyabb közlekedési módokra vasút szerepének és a közösségi közlekedés arányának növelése optimalizálás - kapacitások jobb kihasználása (pl.: menetrendek összehangolása) fiskális eszközök - pénzügyi eszközök, melyekkel a külső költségek beárazhatóak (pl. útdíj) járművek fejlesztése és alternatív technológiák

Szemelvények a közúti közlekedés és a környezet összefüggéseiből A környezettudatos innováció kihívásai és trendjei a globális autóiparban avagy így fogunk közlekedni 2040 tájékán Szemelvények a közúti közlekedés és a környezet összefüggéseiből Fókuszban az üzemanyagköltségek – flottakártyás megoldások a racionalizációra Bioüzemanyagok: fenntarthatóság vagy zsákutca? Alkohollal a csúcsra