Szakmai fórum BMK, 2006. szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
A Palló Információs rendszer Internetes rendszer: Indulás: január Fejlesztők: Budapesti Művelődési Központ Támogató:
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Felnőttképzés a közművelődés intézmény- rendszerében Budapesti Művelődési Központ március 14. Klein Marianna Képzési osztály vezetője.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A projekt a TÁMOP /2 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
PALLÓ Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben A projekt a Nemzeti Fejlesztési.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Büntetés-végrehajtási
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
E-learning alapú távoktatásos képzés
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Felnőttképzési konzulens tananyag és képzés a Budapesti Művelődési Központban
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A Palló információs rendszer bemutatása
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
Foglalkoztatási Információs Pontok
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Az önfejlesztő terület bemutatása Száva Eszter augusztus 31. Salgótarján.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
NPT március 24..
Az önfejlesztő terület bemutatása
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Előadás másolata:

Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben

Tematika A PALLÓ projektben megvalósult felnőttképzést segítő szolgáltatások bemutatása A közművelődési intézményrendszer lehetőségei, szerepe, helye Mire lenne szükség a megfelelő működéshez?

A PALLÓ projekt A PALLÓ projekt Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben Nemzeti fejlesztési terv,HEFOP/2004/3.5.4 A felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló közművelődési intézményrendszer rendszerszerű bevonásával Résztvevők: Résztvevők: Budapesti Művelődési Központ és Biatorbágyi Faluház Időtartam: 2005 február január megvalósítás, 2013 januárig működtetési kötelezettség

Cél A képzésbe való bekapcsolódás és a képzés sikeres és eredményes elvégzésének segítése tájékoztatással, orientálással, szakemberhez irányítással az önálló tájékozódás lehetőségének és képességének megteremtésével a tanuláshoz kapcsolódó negatív attitűd megváltoztatásával, a sikeres tanuláshoz szükséges készségek megszerzésére lehetőség biztosításával

Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben Információs háttér: PALLÓ információs rendszer Felkészítő háttér: Felnőttképzési konzulens tananyag, képzés Segítő háttér: PALLÓ tájékoztató szolgálat PALLÓ help-desk a közművelődési intézmények, az állami-önkormányzati és civil szervezetek számára A felnőttképzésbe való bekapcsolódást segítő képzés tematikája, klub

A PALLÓ információs rendszer   tájékozódási pontul szolgál a felnőttképzési szolgáltatást igénybevevők mindkét csoportja számára (felnőttképzési konzulensek és képzési tanácsot kérők), átláthatóvá és elérhetővé téve a létező releváns internetes tartalmat   interaktív felületül szolgál, amely segítségével kommunikálni lehet a help- deskkel és egymással   helyi információk beépítésének lehetősége

LINKGYŰJTEMÉNY TÉMÁI Szabályozás Munka Képesítések, képzések Segítség a tanuláshoz E-learning Speciális helyzetben Jelenleg kb. 400 link Önismeret, tanácsadás Háttér, média Szervezetek, szakértők Hasznos Szakembereknek

Felnőttképzési konzulens képzés Tematikája és e-learninges tananyaga elérhető a projekt honlapjáról ( Vendégként a tananyag ingyenesen használható Képzést a BMK vállalja, vagy hozzájárul az indításhoz (ha ebből az indítónak nincs anyagi haszna, térítésmentesen)

Konzulensképzés 26 fő végzett a projekt keretében 26 fő végzett a projekt keretében 16 fő végzett az IT-mentor képzésben (nem közművelődési szakemberek) 16 fő végzett az IT-mentor képzésben (nem közművelődési szakemberek) A második HEFOP program nyerteseinek szóló képzések indítása folyamatban van A második HEFOP program nyerteseinek szóló képzések indítása folyamatban van A képzés tapasztalatai alapján a tematikát részben átdolgoztuk, a tananyagok átdolgozása folyamatban van A képzés tapasztalatai alapján a tematikát részben átdolgoztuk, a tananyagok átdolgozása folyamatban van

A felnőttképzésbe való bekapcsolódást segítő képzési program és klub Biatorbágyi Faluház szervezésében, 2006 márciusától júniusáig: ÚTmutató – Mit tanuljak, hogyan tanuljak, ha dolgozni szeretnék? „Felnőni a jövőhöz” – Útmutató a képzés- és álláskereséshez (önsegítő klub) - folytatódik Tematika és a klub szabályzata elérhető a projekt honlapjáról

PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálat Tényleges indítás szeptember 1-jén volt Munkatársak a konzulensképzés résztvevői Irodavezető: Klein Marianna

A tájékoztatás-tanácsadás formái Telefonon – válasz, internet, időpont ben – válasz, internet, időpont, továbbítás Személyesen – válasz, önálló tájékozódás (internet és nyomtatatott anyag helyben segítséggel, otthon vagy időpont e-pontba), továbbküldés (helyben vagy illetékeshez )

„ Távsegítség ”, help-desk Tanácsok a szolgáltatás működtetéséhez Válasz a felmerülő kérdésekre mailben vagy telefonon Továbbküldött érdeklődők fogadása „Távtanácsadás” webkamerával PALLÓ információs rendszer karbantartása, moderálása

Mit jelenthet a segítő szolgáltatás? Önálló információszerzés lehetősége, segítése Önálló információszerzés lehetősége, segítése Tájékoztatás (továbbküldés is) Tájékoztatás (továbbküldés is) Tanácsadás (szakemberekkel) Tanácsadás (szakemberekkel) Tréningek, csoportos foglalkozások (álláskeresés, önéletrajzírás, tanulási önismeret, tanulásmódszertan, információkeresés…) Tréningek, csoportos foglalkozások (álláskeresés, önéletrajzírás, tanulási önismeret, tanulásmódszertan, információkeresés…) Klub Klub ? ?

Hol? Közművelődési intézményekben külön tájékoztató szolgálattal, külön tájékoztató szolgálattal, információs tevékenység részeként, információs tevékenység részeként, alaptevékenység során (eseti segítség, szükségletek felismerése, klubok, képzések, események) alaptevékenység során (eseti segítség, szükségletek felismerése, klubok, képzések, események) E-magyarország pontokon Ifjúsági irodákban Iskolákban?

Miért? mert „házhoz jön” a probléma, csak észre kell venni mert „házhoz jön” a probléma, csak észre kell venni mert van hely, eszköz, ember mert van hely, eszköz, ember mert más a viszony, mint a „hivatalos” helyeken (esetleg ismeretség, korábbi kapcsolat is van) mert más a viszony, mint a „hivatalos” helyeken (esetleg ismeretség, korábbi kapcsolat is van) mert senki se szégyelli, ha idejön mert senki se szégyelli, ha idejön mert nem kell messzire menni, és lehet munkaidőn kívül is mert nem kell messzire menni, és lehet munkaidőn kívül is mert hozzátartozik a hivatásunkhoz mert hozzátartozik a hivatásunkhoz

Mit? Kivel? Mivel? Csak amihez értünk! Csak amihez értünk! „Konzulens” ismeretekkel rendelkezőkkel „Konzulens” ismeretekkel rendelkezőkkel Megfelelő intézményi és szakértői kapcsolatokkal – tudjuk, kit kérdezzünk, hová irányítsuk, kit kérjünk segítségnek Megfelelő intézményi és szakértői kapcsolatokkal – tudjuk, kit kérdezzünk, hová irányítsuk, kit kérjünk segítségnek Használjuk az internetes és írott forrásokat – ha vannak Használjuk az internetes és írott forrásokat – ha vannak

Problémák Hivatalos, de „felhasználóbarát” internetes információforrások, írott kiadványok hiánya Hivatalos, de „felhasználóbarát” internetes információforrások, írott kiadványok hiánya A létező, használható információforrások karbantartásának, fenntartásának, írott források esetén hozzáférhetőségének bizonytalansága A létező, használható információforrások karbantartásának, fenntartásának, írott források esetén hozzáférhetőségének bizonytalansága Központi propaganda hiánya Központi propaganda hiánya Együttműködés kialakulatlansága Együttműködés kialakulatlansága

Beszéljük meg! A vitát a megnyitó után személyesen, később a PALLÓ információs rendszer fórumán folytathatjuk ( Elérhetőség: Tájékoztató szolgálat: ,