A „Zöld szemüveggel a fenntartható életért” KEOP6.1.0/A-2008-0062-es jelű pályázat létrejötte Őri Józsefné és Ungvári Jánosné dr. projektmenedzserek Hajdú-Bihar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat október 2. TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
F ORRÁSTEREMTÉSI, pályázati lehetőségek. F IATALOK LENDÜLETBEN Alprogramok (szegénység, kultúra, munkanélküliség, egészséges életmód, vállalkozó.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
„Zöld szemüveggel a fenntartható életért” projekt
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Tájékoztató a nyertes bűnmegelőzési pályázatok sikeres szakmai lebonyolításához Ivány Borbála IRM Miniszteri Tárgyaló, Budapest március 17.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Környezeti nevelés uniós forrásokból
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Forrásfeltárás, pályázatfigyelés a kistérségben Őriszentpéter, április 21. Gerölyné Kölkedi Éva NymE RPSZKK.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Pályaválasztási szülői értekezlet
Lorem ipsum.
Országos Kompetencia Mérés 2011
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Pályaválasztási szülői értekezlet
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

A „Zöld szemüveggel a fenntartható életért” KEOP6.1.0/A es jelű pályázat létrejötte Őri Józsefné és Ungvári Jánosné dr. projektmenedzserek Hajdú-Bihar Megyei PSZ és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézet, október 19.

A pályázat kiírása 2008-ban A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján jelent meg, az OM azonosítóval rendelkező intézmények és civil szervezetek számára:

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) 6.1.0/A pályázatának céljai Alapvető cél: A fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésmód elterjesztése információs eszközök (szemléletformálás, tájékoztatás, képzés stb.) segítségével. A fogyasztók környezettudatosságának, környezet kultúrá- jának és környezet etikájának fejlesztése főleg a mindennapi élet területén (táplálkozás, háztartás, munkahely, közlekedés és szabadidő) a fenntarthatóbb választási lehetőségekről szóló információs kampányokkal, közösségi együttműködés megvalósításával. A pályázat konkrét célja a kompetens és felelős fogyasztói magatartás elterjedésének segítése, a fenntartható életmód széleskörű elterjedésének segítése. Jobb hozzáférés biztosítása a fenntarthatóság tanulásának nem iskolai formáihoz.

A döntés előtti kérdések Milyen célokat tudnánk mi megvalósítani intézményünkben a kitűzöttek közül? Milyen személyi és tárgyi feltételekkel rendelkezünk, kiket tudnánk bevonni a megvalósításba? Tudjuk-e biztosítani a 10% önrészt? Támogatja-e a fenntartónk a pályázatunkat?

Döntés a pályázat megírásáról A döntés megszületett, pályázunk. Elkészítettük a programtervezetet, bíztunk benne, hogy hasznosnak ítélik tevékenységünk. Együttműködő partnereket kerestünk a megvalósításhoz. Megterveztük a személyi feltételeket (gondunk volt a szakértő személyével, akinek feltételeit a pályázat kiírói nagyon szigorúan szabták meg). Elkészítettük a pályázat költségvetését. Beírtuk a pályázatot EMIR pályázati kitöltő programba (ami ugyan felhasználóbarát, de meg kellett tanulni a használatát). Elkészítettük a szükséges mellékleteket

Szükséges mellékletek: Részletes un. „Kampányterv” és tanulmány Alapító okirat Aláírási címpéldány A fenntartó támogató nyilatkozata Intézményünk költségvetésének előző évi beszámolója Az önrész meglétének igazolása

A beadás formája-értesítés a pályázat elfogadásáról CD-n Írásban, aláírva minden oldalt, illetve hitelesíteni a csatolt okmányokat. A pályázatot december 15-én véglegesítettük január 30. fogadták be a pályázatunk április 14-én kötöttünk szerződést. A program megkezdésének időpontja március 16.

Nyertesek 2008-ban 46 pályázó 14 közoktatási intézmény 1 pedagógiai szolgáltató 31 környezetvédelmi civil szervezet, oktatóközpont (2009-ben még 36 nyertes pályázó volt, többségében alapítványok, egyesületek, kutatásfejlesztő csoportok) Irányító szervezetünk: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága Budapest, Váci u. 45.

A nyertes projekt munkatársai Őri Józsefné és Ungvári Jánosné dr. projektvezetők Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó szakmai vezető Dr. Lakatos Gyula, Tóth Albert, Gyarmati István, Tuza Tibor szakértők, előadók Chrobákné Reszler Györgyi kommunikációs munkatárs Posta János informatikus, rendszergazda Angyal Zita adminisztráció Vargáné Kovács Mariann gazdasági ügyek intézője a 16 együttműködő iskola tanárai, diákjaik

„Kampányterv” és tanulmány

A pályázat indulásakor vállalt indikátoraink és teljesítésük

A program hatékonyságának mérése I. Bemeneti mérés 1. táblázat:Az attitűdértékek átlaga IskolaAktív tanulók Átlag Szórás Dózsa113,880,35 Gönczy203,860,25 Földi433,740,69 Hunyadi503,740,34 Kossuth733,650,38 II. Rákóczi303,470,35 Fazekas163,420,40 Nymfalva243,290,34 Környezetbarát attitűd vizsgálata az általános iskolában

Az attitűdértékek nemek szerinti megoszlása az általános iskolákban Átlag: 3.64

A program hatékonyságának mérése II. Bemeneti mérés A Következő vélemények voltak a legegységesebbek az általános iskolában

A középiskolai tanulók attitűdje

Az attitűdértékek nemek szerinti megoszlása középiskolákban Átlag: 3,46

A következő vélemények voltak a legegységesebbek az középiskolában

A tanárok attitűdje

A tanárok egységesen vallják, hogy 1.2.Kevesebb hulladéktermeléssel otthon és a munkahelyünkön is hozzájárulunk környezetünk védelméhez. 2.9.A település átfogó környezetvédelmében a lakosságnak, az önkormányzatnak és a vállalkozóknak is részt kell venni Semmi értelme, hogy a helyi vállalkozások is környezettudatosan dolgozzanak 4.7.Ha szigeteljük a házunkat, akkor hosszú távon csökkentjük az energiafelhasználásból eredő légszennyeződést is. 5.8.A napenergiával és a földenergiával fűtött épületek leginkább környezetbarát házak. 6.1.A természetes és épített környezetünk megismerése hozzájárul fontosságuk tudatosulásához. Legalacsonyabbra értékelték a következő állításokat: 13. Minden vásárlásnál bizonyítottan környezetbarát termékeket veszek 22. A kerékpározás és a gyaloglás egészségtelen, mert tönkre teszi a visszereket, és kitágítja a tüdőt. 16. A betétdíjas termék és az egyszerűbb csomagolás hozzájárul a környezetvédelemhez

Kimeneti mérés Eddig beérkezett középiskolai eredmények: Javulást mutattak,

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.