Takarmányozástan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A ló emésztésének sajátosságai
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Takarmányismeret 4. Magvak.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
Aceton, butanol 2,3-butándiol
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A takarmányok összetétele
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Tejtermékek.
A cellulóz.
A helyes táplálkozás.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Vízszennyezés.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Takarmányozástan

A témakör helyzete, lehetőségei és fontossága a Vajdaságban: Az állattenyésztés költségeinek közel 70%-át a takarmányozás költségei teszik ki. A mai nagy teljesítményre képes hibridek tartásának és termeltetésének eredményességét csak a megfelelő takarmnyozással lehet biztosítani. A tenyésztők legnagyobb része kész tápokat vásárol, de gyakran adódik olyan alkalom, amikor akár mezőgazdasági mellékterméket, akár más takarmánykomponenst saját forrásból etetne meg az állattal. Ezért a sikeres tenyésztőnek ismernie kell a takarmányozás alapjait, a takarmányok összetételét, a legjelentősebb tárolási előírásokat, a romlási folyamatokat és még sok más buktatót. A képzés során az érdeklődők megismerkednek a főbb gazdasági állatfajok emésztési sajátosságaival, a takarmányok összetételével, az elkészítés, tárolás és felhasználás lényegesebb ismereteivel. Ez a tudás mindenképp kell akkor, ha valami hiánytünet, viselkedési zavar, vagy szokatlan probléma üti fel a fejét az állatpopulációban, mert olyankor gyorsan ki kell szűrni a takarmányozásból származó probléma eredetét.

A képzés során ismertetett témakörök Gazdasági állataink emésztési típusai A takarmányok beltartalma Takarmányismeret A takarmányok feldolgozása A takarmányok előkészítése A takarmányok tartósítása Adalékanyagok Melléktermékek hasznosítása takarmányként

Emésztési típusok Madarak emésztése Együregű gyomrúak emésztése Kérődzők emésztése

A takarmányok összetétele

A takarmányok víztartalma 15% vízveszteség mát elhullással jár Újszülött állat víztartalma: 75-80%, kifejlett állat: 40-60 % Emésztésben betöltött szerep Kiválasztás Testhőmérséklet fenntartás Oldószer A takarmányokban lévő vizet vegetációs víznek nevezzük

Nitrogéntartalmú anyagok Nyersfehérjék Az állatok fehérjét csak fehérjéből tudnak előállítani Aminosavak Limitáló aminosavak Nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak Elsőrendű (komplett) fehérjék Másodrendű (inkomplett) fehérjék

N mentes anyagok Zsírok Nélkülözhetetlen zsírsavak (linolsav, linolénsav). Hiányában ekcémaszerű bőrbetegség lép fel. Telített és telítetlen zsírsavak. Hosszú és rövid szénláncú zsírsavak avasodás

N mentes kivonható anyagok Szénhidrátok (cukrok, keményítő, glükogén) Szerves savak (citromsav, almasav, borostyánkősav) Erjedési savak: tejsav, ecetsav, propionsav, vajsav Bendőben illó zsírsavak (ecetsav propionsav, vajsav)

Nyesrost A növények sejtfalának szilárdságát adja Cellulóz, hemicellulóz, lignin, Pektin

Vitaminok Vízben oldható vitaminok Zsírban oldható vitaminok

Ásványi anyagok Makro elemek Mikro elemek

A takarmány káros hatású anyagai Antinutritív anyagok: Glikozidok (ciánhidrogén – almamag, mandula, durrin – cirokmag, linomarin – lenmagban, mustárolaj glikozidok – repce, olajretek, káposztaféle) Mérgező fehérjék: Tripszingátlók Lektinek Mérgező alkaloidák: Szolanin – sertések és baromfi számára mérgező Lupanin, lupinin – csillagfürtben Szaponinok (pillangós züldtakarmányokban) Tanninok (cirok és repce)

Hormontartalmú anyagok Fuzárium toxinok ösztrogén hatású anyagok

Fényérzékenységet okozó anyagok Orbáncfű, cickafark... Világos bőrű állatok érzékenyek

Somkórómérgezés szarvasmarhában és lóban – vérzékenység (kumarol okozza) Gyapotmagban Gossipol – monogasztrikus állatok

Nitrát és nitrittartalom Túl nagy nitrogénműtrágya adag után A vér hemoglobinjával methemoglobint képez, amely nem képes oxigént szállítani

Adalékanyagok Premixek Ízfokozók Állagjavítók Technológiai adalékanyagok (zsír, melasz)

A takarmányok előkészítése Darálás Pelyhesítés Őrlés granulálás

A takarmányok tartósítása Szárítás erjesztés

Melléktermék hasznosítás Cukorgyártás mellékterméke Söripari melléktermékek Hűvelyesek szármaradványai Édesipar melléktermékei Konzervipari melléktermékek