A DEBRECENI EGYETEM ÉS A BETHLEN GÁBOR REFORMÁTUS ISKOLA NEGYEDSZÁZADOS EGYÜTTMŰKŐDÉSE Törökszentmiklós, 2013. május 10. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK
Advertisements

Utazás, szabadidő és turizmus csoport Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Humanitárius szervezetek kialakulása
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A szaktanácsadás támogató szerepe
Jó gyakorlatok a Kazinczy Ferenc Tagiskolában
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
Tehetséggondozás országos és nemzetközi kitekintéssel
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Pädagogisches Institut Győr Pädagogisches Institut Győr Pädagogisches Institut Szombathely Pädagogisches Institut Szombathely Pädagogisches Institut Eisenstadt.
TEHETSÉGFEJLESZTÉS - KORPARANCS Debrecen, július 10.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Pálfy Aliz: (N. Colan Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy) MENTÁLHIGIÉNÉS KÉPZÉS, MENTÁLHIGIÉNÉS PROGRAMOK ERDÉLYBEN – ÁTTEKINTÉS, KEZDEMÉNYEZÉSEK, TERVEK.
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában   „Az első lépések”
„Ü GYES KEZEK, OKOS FEJEK ” TEHETSÉGKERESŐ PROGRAM május 11. A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Korai tehetségnevelés
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
ERŐSSÉGEK ÉS GYENGE PONTOK A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN Nyíregyháza, 2010
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
A TEHETSÉGGONDOZÁS ELMÉLETÉNEK ÉS GYAKORLATÁNAK AKTUALITÁSAI Székelyföldi Tehetségnap szeptember 27. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem, Pszichológiai.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Kecskemét
barátok és kollegák-itthon és külföldön-, határokon átívelő kapcsolatok és utazások, csereprogramok szakmai tudást támogató szövetség, továbbképzések,
A szaktanácsadó segítő szerepe
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Nagyné Horváth Emília.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Tehetség – képzések a tanfolyamoktól a pedagógus szakvizsga programig
Készítette: Kocsis Erzsébet
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG SZAKMAI ÉRTÉKEI Jubileumi emlékülés: „Debreceni Tehetségműhely”
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
KGYTK Országos tehetségsegítő módszertani konferencia
Természettudományos nevelés Réti Mónika kutató Kutatási, Elemzési és Értékelési Igazgatóság Iskola- és Módszertanfejlesztő Központ V.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

A DEBRECENI EGYETEM ÉS A BETHLEN GÁBOR REFORMÁTUS ISKOLA NEGYEDSZÁZADOS EGYÜTTMŰKŐDÉSE Törökszentmiklós, 2013. május 10. Dr. Balogh László Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet laszlo.balogh@arts.unideb.hu

I. Az együttműködés előzményei, kialakulása 1. A Debreceni Egyetem, BTK, Pedagógiai-Pszichológiai Tanszék korábbi tudományos munkája: Kelemen László és tanítványinak kutatásai a képességstruktúrákról (60-as-70-es évek) A Mönks-Renzulli-féle tehetségmodell

2. A magyar közoktatás helyzetének megváltozása a nyolcvanas évek második felében Az iskolarendszer változásai, az iskolai autonómia erősödése is növelték a tehetséggondozás iránti érdeklődést. A Nemzeti Alaptanterv az iskoláktól kívánta meg az általuk használt tanterv elkészítését, s ez is újabb lehetőségeket kínált a tehetségfejlesztő programok beépítéséhez.

3. Európai pezsdülés a tehetségkutatásban A Tehetség Világtanács (Word Council for Gifted and Talented, WCGT) hamburgi kongresszusa (1985.) Az Európai Tehetségtanács (European Council for High Ability, ECHA) 1987-es megalakulása A magyar tehetség-szakemberek intenzív közreműködése (Kezdettől fogva volt magyar vezetőségi tagja az ECHA-nak: Gefferth Éva, Herskovits Mária, Balogh László.) 4. A „nagy találkozás”: 1987. május - Tehetségkonferencia Törökszentmiklóson

II. Az együttműködés területei 1. Gyakorlati fejlesztő munka és kutatások egyszerre A/ A program értékeit, eredményeit elismerték külföldön is a nemzetközi (kiemelten az ECHA!) konferenciákon, amelyeknek rendszeres meghívottja volt az iskola. Ezek közül a fontosabbak: - Svájc 1988. - USA: 1998., 2001. - Budapest 1990. (Ohio State University, - Németország 1992. Univirsity of Virginia) - Hollandia 1994. - Ausztria 1996. - Anglia 1998. - Debrecen 2000. - Görögország 2002. - Spanyolország 2004.

B/ Az iskola tehetséggondozás területén végzett munkájáról rendszeresen jelentek meg publikációk a hazai, ill. külföldi szaklapokban, kötetekben. Átfogó program Törökszentmiklóson. Köznevelés, 1989. 32. sz. Tehetséggondozó kísérlet. Képességfejlesztés 1988-89. Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Intézet, Debrecen, 1990. Developing talented children and experiences. European Journal for High Ability, Bonn, 1991/1. Eredmények és problémák egy iskolai tehetséggondozó kísérletben. Magyar Pszich. Társ. Tud. Közl. Bp. 1989.

The development of personality, abilities and social relations in a special class. Europian Journal for High Ability, Bonn, 1991/2. Learning techniques and development of selfknowledge by means of special programs with talented children. Competence and Responsibility. Hogrefe and Huber publishers, Seattle, 1992. A follow-up study of pupils having taken part in a complex development program. In M. W. Katzko – F. J. Mönks (Eds.), Nurturing Talent. Van Gorcum, Assen. The Netherlands, 1995. Fostering the Growth of High Ability. In Arthur J. Cropley and Detlev Dehn (Eds.), European Perspectives. Ablex Publishing Corporation. Norwood, New Jersey, USA, 1996.

2. Közös konferenciák szervezése Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata keretében a „követő” iskolákkal (Szerencs, Mátészalka – később további iskolák csatlakoztak) Nemzetközi konferenciák: kiemelkedő 1997-ben és 1999-ben Az ECHA hetedik konferenciáját Debrecenben közösen rendeztük meg 2000 augusztusában. Ezen a rendezvényen közel ötszáz szakember vett részt a világ minden tájáról. Magyar Tehetséggondozó Társaság Közgyűlése és konferenciája: 2005.

3.Együttműködés pedagógus-továbbképzésekben 120 órás intenzív tanfolyamok közösen. 1997 szeptemberében megjelent a művelődési és közoktatási miniszter 29./1997. MKM-rendelete „tehetségfejlesztési szakértő” szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről. A képzést a KLTE Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke alapította és indította el elsőként Magyarországon. - A Bethlen volt az 1. számú gyakorlóhely! (E képzés alapja: 1994-ben a hollandiai Nijmegeni Egyetemen megalapított ECHA-Diploma programja!)

4. Együttműködés nemzetközi programokban 1998-2001-ig a SOCRATES–COMENIUS-HOBE-program keretében 3 éves fejlesztési együttműködés, amelyben négy egyetem (Birmingham, Nijmegen, Düsseldorf, KLTE) és kacsolódó gyakorló iskolák vettek részt. (Bethlen, Bolyai, Móricz, Balassi) A cél elsősorban az volt, hogy a négy országban lendületet adjunk a tehetség-programoknak az iskolákban. Többnyelvű szöveggyűjtemények, CD-k készültek, fejlesztő programok kerültek az Internetre, s konferenciákat, közvetlen tapasztalatcseréket szerveztünk pedagógusok részére.

5. Együttműködés a Nemzeti Tehetségprogram megvalósításában, 2008-tól A/ Géniusz Program keretében - Műhelymunka Turmezeyné dr. Heller Erika és dr. Balogh László közreműködésével: egyéni fejlesztő programok, hatásvizsgálati mérések bővítése, alsó tagozatos kereső programok, stb. - Modulkiadvány együttműködésben. B/ OKA-pályázatok C/ Tehetséghidak

III. Az együttműködésben vezető szerepet játszó személyek 1. A Bethlenből: - Szabó József esperes úr - Nagy Kálmán igazgató úr - Virágné Katona Zsuzsanna igazgató asszony - Banáné Szőke Ilona tanárnő - Baloghné Répássy Éva igazgatóhelyettes

2. A Debreceni Egyetemről: - Dr. Dávid Imre - Dr. Koncz István - Dr. Mező Ferenc - Páskuné dr. Kiss Judit - Dr. Polonkai Mária - Dr. Tóth László - Turmezeyné dr. Heller Erika - Dr. Balogh László

ÚJABB SIKERES 25 ÉVET KÍVÁNUNK A BETHLEN GÁBOR REFORMÁTUS ISKOLÁNAK! KÖSZÖNJÜK AZ EGYÜTT TÖLTÖTT NEGYEDSZÁZADOT! ÚJABB SIKERES 25 ÉVET KÍVÁNUNK A BETHLEN GÁBOR REFORMÁTUS ISKOLÁNAK! A DEBRECENI EGYETEM PEDAGÓGIAI –PSZICHOLÓGIAI TANSZÉKÉNEK MUNATÁRSAI