Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Advertisements

A befektetési bank helye a bankrendszerben
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben foglalták írásba a közös valuta létrehozásának gondolatát. Minden, az.
Közös Monetáris Politika
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
EFTA-tagállamok csatlakozása
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
EU ismeretek Monetáris Unió Taksás Balázs. Monetáris unió tartalma 1. Közös monetáris politika Célja: - A pénzkínálat és az infláció szabályozása Célja:
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Szabadkereskedelmi társulások
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
VÁLSÁGON INNEN ÉS TÚL Monetáris politikai kihívások itthon és a világban Trippon Mariann Budapest Október 14.
Luca Kadar, European Commission Európai Bizottság Az euró bevezetésének lehetséges módozatai Budapest, 2006 május 23.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós Alapismeretek
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár

Az Európai Unió múltjáról A Montán-Unió –Európai Szén és Acél Közösség –Római Szerződés (1957), 6 alapító országgal Lassú bővölés, Közös Piac –Az USA nyomasztó gazdasági és politikai fölénye –Az áruk szabad áramlása Az integrációs szándék és kényszer felerősödése –Az EFTA integrálása –A volt szocialista országok felvétele Az EMU és az euró –Az euró bevezetése január 1. (2002-től készpénz is) –Az ERM II.-höz való csatlakozás, mint az euró előszobája –Maastrichti kritériumok teljesítése 2

A közös valuta kérdései Az optimális valutaövezet (OCA) elmélete (R. Mundell, B. Balassa) –Hasonló fejlettségű országok szövetsége –Szimmetrikus sokkok, közös monetáris politika alkalmazható Az EU és a Monetáris Unió nem tekinthető optimális valutaövezetnek –Létrejöttében egyfelől globalizációs erők játszottak szerepet –Másfelől politikai megfontolások Sikertelen felzárkózási kísérletek –Hatalmas segélyek (kohéziós, struktúrális alap) a fejletleneknek –Az EU régiói közötti fejlettségi különbség nem csökkent –Ma azokkal az országokkal van a probléma, amelyek a legtöbb segélyt kapták Miért csak most jelentkezett a baj? –A bővülő piac, a hosszú jó konjunktúra eltakarta a problémákat –A visszaesésnél kiéleződnek a problémák 3

Mi várható a közeljövőben? A változások, változtatások jellege a válságtól is függ –Annál radikálisabb változások jönnek minél hosszabb és mélyebb lesz a jelenlegi válság –A változás függ a világgazdasági erőviszonyok átalakulásától is (Kína előretörése, az USA térvesztése) Három lehetséges forgatókönyv –Az EU teljes szétesése – ennek kicsi a valószínűsége –Erősebb gazdasági szabályozás, a fiskális politikák összehangolása –Kétsebességes EU, fejlettek és a többiek felosztás Erős gazdasági szabályozás –Közös pénzügyminiszter, a költségvetések összehangolása, ellenőrzése, egységes adórendszer, közös államkötvény A fejlettek és a fejletlenek szétválasztása –Nehéz, mert a monetáris unióban most is vannak fejletlenek 4

Mi lesz veled Magyarország? Miként érint bennünket az EU és az euró válsága? –Közvetlenül nem nagyon, mert nem vagyunk az EMU-ban –Közvetve viszont nagyon is: export csökkenése, a forint ingadozása Az EU tagságunk mérlege –Egyértelműen negatív, mert rosszul alkalmazkodtunk –Nem kellene erőltetni az euró bevezetését –A külön fiskális politika előnyei: eltérő adók A belső piacok tudatos építése –A piaci szereplők számának növelése –Erőteljes piaci szabályozás, fellépés az erőfölénnyel szemben A kis- és középvállalkozások új típusú együttműködései –Szövetkezetek, részvénytársaságok létrehozáse –Kistérségi fejlesztési központok kialakítása 5

Köszönöm a figyelmet! 6