AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009. február 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
FaragóT:Klímapol-klímatudatosság 1 MIÉRT FOGLALKOZIK A LEGMAGASABB SZINTEN A NEMZETKÖZI POLITIKA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉVEL? dr. Faragó Tibor, c.
OGY Környezetvédelmi Bizottság ülése október 5.
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
Készítette: Góth Roland
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A klíma összeköt bennünket Fórum az éghajlatvédelemről március 7. KLÍMAPOLITIKA MAGYARORSZÁGON Láng István ______________________________________.
Nemzetközi éghajlatvédelmi tárgyalások
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A globális klímaváltozás globális gazdasági következményei.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Nemzetközi és hazai civil szervezetek hatása a klímapolitikára Schmuck Erzsébet, MTVSZ társelnöke Hogyan értékelhető a nemzetközi és hazai civil mozgalom.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
IPCC jelentés – várható hazai változások
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Globalizáció és környezeti problémák
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások – története/vállalásai ZELEI.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Előadás másolata:

AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.

Tartalom Az éghajlatváltozás növekvő kockázata és hatásai a világban és hazánkban Együttműködés nemzetközi szinten és az EU keretében Magyarország részvételével A hazai klímapolitika fő elemei a kibocsátások kezelése és az alkalmazkodás

Széndioxid koncentráció Emberi tevékenységek miatt megnövekedett: a légköri szén-dioxid mennyisége és a földi légkör „üvegházhatása”

A gyors éghajlatváltozás veszélyét magunk idézzük elő A globális éghajlat már változik és jelentősen megváltozhat a felszíni átlaghőmérséklet növekszik, egyre több a szélsőséges esemény a tudósok szerint nagymértékű felmelegedés várható

A HŐMÉRSÉKLET BECSÜLT NÖVEKEDÉSE a hőmérséklet becsült növekedése

Az éghajlatváltozás és Magyarország Az eddigi tendenciák: fokozatos melegedés és csapadékmennyiség-csökkenés Éghajlatunk jövője: térségünkben meleg, szárazabb éghajlati körülmények Komoly hatások: a vízgazdálkodásra, mezőgazdaságra, egészségügyre és számos más területen hőmérsékletváltozás, csapadékmennyiség,

Nemzetközi tárgyalások: 1992 ENSZ egyezmény 1997 Kiotói Jegyzőkönyv: fejlett államok esetében 5% kibocsátás-csökkentés 2012-ig EU-15 közös vállalás, külön magyar (-6%), lengyel stb. vállalás tárgyalások új globális megállapodásról (a 2012 utáni időszak) Magyar részvétel nemzetközi tárgyalásokban: 1991/1992 óta aktív részvétel, 2004-től EU-tagként

Nemzetközi célkitűzések, együttműködési területek Kibocsátás-csökkentés, EU célok kibocsátások globális növekedését meg kell állítani 2020-ra a fejlett államoknak 2020-ra 30%-kal kell a kibocsátást csökkenteni, ha lesz átfogó nemzetközi megállapodás 2050-re a kibocsátásokat 60-80%-kal kell csökkenteni a változások részben már így is elkerülhetetlenek nemzetközi együttműködés az alkalmazkodás ügyében is

Az Európai Unió klímapolitikai céljai, eszközei és Magyarország EU-eszközök klíma-energia csomag: emisszió-kereskedelem, megújuló energiaforrások további eszközök: energiahatékonyság javítása, gépkocsik kibocsátás-csökkentése, légi közlekedés bevonása az emisszió-kereskedelembe Magyarország: (korai kibocsátás-csökkentés elismertetése) kibocsátás-csökkentés az EU-aukciós rendszer fokozatos bevezetésével, 20%-os energiahatékonyság-javítás, megújulók 13%-os aránya

A hazai klímapolitika fő elemei Hazai klímapolitika szakmai megalapozása: kibocsátások kezelése: csökkentési lehetőségek felmérése épületek energiahatékonyságának javítása, megújulók értékelése, nyelő-kapacitás erősítése és ebben az erdők szerepe....) alkalmazkodás: KvVM-MTA együttműködés A hazai kibocsátások

Kibocsátás-csökkentés és alkalmazkodás Nemzetközi feladatok végrehajtása: 2012-ig a Kiotói Jegyzőkönyv szerinti kibocsátás-csökkentési vállalások végrehajtása EU kötelezettségeink: jelen: emisszió-kereskedelem, energia-hatékonyság javítása 1%/év 2016-ig jövő: felkészülés a klíma-energia csomag végrehajtására

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia A hazai klímapolitika stratégiai kerete: Időszak: Területei: - kibocsátás-csökkentés, - alkalmazkodás, - szemléletformálás Kétéves programok a végrehajtásról (az első: ; előkészítése folyamatban) Országgyűlés március 17-én fogadta el

Következtetések Stratégiák és programok összhangja: elengedhetetlen az érintett ágazati politikákkal való összhang: energiagazdálkodás, közlekedés, erdőgazdálkodás, fejlesztéspolitika általában; az érintett fő területeknél pedig: vízgazdálkodás, mezőgazdaság, egészségpolitika stb. Tudományos alapok: pontosabb ismeretek szükségesek az éghajlatváltozás várható alakulásáról és hatásairól, a kibocsátás-csökkentés és alkalmazkodás lehetőségeiről Klímatudatosság: mindenkinek van teendője és ehhez közre kell adni az ismereteket; oktatás-nevelés minden szintjén Nemzetközi és EU szintű együttműködés: megfelelő felkészültséggel és aktívan részt kell venni a tárgyalásokban a hazai érdekek ismeretében és képviseletével