Kiszely-Kiss László: A fekete sereg

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Advertisements

H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Az utolsó Árpádok ( ).
Az es szabadságharc.
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
I. Mátyás ( ) „az igazságos”
III. Béla (1172 – 1196).
Bocskai István élete.
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
A lovagi torna.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
ERDÉLY.
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Készítette: Herczeg Jakab
Párizsi kommün.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás.
„Mátyás, az igazságos” XII. Budapesti Speciális Szakiskolai Komplex Tanulmányi Verseny.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Hunyadi Mátyás uralkodása: éve született
Készítette: Sipos Yvette Vl.B. osztály
Szerző: a szövegek és képek az internetről
A királyi hatalom helyreállítása
Mária Terézia trónra kerülése
Serege Krisztina: Corvin János
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Dombi Zsuzsanna–Strincz Beatrix:.  nevel ő és barát  Mátyás koronázásának segí tőj e  kancellár és esztergomi érsek  összeesküvés – 1471.
Készítette: Németh Katalin…
Készítette: Németh Katalin …
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Tk 4- Herber, Martos, Moss, Tisza Történelem 4
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
A mohácsi csata.
SPÁRTA/LAKEDAIMÓN.
I. Mátyás ( ) „az igazságos”
Napóleon A császár.
Az es szabadságharc. Magyarország 1848 nyarán.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
A VASA TRAGÉDIÁJA. RÖVID LEÍRÁS HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete Vízrebocsátás Szolgálatba állítás Sorsa augusztus.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Kelet-Európa és a Balkán
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Magyar történelmi zászlók
Budapest Programajánló
Kinizsi pál 1431?-1494.
A TATÁRJÁRÁS ÉS AZ ÚJJÁÉPÍTÉS
Mátyás a hódító.
Út az egyeduralom felé Marius és Sulla.
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Lovagi életmód, lovagi erények
Cseh- és Lengyelország
Itália meghódítása ( Kr. e. IV-III. sz.)
Előd (Ügyek) és Emese fia
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Fekete Sereg.
I. Mátyás I. Mátyás ( ) „az igazságos” született: 1443 Kolozsvár meghalt: 1490 Bécs feleségei: Podjebrád Katalin (cseh) Aragóniai Beatrix (nápolyi)
Mátyás király, az igazságos
Velünk élő középkor Forrás:
Hunyadi Mátyás élete és kora
Lehetőségek Horváth Dorottya.
Előadás másolata:

Kiszely-Kiss László: A fekete sereg Története, szerepe Felépítése Rossz és jó Híre Ráadás… „Ha békét akarsz, készülj a háborúra” „Sic vis pacem, para bellum”

Mátyás szolgálatában… - Felállt 1459-60 között. - Második zsoldoshadsereg - A korabeli Európában, a legerősebb és legfejlettebb ZSOLDOS hadsereg Kitűnően szervezett volt és jó taktikával bírt - Minőségi fegyverzet + páncélzat = ütőképes sereg - Rendelkezett nehéz / könnyű lovassággal, tüzérséggel és ütőképes gyalogsággal „az állandó létszám 20 ezer fő volt szükség esetén, ellenkező esetben a sereg elvegetált kb.10 ezer fős létszámmal…” A nevét kaphatta a rossz híréről, esetleg ruhájáról és fegyverzetéről, vagy Haugwitz János vitézről… Mátyás halálakor fekete kendőt viseltek vállukon. ERŐ, hatalom, „lázadás”, végzet

Felépítés Nagy része szétszóródott huszitákból állt, de megtalálható volt szinte „mindenféle” nemzetiségű katona. A seregben akadtak lengyelek, németek, csehek, kicsivel később egyre több magyar is volt, emellett román és szerb. Néhány hadparancsnok: Kinizsi Pál Vlad Tepes – Dracula (román) Jaksics és Brankovics (szerb) Bajezid Callixtus Ottomanus (török trónkövetelő)

Korabeli ágyúk (tüzérség), és Mátyás „elefánt” nagyágyúja Huszárok a korabeli időkből… Páncélos gyalogos számszeríjjal és pajzzsal, mellette páncélzat, sisak és csatabárd

Mátyás király aranyforintja A Hunyadiak címere a hollóval, bizánci kereszttel és Árpád-sávval Mátyás címere, középen a Hunyadiak fekete hollójával Mátyás király aranyforintja

„…Minden jó ha a vége jó…” Mátyás eltörölte a harmincad vámot és a kapuadót, amelyeket már úgy is „kevesen” fizettek, viszont bevezette a füstpénzt, amelyet jobbágycsaládonként szedett. Hogy fenntartsa és ellássa a seregét, rendkívüli hadiadót szedett (telkenként 1 forintot), amelyre a sereg támaszkodhatott. 1492-1493 között a sereg fellázadt az elmaradt fizetés miatt, a Délvidéken fosztogatások kezdődtek, kihatottak egészen Csongrádig is, ahol Mátyás testőrei tartózkodtak átutazóban. A Magyar Királyság és a délvidéki szerb és magyar parasztság (kb. 12 ezer fő) harcolt a fosztogató, lázadó „sereg” ellen (kb. 8 ezer fő). A seregből 6 ezer főt Kinizsi Pál vert le, a maradék 2 ezret pedig Ausztriában semmisítették meg.