Egy kis ország nagy reményekkel 1956

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehet megbocsájtani,de feledni soha!!!
Advertisements

1956-os Forradalom Előzményei
A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1956-os forradalom.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
1956.Okt.23. Forradalom.
1956, Melbourne Az december 6-ai melbourne-i „vérfürdő” legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar.
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Forradalom és szabadságharc
Az es szabadságharc.
Készítette: Zacsek Zsuzsanna 11/E
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
1956. október 23..
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Forradalom előzményei
56-os események utó élete
HIDEGHÁBORÚ-II..
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Magyarország az első világháborúban
Párizsi kommün.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A megtorlás megnyilvánulási formái, áldozatai
1956-os forradalom.
Tildy Zoltán.
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Ellenforradalom és konszolidáció
Reform és visszalépés Készítették:
Politikai tevékenységének bemutatása
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Az őszirózsás forradalom
Tk 6- Herber, Martos, Moss, Tisza Történelem 6
1956-os forradalom.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
1 Feledni soha!!! 2 3 Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bôséggel, Nyújts feléje védô kart, Ha küzd ellenséggel; Balsors, akit.
Tisztelet és köszönet a hősöknek!
MEGJEGYZÉ S: A dián látható kép kicseréléséhez jelölje ki és törölje a képet. Ezután a helyőrző Képek ikonjára kattintva szúrja be a kívánt képet. AZ 1956-OS.
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
Kiútkeresés a válságból között
A Szent Szövetség Európája
Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
Pesti srácok.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
A HARMADIK BIRODALOM.
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Az egypártrendszer létrejötte
Neked mit jelent a szabadság?
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Készítette: Fertig Dávid
MÁRAI SÁNDOR MENYBŐL AZ ANGYAL
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Műegyetem 7. z A műegyetemi hallgatók október 22-ről
Előadás másolata:

Egy kis ország nagy reményekkel 1956

Október 23. néhány fontos színhelye Sztálin-szobor Bem-szobor Köztársaság téri pártház Petőfi-szobor Rádió épülete 3 5 Széna tér 4 8 8 Baross tér Műszaki egyetem Parlament 7 2 6 8 Corvin köz 8 8 Móricz Zsigmond körtér 1 Tűzoltó utca Tompa utca 8

A legfontosabb fegyveres ellenállási pontok Corvin köz Práter Tompa utca Tűzoltó utca Móricz Zsigmond körtér Baross tér Széna tér Kilián laktanya kiemelkedő szerepe. (Maléter Pál)

Szovjet sereg menjen haza, Sztálin szobrot vigye haza! Így kezdődött… Szovjet sereg menjen haza, Sztálin szobrot vigye haza! Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon! Rákosit a Dunába Nagy Imrét a kormányba! Bem Apó és Kossuth népe menjünk együtt kéz a kézbe! Ruszkik haza! A lengyelországi események hatására az egyetemisták tüntetést szerveztek 1956. október 23-án. Izgatottak voltak, kalandvágyóak és fiatalok, az 1848-as márciusi ifjakhoz hasonlóan. Még nem is sejtették mit hoz a jövő…

Az egyetemisták fő követelései (részletek a 16 pontból) Többpártrendszer bevezetése Nagy Imre miniszterelnökké választása A szovjet katonák vonuljanak ki az országból A Rákosi-csoport tagjait állítsák bíróság elé Az igazságtalanul elítéltek rehabilitációja ÁVH megszüntetése Kossuth címer visszaállítása

1956. október - november napjaink Az első halálos lövés itt érte a békés tüntetőket. Feltörték a közeli fegyverraktárokat és megkezdődött a forradalom. Már nem volt visszaút.

Október utolsó napjai Október 24. Gerő Ernő helyett Kádár Jánost nevezik ki a párt élére. Október 25. Nagy Imre alakít kormányt Kossuth téri mészárlás (közel 100 halott) vidéki nagyvárosokban sortüzek (Mosonmagyaróváron a legtöbb halott) ÁVH megszüntetése Kossuth címer használata Fizetések felemelése Kossuth téri menekülők Október 28. Nagy Imre tűzszünetet rendel el Október 30. Köztársaság téri pártszékház elleni támadás megkezdődik a szovjet csapatok kivonulása többpártrendszer bevezetése ÁVH-sok elfogása

Azt hittem az én beavatkozásom gonosz, amíg nem láttam a tiéteket. Újabb szovjet támadás Előzmények: Október 29. – szuezi válság: Angol-francia-izraeli csapatok megtámadják Egyiptomot. A nagyhatalmak figyelme Szuez felé fordul. Magyarország magára marad. Azt hittem az én beavatkozásom gonosz, amíg nem láttam a tiéteket. Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány Kádár János és Münich Ferenc ellenkormányt alakít november 4. Forgószél hadművelet megkezdése, nagy erejű szovjet támadás Magyarország ellen hősies magyar ellenállás, de nagy a túlerő

Nagy Imre beszéde november 4. Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

Találd meg a hiányzó szót! Itt beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével. demokratikus szovjet világ harcban Nagy Imre

Megoldás Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

Érdekességek A távoli Ausztráliában, a melbourne-i olimpián sikerült legyőzni a szovjeteket. A kilenc aranyérem közül , melyet megszereztek a magyar sportolók, egy igazán vérre ment. Vízilabda csapatunk elsöprő győzelemmel szerezte meg a döntőbe jutást a szovjetekkel szemben. Zádor Ervin „véres” fényképe bejárta a világot. Hegedűs István öttusázó 1956. október 24-én reggel edzésre sietett a Sportuszodába, amikor az ÁVH-sok lövései közül egy eltalálta. Nem volt ellenálló, csak dolgozni ment… Ő volt a modellje a régi húsz forintosnak.