2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Advertisements

Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Kapcsolókészülékek Potyka Bálint.
Csík Zoltán Elektrikus T
Váltóállítás egyedi inverterrel
Védelmi Alapkapcsolások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Transzformátorok védelmei
Nagyfeszültségű kapcslókészülékek
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Készítette: Paragi Dénes
Légmegszakító kiválasztása
KAPCSOLÓKÉSZÜLÉKEK Megszakítók Készítette: Orbán Tamás.
Rendszerek energiaellátása 5.előadás
Rendszerek energiaellátása 3.előadás
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kismegszakító kiválasztása
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Csík Zoltán Elektrikus T GYŰJTŐSÍNRENDSZEREK.
Transzformátorok védelmei
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
A VILLAMOSSÁG BIZTONSÁGTECHNIKÁJA
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
EMC - Elektromágneses összeférhetőség
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
 Védelmek és automatikák  8. előadás.
Az elektromágnes és alkalmazása
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
Fékberendezések I csoportosítás, dobfékek
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos Baleset és Mentés!!!
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Készítette: Palla Péter
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Készítette: Szabó László
Üzemzavari és üzemviteli automatikák
Nagyfeszültségű alállomások
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Aszinkron gépek.
Villamos energetika I. Dr
22. Indítómotorok I. Villamosságtan vizsgasegédlet
Flyback konverter Under the Hood.
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
a mágneses tér időben megváltozik
Rendszerek energiaellátása 1. előadás
Aknaajtók Szerkezet és biztonság. Aknaajtók.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Egyéb műszaki jellemzők
Villamos energia rendszer
Szolgáltatás koordináció, Lukács Marianna, Becsjanszki Zsolt 1 Gallyazás feszültség alatt álló szabadvezeték közelében.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Elektromágneses indukció
Rendszerek energiaellátása 3.előadás
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Rendszerek energiaellátása 10. előadás
Előadás másolata:

2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások Moroncsik Márk 2/14 E

Szakaszoló Definíció: Olyan mechanikus kapcsolókészülék, amelynek nyitott érintkezői között az előírt követelményeknek megfelelő szigetelési távolság van, az ún. szakaszolási távolság van. Feladatuk: A szakaszoló feladata az áramkör nyitása és zárása, a lekapcsolandó részek üzembiztos leválasztása a feszültség alatt állóktól, valamint az elágazó energia utak előzetes kijelölése terhelésmentes állapotban. Szakaszolót terhelés ki- és bekapcsolására használni TILOS !

A szakaszolók követelményei: - Nyitott állapotban biztonságosan válassza el a kikapcsolt berendezést a feszültség alatt állótól. - Névleges terhelőáramnál a szerkezeti elemek ne melegedjenek fel a szabványban megengedettnél jobban. - A rajta átfolyó áram ne nyissa ki (még a zárlati áram se). - Meghibásodás nélkül viselje el a zárlati áram dinamikus és termikus hatását. - A szabadtéri szakaszolók ellenállóak legyenek az időjárás viszontagságaival szemben (ernyős szigetelő, jégtörés, fokozott korrózióvédelem). - A szakaszoló földelőszerkezettel is ellátható legyen.

b) a) c) Szakaszolót abban az esetben célszerű beépíteni az áramkörbe, ha: az energiaellátás számára különféle lehetőségek vannak („a” ábra) a szabadvezeték kikapcsolása után annak földelése szükségessé válik („b” ábra) az áramkörről leválasztás – karbantartás,javítás miatt – szükséges(„c” ábra)

A szakaszolók felépítése Főbb részei: - a főáramkör, amelynek legfőbb elemei a csatlakozók, az érintkezőrendszerek, az áramvezető sínek; - tartó- és a mozgatószerkezet, ezen belül az állvány, a csapágyak, a belső rudazatok, a hajtás- és a mozgatószigetelő összekötése, a földelőkés és tartószerkezete; - a reteszelés a főáramkör és a földelőkés között; - a hajtás- és a segédérintkező egység. A hálózati szakaszolót gyakran földelőkéssel kell ellátni. Ennek célja a feszültségmentes vezeték földelése, hogy a rajta dolgozó személyeket esetleg fellépő veszélyes feszültségektől megvédjük.

A belsőtéri szakaszolók általában közép- vagy kisfeszültségűek . A középfeszültségű szakaszolók legtöbbször két támszigetelőre vannak szerelve és érintkezőkésük egyszeres megszakításra van kiképezve. A nagyfeszültségű szakaszolók szabadtéri kialakításúak. Érintkezőik lehetnek egyszeres és kétszeres megszakításúak. A mozgó érintkezőkést kézi vagy motoros hajtással mozgatják.

- Az egyszeres megszakítású két forgószigetelőre épül, és vízszintes vagy függőleges síkban mozgó kések bontják az áramkört. - A kétszeres megszakítású szakaszoló három porcelánszigetelőre épül, melyek közül a középső forog és a vízszintes síkban mozgó két részre osztott csuklós késszerkezet az áramkört két helyen bontja.

A szakaszolók rendeltetés szerinti csoportosítása a) Normál szakaszolók b) Földelőszakaszolók. A szakaszolókra gyakran szerelnek földelőkéseket ,de önálló földelőszakaszoló is létezik. Feladata, hogy a kikapcsolt villamos berendezést leföldelje. c) Oszlopkapcsolók. Fő alkalmazási terület a középfeszültségű távvezetékek töltőáramának és a kisebb teljesítményű transzformátorok üresjárási áramának megszakítása. d)Leválasztó-szakaszolók. Alállomásokon a keletkezett zárlatok lekapcsolása után a védelmi holtidőben a hibás vonal (visszakapcsolás előtti) leszakaszolására alkalmas. e) Szakaszolókapcsolók (terhelésszakaszolók). Kisebb fogyasztói leágazások terhelőáramának, a transzformátorok üresjárási áramának a kapcsolására használják. Önálló kapcsolókészülék- csoporthoz tartozik.

Középfeszültségű szakaszolók szerkezeti kialakítása

Nagyfeszültségű szakaszolók szerkezeti kialakítása

2.7. Megszakítók és Szakaszolók működtető szerkezetei A megszakító működtető szerkezetének alapfeladata a kapcsolókészülék mozgó érintkezőjének a kellő sebességű be-, illetőleg kikapcsolása, de úgy hogy az az út végén a nagy sebesség ellenére se ütközzön fel túl erősen, ne okozzon mechanikai deformálódást. A működtető szerkezet lehet · kézi hajtású, vagy · gépi hajtású. A kézi hajtás lehet az energiát szolgáltató személy működésétől · függő, vagy · független.

Függő kézi hajtás: pl. a szakaszolók bekapcsolására szolgáló rudazatos emeltyűs hajtás, ahol a kés zárási sebessége a működtető kar mozgásától függ. Ez a működtetési mód a megszakítóknál nem kielégítő az esetleges zárlatra való rákapcsolás, illetőleg a kikapcsolásnál az ív oltásához szükséges gyors érintkező mozgási igény miatt. Független kézi hajtás …esetén a kézi működtető kar (emelő kar, vagy forgató kar) egy rugót feszít meg és az érintkezőket a rugó működteti.

Gépi hajtás: Amennyiben gyakori kapcsolási műveletek végzésére van szükség a megszakítók működtető szerkezeteinek az „üzemképessé tételére” célszerű „gépi” megoldást alkalmazni. Ez lehet: · elektromágneses, · villamos motoros, · légnyomásos, · hidraulikus.

Elektromágneses hajtás: - lényege, hogy a vasmagos tekercs által létrehozott mágneses erőtérben a villamos energia mechanikai munkavégzésre fordítódik. Motoros hajtás: - egyen- vagy váltakozó árammal működtethetők. Gyors fordulatú motor forgási energiája áttételek közbeiktatásával működteti a kapcsolókészüléket. Légnyomásos hajtás: - különböző nagy- és kisfeszültségű kapcsolókészülékek működtetésére alkalmazzák. Természetesen ott, ahol légszolgáltató berendezés rendelkezésre áll. Hidraulikus hajtás: - A legkorszerűbb nagyfeszültségű megszakítók esetén alkalmazzák.

Köszönöm a figyelmet!