1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Monetáris politika a válság idején Simor András elnök 2012.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Monetáris politika a válság idején Csermely Ágnes igazgató MNB Tanárszeminárium december 12.
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Monetáris politika a válság idején
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Monetáris politika a válság idején Karvalits Ferenc alelnök március 28.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Felcsuti Péter Eger, június 27. Közgazdász - vándorgyűlés.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A magyar bankrendszer a nemzetközi hitelválságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, november 10.

2 A másodrendű jelzálogpiaci válság és a jelenlegi turbulencia A pénzügyi válság a fejlett gazdaságokból indult ki 2007 nyarán –bizalmi válság –intézményi csődök –piacok kiszáradása –árfolyamok volatilitása A „centrum”-ból terjedt a „periféria” felé a turbulencia –finanszírozási költségek növekedése –exportpiacok lassulása Reálgazdasági hatások megjelenése: hitelezés visszafogása, globális visszaesés

3 A hazai pénzügyi rendszer működési környezetéhez kapcsolódó kockázatok növekedése I.Tartósan kedvezőtlen likviditási feltételek II.A tartósan alacsony gazdasági növekedés veszélye III.Az éles kockázat alapú verseny fennmaradása A reálgazdaságban és a pénzügyi szektorban elhúzódó kiigazodás és a negatív hatásokat mérséklő állami intervenciók sikeressége körüli bizonytalanság miatt a befektetők által elvárt kockázati prémium magas. Októbertől a hazai hatások fokozódása tavaszán azonosított kockázatok és elmúlt félévi alakulásuk:

4 Sérülékeny nemzetközi pénzügyi rendszer, magas kockázati prémium Folyamatos turbulencia a dollár és euro bankközi piacokon A tőkeáttétel egyre gyorsabb leépítése miatt már szolvencia problémák is a nagy nemzetközi bankoknál A szolvencia és bizalmi problémák miatt egyre erősebb állami beavatkozás, európai hatóságok erős elkötelezettsége Országok között a sérülékenység alapján továbbra is differenciálnak a befektetők Magyarország bár közvetetten, de érintett (erős pénzügyi, gazdasági integráció) Fejlett országokban és Magyarországon is erőteljes hatósági lépések

5 Válságkezelési intézkedések az Európai Unióban Eurozónára vonatkozó akcióterv ( ig szóló általános irányelvek): –Bankrendszeri likviditás növelése –Bankok feltőkésítése –Nagyobb bankcsődök megakadályozása Konkrét intézkedések egyedi országok szintjén, de koordinált módon: –Állami tőkeemelések (pl. Benelux, Franciaország) –Banki források garantálása (betétbiztosítási értékhatár növelése, bankközi hitelek, kötvénykibocsátás) –Portfoliótisztítás (Spanyolország, Németország) –Likviditás biztosítása (jegybankok között „swap-line”, devizalikviditás elősegítése (pl. swap-eszközök biztosításával), állampapírpiaci közvetítés)

6 Válságkezelési intézkedések Magyarországon Legfontosabb jegybanki intézkedések: –MNB-eszköztár bővítése: napi EUR/HUF swap tender és új hiteltenderek (2 hetes és 6 hónapos) bevezetése –MNB és elsődleges állampapír-piaci forgalmazók közötti megállapodás Legfontosabb kormányzati intézkedések: –13 millió forint OBA- és korlátlan kormánygarancia a betétekre –Nyugdíjpénztárak kötelező részvényarányának eltörlése –Költségvetési hiány csökkentése Megállapodások külföldi szervezetekkel: –IMF/EU/Világbank hitelkeret (20 Mrd EUR) –EKB eurolikviditást nyújtó rendelkezésre állás (5 Mrd EUR) Cél: a bizalom helyreállítása, a piaci likviditás növelése Az intézkedések a pénzügyi stabilitásért felelős hatóságok (MNB, PM, PSZÁF) elkötelezettségét jelzik.

7 A hazai bankrendszer sokk-ellenálló képessége nemzetközi összehasonlításban erős Nincs zavar a bankközi forintpiacon (forintlikviditás-többlet) Az eszközportfolió minősége jó Magas szintről mérséklődő jövedelmezőség Stabil tőkehelyzet

8 A szeptember óta tartó turbulens időszak minden eddiginél erősebb Megjegyzés: OIS: overnight indexed swap: 3 hónapos kamat 1 napos kamatra történő cseréje. Forrás: Reuters

9 Csökkenő banki tőkeáttétel, különösen a befektetési bankoknál Megjegyzés: Befektetési bankok: Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, UBS. A TOP-10 bank kiválasztása a 2007-es mérlegfőösszeg alapján történt. Tőkeáttétel = Mérlegfőösszeg /Saját forrás. Forrás: Bloomberg, Reuters, Datastream

10 Differenciáló befektetők (5 éves CDS felárak alakulása a feltörekvő Európában) Megjegyzés: Magas, 2007-ben 5 százalék feletti folyó fizetési mérleghiánnyal rendelkező országok: Bulgária, Horváto., Észto., Magyaro., Letto., Litvánia, Románia, Törökország. 5 százalék alatti folyó fizetési mérleghiánnyal rendelkező országok: Cseho., Lengyelo., Oroszo. Forrás: Thomson Datastream.

11 Magas forint és deviza finanszírozási költségek (Hazai CDS felárak és forint állampapírhozamok alakulása) Forrás: Reuters.

12 A magyar bankszektor jövedelmezősége magas… Forrás: MNB, EKB

13 … tőkehelyzete stabil. (A tőkemegfelelési mutató (TMM) és korrigált alapvető TMM alakulása) Megjegyzés: Korrigált alapvető TMM = * (Kockázatok fedezésére figyelembe vehető alapvető tőke / tőkekövetelmény)*8 százalék Forrás: MNB

14 I. Tartósan kedvezőtlen likviditási feltételek A pénzügyi piacok likviditása nem javult a korábbiakhoz képest, sőt októberben erősen romlott –Széles vételi és eladási árkülönbözet számos részpiacon –Az állampapír-piacon tartósan magas likviditási prémium A hazai bankrendszer külföldi forrásokra való ráutaltsága erős –Tartósan magas finanszírozási költségek –Rövidülő futamidők

15 Széles vételi/eladási árkülönbözet a hazai pénzügyi piacokon Megjegyzés: A legfontosabb pénzügyi piacok bid-ask szpred mutatója. 0 jelenti a historikus átlagot. A mutató csökkenése a piac feszességének romlását mutatja. Forrás: MNB.

16 Magas likviditási prémium az állampapírpiacon Forrás: ÁKK, Reuters, MNB számítások

17 Rövidülő külföldi források (A hazai bankrendszer külföldi adóssága hátralévő lejárat szerinti bontásban) Forrás: MNB

18 Magas finanszírozási költségek (A hazai leánybankok anyabankjainak szenior CDS felárainak alakulása) Forrás: Thomson Datastream

19 II. Gazdasági visszaesés veszélye A korábban vártnál nagyobb lehet a külső kereslet lassulása –Jelentősen romló hitelezési feltételek a fejlett gazdaságokban –A pénzügyi vagyon leértékelődése mellett a lakásárak csökkenése is vagyonvesztést okoz A belső konjunktúra kilátások is romlanak (a PM 2009-es GDP növekedési előrejelzése: -1%) –Kedvezőtlen külső környezet –Szigorodó hitelezési feltételek, csökkenő hitelezési dinamika –Gyenge beruházási aktivitás, csökkenő fogyasztás –Alacsony foglalkoztatottság, növekvő munkanélküliség

20 Szigorodó hitelezési feltételek (Hitelek növekedése és a sztenderdek változtatása) Megjegyzés: Magas, 2007-ben 5 százalék feletti folyó fizetési mérleghiánnyal rendelkező országok: Bulgária, Horváto., Észto., Magyaro., Letto., Litvánia, Románia, Törökország. 5 százalék alatti folyó fizetési mérleghiánnyal rendelkező országok: Cseho., Lengyelo., Oroszo. Forrás: Thomson Datastream.

21 Magasabb hitelkamatok az Eurozónában… (2007 június és 2008 június közötti változás, százalékpontban) Forrás: Fed, EKB, Freddie Mac

22 … és itthon is (2007 június és 2008 június közötti százalékpontban mért változások) Forrás: MNB

23 A lakásárak növekedése lassul a fejlett országokban (Házárak éves nominális növekedése) Forrás: BIS, S&P

24 III. Az éles kockázat alapú verseny fennmaradása Nem élesedett tovább a verseny, de a szintje magas marad –leálló jenhitelezés –magas LTV arányok –unit-linked termékek térnyerése –ügynöki értékesítés felfutása Ügynöki értékesítés –Előnyök: banki termékek könnyebb elérhetősége, bankváltás megkönnyítése –Hátrányok: nem megfelelő tájékoztatás, félreértékesítés, rosszabb hitelportfolió

25 Felfutó ügynöki értékesítés (Új értékesítésen belüli ügynöki arány) Forrás: Oliver-Wyman [2007], MNB felmérés

26 IV. Pénztárak a pénzügyi válságban (Nyugdíjpénztári vagyon a GDP arányában, 2006) Forrás: OECD, PSZÁF

27 A hozamnövekedés a pénztári portfoliókat is érzékenyen érinti a magas állampapír-hányad miatt… (A hazai pénztárak portfoliójának összetétele) Forrás: PSZÁF

28 …így a konzervatív befektetési politika ellenére is jelentős (bár nem realizált) veszteségek 2008-ban. (A hazai pénztárak tagdíj-bevételeinek és befektetési eredményének alakulása) Forrás: PSZÁF Megjegyzés: kumulált éves értékek

29 Köszönöm a figyelmet!