A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt. 2009.10.14 2009.10.14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A választható portfoliós rendszer hatása a pénz- és tőkepiacokra Hamecz István Siófok,
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A nagy gazdasági világ válság
A gazdaság helyzete – kampányban
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
Előadók: Csekő Gergely és Harangozó Ádám
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Fizetési mérleg jelentés
Állampapírpiac évben 1.
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A magánnyugdíjpénztárak által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt

2Tartalom  I. Boldog békeévek (Kiindulási pontok és az eredmények)  II. A válság okai és hatása (Súlyosbító tényezők)  III. Pénztárak szerepe a válság után (Viták a szabályozásról)

3 I. Fejezet Boldog békeévek (Kiindulási pontok és azok valóra váltása)

4 A kezdeti megállapodás  Az államháztartás kieső bevételét a nyugdíjpénztárak állampapír vásárlásai finanszírozhatja.  Ezáltal „csupán” egy implicit államadósság egy része (a majdani nyugdíjkötelezettség) válik explicitté.

5 A nyugdíjreform előzetes várakozásai  A TB-ben elérhetőnél magasabb nyugdíj biztosítása  3,4%-os nettó reálhozam vezetne 2048 után körülbelül azonos szintű nyugdíjhoz, mint ami a 2005-ben érvényes tiszta tb-rendszerbeli nyugdíjformulából következik. (MNB/ )

6 A GDP-arányos államadósság nyugdíjreform nélkül A nyugdíjpénztári reform hatása a költségvetésre

7 Milyen államháztartási hatása lehet a reformnak?  A nyugdíjpénztári reform az implicit és explicit adósság összegét elvileg önmagában nem befolyásolja.  Jelentős lehet ugyanakkor a reform fiskális hatása, amennyiben részben ennek következtében nem sikerült teljesíteni a maastrichti kritériumokat.

8 A nyugdíjpénztári reform a pénztártagok szemszögéből A tényleges és az elméletek alapján várt nyugdíjpénztári hozamindexek

9 II. Fejezet A válság okai és hatása (Súlyosbító tényezők)

10 A válság előtt: A magyar sérülékenység növekedésének okai  Túlköltekező állam – növekvő államadósság  A rövid adósság és a devizatartalék viszonya  Belföldi állampapír-kereslet csökken  Banki devizahitelezés felfutása

11 A belföldi állampapír-kereslet csökkenésének szabályozói okai  Választható portfóliós rendszer bevezetése  Minimális 40%-os részvényelőírás a növekedési portfóliónál.  A tagok nagy része alapból a növekedési portfólióba kerül.  Állampapír-kereslet visszaszorul a részvények és külföldi befektetések javára

12 Magánnyugdíjpénztárak állományának változása  A magánnyugdíj-pénztári portfóliók állampapír hányada csökkent Forrás: PSZÁF

13 A válság után: hatások az adósságkezelésre  Kötvénykibocsátás az IMF-csomag után átmenetileg leállt. Az IMF-hitel miatt Magyarország az egyik legstabilabb finanszírozású ország, de  A belföldi és külföldi befektetői bázis problémái Forrás: MNB (A biztosítók mintegy 1,4-szeresét teszik ki a nyugdíjpénztáraknak) Forrás: MNB (A biztosítók mintegy 1,4-szeresét teszik ki a nyugdíjpénztáraknak)

14 III. Fejezet Pénztárak szerepe a válság után (Viták a legújabb szabályozásokról)

15 Reguláció és állampapírpiac I.  Számos közgazdasági érv szól a tőkeáramlások korlátozása ellen.  Nem kedvez a hozamoknak.  Torzítja a termékek árazását.  Eközben pedig komoly előnyei vannak a portfólió külföldi befektetésekkel történő diverzifikálásának, amely az ország- specifikus kockázatok csökkentésére szolgál.

16 Reguláció és állampapírpiac II.  Miért folyamodnak a kormányok mégis regulációhoz a világ különböző pontjain?  A nyugdíjpénztári szektorban a moral hazard probléma az implicit, vagy explicit állami garanciák miatt erős lehet, azaz a pénztárak a nagy hozam reményében az elvárhatónál nagyobb kockázatot is felvállalhatnak.  Ebben az esetben a pénztárak vagy nyernek, vagy idővel az állam kénytelen állni a veszteségeket.

17 Reguláció és állampapírpiac III.  Éppen ezért a portfóliók részvény, illetve külföldi kitettségének korlátozása sem szokatlan. Forrás: IMF PDP 04/4 *P=Prudens magatartás

18 A magyar pénztárakat érintő portfólió-szabályozások kérdései  Növekedési portfólió minimális 40%-os részvényhányada  Külföldi eszközök korlátozása

19 A 40%-os minimális részvényhányadról  Az ÁKK sem a minimális részvényhányad előírását, nem támogatta, sem azt hogy aki nem válaszol vissza, az automatikusan a növekedési portfólióba kerül, ha életkor alapján oda tartozik. Miért?  Az általános nemzetközi gyakorlat szerint a reguláció általában a felvállalható kockázatok mérséklésére irányul, s nem hozammaximalizáló célzatú.  A hazai pénztártagok gyenge pénzügyi kultúrája.  Az állam implicit garanciavállalását is emeli.  Az állampapír-kereslet csökkenésének kamatemelő hatása és annak káros makrogazdasági és állampapír-piaci következményei.

20 Külföldi eszközök korlátozása I.  Az ÁKK-t ért vádak:  Az ÁKK (Magyar Állam) saját finanszírozási problémái miatt a lakosságra akarja kényszeríteni az alacsony megtérülésű állampapírokat a magasabb hozamú kötvények/részvények helyett.  Ez csak az ÁKK-nak (Magyar Állam) kedvez, a lakosságnak nem.  A pénztártagok ugyanis jelentős profitoktól esnek el a szabályozás miatt.

21 Külföldi eszközök korlátozása II.  1. válasz:  A rövid papírok kibocsátása a legkritikusabb időszakban (2008 október tavasz között) is zökkenőmentes volt.  Nyár óta vissza tértek a kötvénypiacra is a vevők.  Az IMF hitel szükség esetén bevonható a finanszírozásba.

22 Külföldi eszközök korlátozása III. a.  2. válasz:  A pénztárak külföldi befektetéseinek növelése esetén a belföldi kereslet csökkenése miatt emelkedhet a hazai kamatszint és gyengülhet az árfolyam. (IMF PDP 04/4)  A hozamok emelkedése a pénztárak állampapír portfólióján elérhető teljesítményt rontja, s ezért a külföldi portfólió növelése öngerjesztő hatású lehet.

23 Külföldi eszközök korlátozása III. b.  2. válasz (folytatás):  Az állampapírpiac stabilitása nemcsak a kormányzatnak és az adósságkezelőnek érdeke, hanem maguknak a nyugdíj- pénztáraknak, sőt a pénztártagoknak is, hiszen portfóliójuk legsúlyosabb része továbbra is a hazai állampapír.  Az ÁKK azon érdeke, hogy az állampapír-piaci stabilitást fenntartsa az nem önérdek, hanem a hazai intézményi,- és magánbefektetők közös érdeke.

24 Külföldi eszközök korlátozása IV.  3. válasz: A nyugdíjpénztárak létrejötte óta az állampapír volt a legmagasabb hozamú befektetés a főbb alaptermékek közül.

25 Köszönöm a figyelmet!