INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet 2013. október 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Kaposvár.
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Republikon Tolerancia-kutatások
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
romaellenesség és antiszemitizmus
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Kereszttáblák Babbie, E.: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata
Statisztika Érettségi feladatok
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Eurobarometer, %-os jövedelemnövekedés 2,1%-os sportkiadás- növekedés.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Kvantitatív elemzés a deliberáció során készült adatfile-okból Dés Júlia, Koltai Júlia és Rényi Dániel.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet 2013. október 25.

Ma Magyarországon… … a romák szegénységi kockázata minden társadalmi csoporténál nagyobb, leszakadásuk a társadalom egészétől nyilvánvaló – helyzetük megváltoztatása egyértelműen meghaladja saját erejüket. … a romák a leginkább elutasított társadalmi csoport(ok egyike), a társadalom nagy része nem kíván az integrációjukhoz hozzájárulni, szerintük a romák maguknak köszönhetik helyzetüket.

A romák helyzete a „valóságban”

Relatív szegénység Magyarországon – szegénységi ráta (%) Szegénységi ráta: az OECD2-skálával számított ekvivalens mediánjövedelem 60%-a alatt élők aránya a roma és nem roma háztartásfőjű háztartásokban élők körében adatforrás: TÁRKI Háztartás Monitor

a romáknak 4,44-szer nagyobb esélyük van szegénnyé válni 2012-ben… a romák 76%-a szegény …minden más társadalmi csoporthoz képest a romák körében a legmagasabb a szegénységi ráta a szegények 34%-a roma … szemben a teljes népességen belül kb. 7%-os aránnyal a romáknak 4,44-szer nagyobb esélyük van szegénnyé válni … a nem romákhoz képest adatforrás: TÁRKI Háztartás Monitor 2012

A romák helyzete a „fejekben”

Melyik nézet áll közelebb Önhöz Melyik nézet áll közelebb Önhöz? (%) A cigányokat annyi hátrányos megkülönböztetés éri, hogy a kormánynak jobban kellene őket támogatnia, mint másokat. (1) VAGY A cigányok maguk tehetnek a problémáikról, ezért maguknak kell azokat megoldaniuk. (7) adatforrás: „Törésvonalak” OTKA, TÁRKI 2013/4. 1000 fős országos reprezentatív mintán

A magyarok szerint a szegénység kockázatának leginkább kitett társadalmi csoportok (%) Az adott csoportot a 4 leginkább veszélyeztetett közé választók aránya adatforrás: Eurobarometer 2009

A szociális segély elterjedtsége és szükségessége lakosság szerint egyes magas szegénységi kockázatú csoportokban Ön szerint szociális segélyt 100 főből… … hány fő kap … hánynak kéne kapnia? különbözet romák 76 31 +45 munkanélküliek 47 53 -6 nagycsaládosok 43 58 -15 rokkantak, fogyatékkal élők 41 67 -26 alacsony nyugdíjjal rendelkezők 27 60 -33 adatforrás: TÁRKI Omnibusz 2010/2. 1000 fős országos reprezentatív mintán

A romákkal kapcsolatos lakossági vélemények alakulása a rendszerváltás óta – az adott állítással egyetértők aránya (%) 1994 1997 2000 2002 2008 2011 Pozitív állítások   A cigányoknak több támogatást kell adni, mint a nem cigányoknak. 15 10 12 8 11 Minden cigány gyermeknek joga van arra, hogy a nem cigányokkal közös iskolai osztályokban tanuljon. – 88 89 86 82 A cigányok között a hagyományos családi értékek tisztelete erősebb, mint a nem cigányok között. 63 66 Negatív állítások A cigányok gondjai megoldódnának, ha végre elkezdenének dolgozni. 85 78 A bűnözési hajlam a cigányok vérében van. 64 55 53 60 Csak helyeselni lehet, hogy még vannak olyan szórakozóhelyek, ahová a cigányokat nem engedik be. 46 47 38 33 36 42 adatforrás: Bernát-Juhász-Krekó-Molnár: A radikalizmus és cigányellenesség gyökerei a szélsőjobboldal szimpatizánsai körében , Társadalmi riport 2012 , Budapest

Kik a cigányellenesek? a 3 negatív állítás alapján Társadalmi csoportok szerint kiemelkednek: „cigányellenes”mindhárom állítással egyetért: 30% pártpreferencia: Jobbik: 46%, MSZP 33%, Fidesz-KDNP: 31%, LMP: 22%, válaszmegtagadó: 22%, bizonytalan: 28% településtípus - legalacsonyabb arány: budapestiek (23%), legmagasabb arány: megyeszékhely (35%); régió – legalacsonyabb arány: D-Dunántúl (18%), legmagasabb arány: K-Dunántúl (39%) és É-Mo (36%) jövedelem - legalacsonyabb arányban: a legszegényebbek a háztartási jövedelem szerinti ötödök alapján „ingadozó”: vegyesek: 57% „elfogadó": mindhármat elutasítja: 13% némi nőtöbbség (15%) a férfiakhoz képest (11%) Átlagon felüli arányban: idősek (70+: 20%) és egyedül élők (32%) adatforrás: Bernát-Juhász-Krekó-Molnár: A radikalizmus és cigányellenesség gyökerei a szélsőjobboldal szimpatizánsai körében , Társadalmi riport 2012 , Budapest

Milyen erősek ma Magyarországon az ellenétek az alábbi társadalmi csoportok között? (%) adatforrás: „Törésvonalak” OTKA, TÁRKI 2013/4. 1000 fős országos reprezentatív mintán

Köszönöm a figyelmet! bernat@tarki.hu