Levegő szerepe és működése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A légkör összetétele és szerkezete
Az időjárás előrejelzése
Az időjárás.
Környezetgazdálkodás 1.
Atmoszféra - A Földünk légköre
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Dr. Domokos Endre Tiszta levegő –Mozdulj érte! XII. Európai Mobilitási Hét előkészítő Veszprém, április
Nagy földi légkörzés.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Gyakorlati alkalmazás Terjedési és egyéb modellek Környezeti - üzemi zaj számítása Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft. Vidákovics Gábor Az MSZ 15036:2002.
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
HELIKOPTER REPÜLÉS KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest,
(János, Mika) ÉGHAJLAT nagy(obb) léptékű, hosszútávú statisztikai értékek (átlagosan) bolygóléptékű felmelegedés mennyiségi eltolódás (pl. „a víz melegszik”)
LÉGKÖR.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Levegőtisztaság-védelem
Törvényszerűségek, trendek
ALAPOK SIKLÓREPÜLŐKNEK
Időjárási és éghajlati elemek:
Időjárási és éghajlati elemek:
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
A meteorológiai ballon
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem
Környezetgazdálkodás 1.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Környezetgazdálkodás 1.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Levegőtisztaság védelem TantárgyrólKövetelmények.
Levegőtisztaság védelem
Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 9.
Tartalomjegyzék : 1. Magyarország szélviszonyai 100 évi mért széladatok alapján 1/1. A szélanalízishez felhasznált mérési állomások koordinátái (első.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Szélenergetikai számítások az ETA mezoskálájú modell alkalmazásával
Atmoszféra - A Földünk légköre
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
Szenzibilis és látens hőáram számítása gradiens módszerrel
Széltérképek Tartalomjegyzék : 1
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
Előadás másolata:

Levegő szerepe és működése Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft.

1. kép: A levegő összetétele (http://free.x3.hu) A Földet körülvevő gázok elegye. A légköri levegő felszínközeli összetétele: Nitrogén N2 78.084 térfogat % Oxigén O2 20.947 térfogat % Argon Ar 0.934 térfogat % Neon Ne 18.18 ppm Hélium He 5.24 ppm Kripton Kr 1.14 ppm Xenon Xe 0.08 ppm Szén-dioxid CO2 0.0354 ppm Metán CH4 1.7 ppm Hidrogén H2 0.5 ppm Dinitrogénoxid N2O 0.31 ppm Ózon O3 0.04 ppm Vízgőz H2O 0.4-400 X 10-2 térfogat% 1. kép: A levegő összetétele (http://free.x3.hu)

Meteorológiai paraméterek A meteorológia a tudományok egyik gyakorlati ága Elsősorban azokra a meteorológiai paraméterekre légköri jelenségekre utalunk, melyek közvetlen kapcsolatban vannak a légszennyező anyagok légköri terjedésével A légszennyeződés meteorológia fő ágai: diffúzióklimatológia, színoptika, légszennyező folyamatok modellezése, levegő kémiai, légkörfizika. A szélsebesség, szélirány,azok a paraméterek melyekből gyakorisági adatokat lehet előállítani. A levegőbe kerülő szennyező anyagok jelentős része bizonyos idő és távolság megtétele után kiülepszik (száraz ülepedés), vagy a csapadékkal együtt kimosódik (nedves ülepedés).   szélsebesség, hőmérséklet, szélirány, csapadékmennyiség mérése, előrejelzése nemcsak az emberek mindennapi tájékoztatására, figyelmeztetésére szolgálnak( időjárás), hanem jelentősen befolyásolják azokat a légköri jelenségeket, melyeknek együttesen van szerepe a szennyezőanyagok viselkedésében is a levegőben

Meteorológiai alapfogalmak és definíciói (1.) Szél: A levegő vízszintes irányú mozgásai. Szélsebesség: Szélmezőben mozgó levegő által időegység alatt megtett út. m/s-ban vagy km/h-ban kifejezve. Talajközeli szél: Szabadtérbe telepített szélmérővel mért légáramlás, ami a vizsgált területre jellemző. A mérés 10 m-es magasságban történik. Településeken meg kell különböztetni a tető szint alatti és feletti légáramlást. Magassági szél: A füstfáklya átlagos magasságára jellemző áramlás. Meteorológiai toronymérésekkel határozzák meg, vagy ha a domborzat által befolyásolt a terület, közeli hegycsúcsra telepített mérőállomással regisztrálják. Szélprofil: A szélsebesség magasságtól vagy távolságtól függő ábrázolása.

Meteorológiai alapfogalmak és definíciói (2.) Áramvonalak: Az egy időben mért széladatokból kiszámított és megrajzolt légpálya. Települések áramvonalait a tető szint feletti légtérre jellemző széladatokból kell meghatározni. Szélmező: A szélirányt jellemző áramvonalak területre vonatkozó rendszere. Trajektória: Egy térbeli görbe, mely a mozgó légrészecske véges idő alatt történő mozgását mutatja. A légszennyező anyag nagytávolságú terjedésének vizsgálati eszköze. A magassági szélmérések adataiból határozzák meg. Szélcsend: A légmozgás hiánya. A tényleges szélcsendet nem szabad összekeverni a látszólagos szélcsenddel, amikor a szél a szélmérő műszer érzéketlensége miatt reagál a légmozgásra. A gyakorlatban a szélcsend a 0,3 m/s-nál gyengébb szél. Pártatartalom: Megadja, hogy az adott hőmérsékletű légkör maximális vízgőz kapacitásához képest hány százalékát éri el a levegőben a vízgőz mennyisége. A pára a Nap melege hatására elpárologtatott víz, mely vízgőz formájában a levegőbe kerül. A környezeti levegő hőmérsékletének növekedésével együtt a légkör pára-kapacitása növekszik.

Felhasznált irodalom Dr. Nagy Géza - Dr. Papp Zoltán: Levegőtisztaság-védelem MSZ-21460/2-78 szabvány