Felhasználók és jogosultságok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tananyag: konzultáció
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Adatbázis rendszerek I
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 8. gyakorlat SQL alapok.
PL/SQL folytatás Kurzorok Alprogramok Tárolt eljárások ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Az SQL nyelv elemei.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Elmaradás.  0 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet kell megadnia.  9 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet lehet megadni, nem.
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis alapú rendszerek
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
Triggerek II. ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.  Az Oracle kifinomult módon támogatja a sorszámozások generálását  Szekvencia: olyan adatbázis-objektum, amely.
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
(MY)SQL MEGJEGYZÉSEK. MYISAM VS. INNODB  A MySQL-ben többféle tárolási motor is használatos: MyISAM, InnoDB  A régebbi verziókban a MyISAM alapértelmezett,
Adatbázis alapú rendszerek
Készítette: Sárközi Anikó
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
6. előadás: PHP-MySQL Barabás Péter
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Adatbázis kezelés SQL. Történeti áttekintés 1976IBM:SEQUEL,SQL 1976IBM:SEQUEL,SQL 1983ORACLE 1983ORACLE 1984INFORMIX 1984INFORMIX 1986SQL – szabvány :
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DML – Adat manipuláló nyelv.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Jogosultság és szerepkör kezelés Oracle 11gR2 alatt
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
SQL.
Kutyaház Egyesület Debrecen A választott téma. Felhasznált technológiák HTML5 HTML5 CSS3 CSS3 PHP5 PHP5 MySQL MySQL jQuery jQuery.
1 Verseny 2000 gyakorlat ASP. 2 Gyakorlat Web létrehozása: Frontpage 2000 New Web:
ORACLE ORDBMS adminisztrációs feladatok 3. rész dr. Kovács László 2004.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis-kezelés Tarcsi Ádám január. 15. MySQL és PHP.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Bevezetés A MYSQL szintaxisa Táblák, adatok kezelésének alapjai
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.
Adatbázis alapú rendszerek
Triggerek gyakorlás.
Alkalmazott Informatikai Tanszék
Előadás másolata:

Felhasználók és jogosultságok

Felhasználói fiókokat és hozzáféréseiket az a felhasználó kezelhet, akinek van globális CREATE USER és GRANT OPTIONS jogosultsága. A felhasználó csak olyan szintű és típusú jogosultságokat adhat meg, melyhez neki magának is van jogosultsága.

Felhasználó létrehozása új felhasználót a CREATE USER paranccsal hozunk létre: CREATE USER 'felhasznalo'@'localhost' IDENTIFIED BY 'jelszo';

Felhasználó törlése Felhasználói fiókot és jogosultságait a DROP USER paranccsal törlünk: DROP USER 'felhasznalo'@'localhost';

Az IDENTIFIED BY opció elhagyható, ez esetben bárki csatlakozhat a kiszolgálóhoz, ha ismeri a felhasználónevet, jelszó megadása nélkül.

Jelszó változtatás Jelszót utólag megadni vagy változtatni a SET PASSWORD paranccsal lehet. Saját jelszó megváltoztatása: SET PASSWORD = PASSWORD('jelszo');

Más felhasználó jelszavának megváltoztatásához SET PASSWORD FOR 'felhasznalo'@'localhost' = PASSWORD('jelszo');

Felhasználói fiókhoz jogosultságokat a GRANT és a REVOKE parancsokkal tudunk hozzárendelni és visszavonni. A jogosultságok négy különböző hatókörrel rendelkezhetnek: rutin szintű hatókör (routines/procedures): tárolt rutinok létrehozása, módosítása, törlése vagy végrehajtása. A jogosultság információk a mysql.procs_priv táblában találhatók.

Egy tárolt rutin (stored routine) SQL utasításokat tartalmaz, melyekre a rutin nevével hivatkozhatunk, hasonlóan, mint ahogy programkódban meghívunk egy szubrutint vagy függvényt. Alkalmazzák pl. olyan esetekben, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni s biztonságra: a felhasználók csak tárolt rutinokat hajthatnak végre, közvetlen hozzáférésük nincs a táblákhoz.

globális hatókör (global): a szerver összes adatbázisára érvényes jogosultságok. A jogosultságok a mysql.user táblában vannak tárolva. A következő jogosultságok csak globális szinten adhatók: FILE - fájlokhoz való hozzáférés a kiszolgálón, szükséges a LOAD DATA INFILE, SELECT ... INTO OUTFILE SQL utasítások végrehajtásához PROCESS - végrehajtás alatt álló utasítások megtekintése a SHOW PROCESSLIST SQL paranccsal SHOW DATABASES jogosultság az adatbázisok listázásához a SHOW DATABASES SQL paranccsal SHUTDOWN jogosultság az adatbázis leállításához a mysqladmin shutdown paranccsal SUPER pl. a SET GLOBAL SQL utasításhoz

adatbázis hatókör (databases): a jogosultságok az adott adatbázisra érvényesek. A jogosultságok a mysql.host és mysql.db táblákban vannak tárolva tábla hatókör (tables): a jogosultságok az adott táblára érvényesek - a jogosultság információk a mysql.table táblában vannak tárolva.

Tábla szinten a következő jogosultságok adhatók: SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, INDEX (index létrehozása a táblához), ALTER és GRANT OPTION (jogosultságok beállítása)

oszlop szintű hatókör (columns): a jogosultságok az adott oszlopra érvényesek - a felhasználó csak azon oszlopok adatait olvashatja vagy módosíthatja, helyezhet be az oszlopba adatot, melyekhez van hozzáférése. A jogosultság információk a mysql.columns_priv táblában találhatók. Oszlop szinten kiadható jogosultságok: SELECT, INSERT és UPDATE

Jogosultságok listázása A jogosultságok teljes listája : SHOW PRIVILEGES

Minden jogosultság megadása felhasznalo-nak minden adatbázisban GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'felhasznalo'@'localhost'; a GRANT ALL PRIVILEGES nem ad GRANT OPTION jogosultságot

GRANT OPTIONjogosultság hozzárendelése felhasznalo-hoz: GRANT GRANT OPTION ON *.* TO 'felhasznalo'@'localhost';

felhasznalo számára olvasási, beillesztési, módosítási, táblazárolási, törlési jog az összes adatbázisban: GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, LOCK TABLES, DELETE ON *.* TO 'felhasznalo'@'localhost';

Ugyanezek a jogosultságok csak a nevjegyzek adatbázisra: GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, LOCK TABLES, DELETE ON `nevjegyzek`.* TO 'felhasznalo'@'localhost';

SELECT jogosultság adása a nevjegyzek SELECT jogosultság adása a nevjegyzek.szemelyek tábla vezeteknev és keresztnev oszlopaira: GRANT SELECT (vezeteknev, keresztnev) ON nevjegyzek.szemelyek TO 'felhasznalo'@'localhost';

A REVOKE parancs használata hasonló a GRANT használatához, csak az TO helyett FROM-ot kell írnunk:

felhasznalo összes jogosultságának visszavonása minden adatbázisban - a GRANT OPTION jogosultságot az ALL PRIVILEGES nem érinti: REVOKE ALL PRIVILEGES ON *.* FROM 'felhasznalo'@'localhost';

felhasznalo törlési jogosultságának visszavonása az összes adatbázisban: REVOKE DELETE ON *.* FROM 'felhasznalo'@'localhost';

felhasznalo tábla létrehozási jogosultságának visszavonása a nevjegyzek adatbázisban: REVOKE CREATE ON nevjegyzek.* FROM 'felhasznalo'@'localhost';

Hogy helyesen adtuk-e meg a szükséges jogosultságokat, megnézhetjük a SHOW GRANTS FOR <felhasználó> paranccsal. Ha módosítunk a felhasználói fiókokon és hozzáféréseiken, mindig adjuk ki utána a FLUSH PRIVILEGES parancsot, hogy a változtatások azonnal életbe lépjenek.