Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Készítette: Bráz Viktória
OXIDOK TESZT.
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
Az anyag és tulajdonságai
Az anyag tulajdonságai és változásai
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Atommodellek.
Az atommag.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Kovalens kötés különböző atomok között.
Molekulák jelölése és csoportosítása
Az atomok jelölése A vegyjel.
A kén Sulphur (S).
Savak és bázisok.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Az anyagok részecskeszerkezete
Az atom felépítése.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
IX.B Első csoport:Haraklanyi Timea Jozsa Szendyke Pap Beáta Román Orsolya Toth Zsofia Vincze Katalin.
A Tűz.
A tűz.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Készítette:Szeidl András
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
A kvantum rendszer.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Összefoglalás.
A kémiai jelölések változása
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Az atomok szerkezete.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Milyen kémhatásokat ismersz?
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
Az anyagok tulajdonságai és változásai
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Az anyag szerkezete.
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Áramlástani alapok évfolyam
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Előadás másolata:

Tk.:10-13. oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése Az anyag részecskéi Tk.:10-13. oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése

Miből áll az anyag? Kísérlet: hipermangán oldása vízben. Tapasztalat: A hipermangán részecskéi kisebb részekre szakad,melyek lila színt adnak az oldatnak ezek a szabad szemmel nem látható részecskék lassan mindenütt jelen vannak az oldatban Következtetés: Az anyag részecskékből épül fel, melyek állandó mozgásban vannak.

A diffúzió Az anyag részecskéinek külső behatás nélküli elkeveredő mozgását diffúziónak nevezzük.

Milyen részecskékből áll az anyag? Az ókori görögök megfigyelték, hogy a fa égése során hamu keletkezik, melynek tömege kisebb, mint a fa tömege volt. Az égés során vízpára és gáz is keletkezik. Így arra a következtetésre jutottak, hogy az anyag a négy őselemből épül fel. Tűz Víz Levegő Föld

Demokritosz (i.e.460-370) Demokritosz nem értett egyet ezzel a filozofikus elmélettel. Elméleti síkon arra a következtetésre jutott, hogy az anyag parányi tovább nem osztható részecskékből áll, melyeket atomosz = oszthatatlan szó után atomnak nevezett. Feltevése szerint a kellemes ízű anyagoknak az atomjai simák,gömbölyűek. A keserű, undorító, csípős ízű anyagokat pedig szúrós, szögletes atomok alkotják. Az atomok tehát minden anyagnál méretben és alakban is eltérnek egymástól.

Dalton (1766 - 1844) A XIX. Század angol kémikusa. Ebben az időben már kísérleteztek, pontos méréseket is végeztek. Eredményei alapján arra a megállapításra jutott, hogy az anyag gömb alakú atomokból épül fel, melyek egymástól tömegükben és méretükben eltérnek.

A grafit vizsgálata A grafit törékeny, egy grafitkocka darabolása nem nehéz feladat. De vajon meddig lehet széttördelni? Dörzsmozsárban porítjuk. Finom szénszemcséket kapunk, melyeket szabad szemmel nem is tudunk elkülöníteni egymástól.

Kén vizsgálata A kén porítása már kicsit nehezebb feladat dörzsmozsárban finomszemcsés méret elérhető Hevítése során előbb sárga, hígan folyós lesz, majd ragacsos, végül újra hígan folyóvá válik. Következtetés: A szerkezetében kétszer történik változás.

A kémiai részecskék Az anyagok fizikai módszerekkel tovább már nem bontható részecskéit kémiai részecskéknek nevezzük. A kémiai részecskéknek három csoportját különböztetjük meg: Atom Molekula Ion ( erről a részecskéről később tanulunk)

Az atom Az anyag legkisebb egysége, mely kémiai módszerekkel tovább nem bontható. Szabad szemmel nem látható. Tömege rendkívül kicsi: egy sütőporos zacskónyi (12g) szénben a mérések szerint 600 000 000 000 000 000 000 000 db szénatom van, így egyetlen szénatom tömege: 0,000000000000000000000002g Méretük hasonlóan kicsi: 1cm-es szakaszon 100 millió atom férne el egymás mellett. Vagyis egy atom átmérője kb: 0, 00000001mm

A molekula Az atomok egymással kapcsolatot, ún. kémiai kötést hoznak létre. A molekula olyan parányi részecske, mely meghatározott számú és minőségű atom kapcsolódásával jön létre.

A modell Az atomok és a molekulák rendkívül kis mérete miatt megfoghatatlanok a számunkra. Modellt alkottunk. A modell a valóság kicsinyített vagy nagyított mása. A kémiában a modelljeink néhány szempontot kiragadva, a valóságot erősen felnagyítva jelenítik meg az atomokat.

A modellek mérete és színe Mivel az atomok méretükben - még erős nagyítás mellett is- alig térnek el egymástól színekkel jelöljük a különböző atomokat. A legfontosabbak: Fehér:hidrogén Piros:oxigén Kék:nitrogén Sárga:kén Fekete:szén Lila:jód Zöld:klór

A kalotta-modell Elsősorban molekulák modellezésére szolgál Megmutatja a kapcsolódó atomok számát és minőségét. Nem mutatja a kapcsolódás módját.

A gömb-, és pálcikamodell Atomok, molekulák, kémiai kötések modellezésére szolgál A kapcsolódó atomok száma és minősége mellett a kapcsolódás módja is látható. Nem szemlélteti az atomok méretbeli különbségét.

Kristálymodellek