Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Stratégiák jövőkutatási megalapozása
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Múzeumi könyvtárak Magyarországon. Szakfelügyelet A szakfelügyelet sajátosságai –2000-től a Múzeumi főosztály megbízásával –2006-tól könyvtári osztály.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Mátyás Csaba szakmai vezető
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Energetikai gazdaságtan
Előadás másolata:

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA, (VAHAVA-projekt eredményeiből beépítve); 5 fórum és megjegyzések NÉS koncepció: MTA-EMLA, (VAHAVA-projekt eredményeiből beépítve); 5 fórum és megjegyzések NÉS folyamat: KvVM, Környezetfejlesztési Főosztály, vezeti Nemes, betagozva a Klímavédelmi és Energia Osztály, Feiler Józsi vezetésével. Az osztálynak nov végéig kell előjönnie az anyaggal. NÉS időhorizont: NÉS folyamat: KvVM, Környezetfejlesztési Főosztály, vezeti Nemes, betagozva a Klímavédelmi és Energia Osztály, Feiler Józsi vezetésével. Az osztálynak nov végéig kell előjönnie az anyaggal. NÉS időhorizont: OGY elé kerül: II.fele OGY elé kerül: II.fele A Vahavás anyagot is valamennyire beépítik a NÉS-be, az alkalmazkodás A Vahavás anyagot is valamennyire beépítik a NÉS-be, az alkalmazkodás részhez,a KvVM főleg a csökkentés részhez vár anyagokat. részhez,a KvVM főleg a csökkentés részhez vár anyagokat. De pl. a vahava doku nagy hiányossága: a regionális éghajlatmodellezés adatait nem De pl. a vahava doku nagy hiányossága: a regionális éghajlatmodellezés adatait nem használja és forrásigények a különböző esetekre nincsenek benne. használja és forrásigények a különböző esetekre nincsenek benne dec vagy 2007 jan: a NÉS társadalmi vitája -csúszik 2006 dec vagy 2007 jan: a NÉS társadalmi vitája -csúszik éghajlatvaltozas.info publikus portál, EK éghajlatvaltozas.info publikus portál, EK

TÉMAKÖRÖK Kibocsátás-csökkentés Kibocsátás-csökkentés 1. Energiapolitikai alapelvek (Energia Klub) 1. Energiapolitikai alapelvek (Energia Klub) 2. Energia ellátás és felhasználás – jelenlegi helyzet és várható trendek (Energia Klub) 2. Energia ellátás és felhasználás – jelenlegi helyzet és várható trendek (Energia Klub) 3. Energetikai kibocsátás-csökkentési potenciálok (Energia Klub) 3. Energetikai kibocsátás-csökkentési potenciálok (Energia Klub) 4. Szakpolitikai eszközök az energetikai eredetű kibocsátások csökkentésére (Energia Klub) 4. Szakpolitikai eszközök az energetikai eredetű kibocsátások csökkentésére (Energia Klub) 5. Ipari (nem energetikai) kibocsátások – jelenlegi helyzet és várható trendek 5. Ipari (nem energetikai) kibocsátások – jelenlegi helyzet és várható trendek 6. Ipari (nem energetikai) kibocsátás-csökkentési potenciálok 6. Ipari (nem energetikai) kibocsátás-csökkentési potenciálok 7. Szakpolitikai eszközök az ipari (nem energetikai) eredetű kibocsátások csökkentésére 7. Szakpolitikai eszközök az ipari (nem energetikai) eredetű kibocsátások csökkentésére

8. A közlekedési kibocsátások jelenlegi helyzete- LMCS 8. A közlekedési kibocsátások jelenlegi helyzete- LMCS 9. Közlekedési kibocsátás-csökkentési potenciálok -LMCS 9. Közlekedési kibocsátás-csökkentési potenciálok -LMCS 10. Szakpolitikai eszközök a közlekedési eredetű kibocsátások csökkentésére - LMCS 10. Szakpolitikai eszközök a közlekedési eredetű kibocsátások csökkentésére - LMCS 11. Mezőgazdasággal és földhasználattal kapcsolatos kibocsátások és nyelők 11. Mezőgazdasággal és földhasználattal kapcsolatos kibocsátások és nyelők 12. Kibocsátás-csökkentési lehetőségek a mezőgazdaságban 12. Kibocsátás-csökkentési lehetőségek a mezőgazdaságban 13. Szakpolitikai eszközök a mezőgazdasági eredetű kibocsátások csökkentésére 13. Szakpolitikai eszközök a mezőgazdasági eredetű kibocsátások csökkentésére 14. A háztartási kibocsátások helyzete és várható alakulása 14. A háztartási kibocsátások helyzete és várható alakulása 15. A háztartási eredetű kibocsátások csökkentési potenciálja 15. A háztartási eredetű kibocsátások csökkentési potenciálja 16. A háztartási eredetű kibocsátás-csökkentések eszközei 16. A háztartási eredetű kibocsátás-csökkentések eszközei 17. A kibocsátás-csökkentés horizontális területei (építészet, területfejlesztés, urbanisztika, karbon-költségvetés) 17. A kibocsátás-csökkentés horizontális területei (építészet, területfejlesztés, urbanisztika, karbon-költségvetés)

Kibocsátás-csökkentés: szerkezet Ipari kibocsátások Ipari kibocsátások Ipari kibocsátások helyzete és trendek Ipari kibocsátások helyzete és trendek Ipari kibocsátások, szabályozási környezet és trendek lehetséges alakulása Ipari kibocsátások, szabályozási környezet és trendek lehetséges alakulása Kibocsátás csökkentési lehetőségek Kibocsátás csökkentési lehetőségek Szakpolitikai eszközök, alternatívák a kibocsátások csökkentésére Szakpolitikai eszközök, alternatívák a kibocsátások csökkentésére

Alkalmazkodás 18. A biodiverzitás megőrzését, és a természetes környezet alkalmazkodóképességét elősegítő stratégia 19. Az egyének/háztartások alkalmazkodását elősegítő eszközök, szempontok A stratégia végrehajtása 20. Horizontális integráció más nemzeti stratégiai dokumentumokkal (Energia Klub) 21. Oktatás és tudatosságnövelés 22. Kutatási prioritások (Energia Klub) 23. A stratégia felülvizsgálati és értékelési rendje (Energia Klub) 24. A civil szervezetek szerepe a stratégia működtetésében

Alkalmazkodás: szerkezet Következmények Következmények Érzékenység Érzékenység Rugalmasság Rugalmasság Ellenállóképesség Ellenállóképesség Tolerancia határok Tolerancia határok Alkalmazkodási kapacitás Alkalmazkodási kapacitás Tervezett alkalmazkodás Tervezett alkalmazkodás Az alkalmazkodási ráfordítások összegei és a mégis bekövetkező veszteség-költségek együttes minimum-szintje Az alkalmazkodási ráfordítások összegei és a mégis bekövetkező veszteség-költségek együttes minimum-szintje

Angol stratégia, mint minta Kibocsátás-csökkentés: a 2/3-a, szektorokra bontva, alkalmazkodás Kibocsátás-csökkentés: a 2/3-a, szektorokra bontva, alkalmazkodás Mit ígér: 20% 2010-re, 60% 2050-re Mit ígér: 20% 2010-re, 60% 2050-re Mit tesz: Mit tesz: Low-carbon technológiák támogatása, CDM és ETS kiterjesztése Low-carbon technológiák támogatása, CDM és ETS kiterjesztése Éves jelentés a parlamentnek: haladás, teljesítés és tervek Éves jelentés a parlamentnek: haladás, teljesítés és tervek Energia, közlekedés, agrár, háztartás, önkormányzat: források! (energahatékonyság, megújulók) Energia, közlekedés, agrár, háztartás, önkormányzat: források! (energahatékonyság, megújulók)

Civil részvétel Civil találkozók: 2006: OT állásfoglalás, júl eleje és vége Láng professzorral, okt 12, Civil találkozók: 2006: OT állásfoglalás, júl eleje és vége Láng professzorral, okt 12, MTA-Emla anyag véleményezése; MTA fórum: okt 25 és ifjúsági fórum: nov 23 MTA-Emla anyag véleményezése; MTA fórum: okt 25 és ifjúsági fórum: nov 23 Oak Oak