OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) Kőolajexportáló Országok Szervezete Készítette: Győry Sándor geográfus II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Advertisements

A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Ami a centenáriumi kiadványból kimaradt Készítette: Imre Lászlóné.
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az eladósodás politikatörténete Földes György
Toma Pál Budapest, március 28.
Beszélgetés Aaron Russo elmondása alapján idézve: Nicholas Rockefeller
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak-elleni USA-támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás- gazdálkodás”
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
Bogdán András Péter EHA kód: boaqadi.elte 1.
Könnyűzenei lexikon: Omega
HIDEGHÁBORÚ-II..
A posztfordista termelési rendszer
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Urbanizáció a fejlődő országokban
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Nemzetközi kapcsolatok története
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Számítógépes alapismeretek Bemutató Könnyűzenei lexikon: Omega.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
Földünk a második világháború után
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Közel-Kelet és Észak-Afrika. Iszlám fundamentalizmus XIX. Század eleje – szembesülés az elmaradottsággal. Két lehetőség a kitörésre: a/
Izrael.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”
Arab-izraeli háborúk és stratégiai elméletek
EU Bővítése 4. előadás A déli bővítés.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A Föld energiaszerkezetének átalakulása napjainkig
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
Nemzetközi kereskedelem Alapelvek és intézmények.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az Arab Liga és az Iszlám Tanács
Az Arab Liga és az Iszlám Konferencia Perge Kinga ELTE-TTK geográfus 2.évfolyam
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Arab-Világ.
1095 Budapest, Mester u. 4. HUNGARY Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? - szénhidrogén-bányászati, vállalkozási szemszögből Dr. Tóth Tamás.
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az Európai Unió.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Az iszlám félperiféria mai fejlettségi térszerkezete
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A regionális gazdasági integrációk
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) Kőolajexportáló Országok Szervezete Készítette: Győry Sándor geográfus II.

Története: Megalakul 1960 szeptember 14-én Bagdadban. (ENSZ-nél hivatalos 1962 november 06. (no.6363)) Alapítók: Irán, Irak, Kuvait, Szaúd- Arábia, Venezuela További tagok: Katar(1961), Líbia és Indonézia(1962), Egyesült Arab Emírségek(1967), Algéria(1969), Nigéria(1971) Ecuador ( ) és Gabon ( ) ideiglenesen volt a tagja.

Az OPEC-et a kőolaj világpiaci árának szabályozása érdekében hozták létre. majd a leghatékonyabb nemzetközi áruegyezménynek bizonyult, miután 1973 után kétszer is kikényszerítette az olajárrobbanást: negyedik arab-izraeli háború (jom-kippur) Az arab országok ideiglenes olajembargót hirdettek az Izraelt pártoló országok ellen, a Teheráni értekezleten megemelték az árakat az addigi 3$ körüli hordónkénti (160 liter) olajár 12$- ra ugrott… Irak-iráni háború kezdete, a háború miatt az iraki és az iráni termelés visszaesett, az olajára 1981-ben elérte a 35$-t

1982. árak leszállítása az OPEC olaj iránti keresletcsökkenés miatt: 1 hordó olaj ára 10 $ körül fog mozogni 1990.Ismét nagy arányú emelkedés: - Irak megtámadta Kuvaitot Kuvait felszabadítása – a visszavonuló iraki csapatok olajkutakat robbantottak fel - olajár emelkedés 1 hordó 40 $ Azóta nagy áringadozások zajlottak le, 2002 óta folyamatosan nő az ár, most ~70$

Az áremelkedés hatásai: Az OPEC államok bevételei jelentősen megnövekedtek – gyors gazdasági fejlődés A fejlődő országoknak nő az adósságállománya A fejlett országokban 1.több pénzt költenek a saját kőolajlelőhelyek felkutatására 2.más exportálóktól vásárolnak (SZU, Mexikó) 3.más energiahordozók felhasználása, kutatása 4. energiatakarékossági programok bevezetése, olajtartárolók építése

A szervezetről: Központja kezdetben Genf, től Bécs Évente legalább 2 konferencia (márciusban és szeptemberben), ahol a tagországok küldöttei a közös politikát alakítják ki Különleges esetben bármikor összehívható a konferencia A Kormányzótanács tagjait a tagországok delegálják, olajügyi, ipari, energiaügyi miniszterek, elnökét a konferencián választják meg Szavazáskor minden oszágnak egy szavazata van, csak egyhangú döntést fogadnak el

Feladata : Az árak stabilitásának támogatása A tagok kőolajtermelési- és kereskedelmi politikájának összehangolása Műszaki és gazdasági támogatás

Az OPEC célja: Stabil, magas olajár, mennyiségi korlátozásokat határoz meg a tagországok számára. A tagországok árkartellbe tömörülnek, visszafogják a kínálatot, hogy felverjék az árakat Most a napi összkvóta 28 millió hordó ( nem mindig tartják be)

Napi hírekből: 2005-ben Indonézia ki akart lépni, a szervezetből, mert olajimportja meghaladta az exportot Az OPEC a tavalyi évben egyre csak csökkenteni akarta termelését (akkor napi 27 mill. hordó) mondván a magas olajárak nem lassítják a világgazdaság fejlődését- amerikai nyomásra sokáig azt szorgalmazta, hogy használjanak fel a stratégiai tartalékaikból- majd engedett, manapság összességében a termelést növelik, de legalább havonta vitáznak róla… (hvg.hu)

no comment…

Köszönöm a figyelmet!