TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
Advertisements

Az ammónia 8. osztály.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
A savanyú talajok javítása
HIDROGÉN-KLORID.
Az ásványi anyagok forgalma
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Talaj kémia folyamatai
Talaj- vízvédelem előadás VIII.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Savanyodás Savanyú talajok javítása
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
A halmazállapot változása
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
Helyettesítési reakció
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
pH, savak, bázisok, indikátorok
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Kémiai reakciók katalízis
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
átlagos mennyisége a szárazanyagban több 0,1 %,
Az ásványok és kőzetek mállása
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Sav-bázis reakciók BrønstedLowry-féle sav-bázis elmélet
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A talajsavanyodás és kezelése
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Kalciumvegyületek a természetben
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
A Föld vízkészlete.
Vizes oldatok kémhatása
A savas eső következményei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Előadó: Dr. Dóró Tünde 2011/12, I. félév III. előadás
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
MŰSZAKI KÉMIA 3. KÉMIAI EGYENSÚLY ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Előadás másolata:

TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A talaj kémiai tulajdonságait a vízben oldható sók mennyisége és minősége, a kolloidkémiai reakciók, a kémhatás határozzák meg ezek befolyásolják a talajok vízzel szembeni viselkedését, szerkezetét és a talajba került anyagok (tápanyagok, szennyezőanyagok, stb.) sorsát

a talajoldat H+ koncentrációjától függ A talaj kémhatása (pH) a talajoldat H+ koncentrációjától függ pH=-log[H+] [H+] (mol/dm3) pH 10-1 1 10-2 2 10-3 3 10-4 4 10-5 5 10-6 6

légszáraz talajból 2,5-szeres mennyiségű desztillált vízzel pH(H2O) Talajoldat???? légszáraz talajból 2,5-szeres mennyiségű desztillált vízzel pH(H2O) 1mol/dm3 KCl pH(KCl) szuszpenzió pH(H2O)> pH(KCl)

pH <4,5 erősen savanyú 4,5-5,5 savanyú 5,5-6,8 gyengén savanyú 6,8-7,2 közömbös 7,2-8,5 gyengén lúgos 8,5-9,0 lúgos >9,0 erősen lúgos

A talajsavanyúság formái aktív savanyúság (pHH2O) talajoldat lehetséges H+-koncentrációját fejezi ki potenciális savanyúság (rejtett) a kolloidokhoz kapcsolódó H+ és Al3+-ionok a körülmények változásával megjelenhetnek a talajoldatban növelve annak savanyúságát pHKCl, kicserélődési savanyuság (y2), hidrolízises savanyuság (y1)

H3O+ H3O+ Cl- Cl- Cl- H3O+

kicserélhető savanyúság ( y2) 1mol/dm3 KCl pH=7,0 a kolloidok permanens töltésein Coulomb erővel kötött Al3+ és H3O+ ionok okozzák csak erősen savanyú talajokban

HCl K+ HCl K+ K+ HCl HCl K+ K+ HCl

hidrolízises savanyúság (y1) Ca-acetát pH=8,2 az állandó- és a pH függő (változó) töltéshelyeken kötött, savanyúságot okozó kationok mennyisége

Ca2+ Ca2+ Ca2+ Ca2+ Ca2+ Ca2+ Ca2+ - - - - - - - - - CH3COOH CH3COOH

a talajok lúgossága (pH > 8,5) kicserélhető nátriumionok mennyisége jelentős, általában szódát (Na2CO3) tartalmaz, szerkezet, vízgazdálkodás, tápanyag gazdálkodás rossz

Mg2+ Na+ Na+ H3O+ OH- K+ Na+ Na+ Na+ CO32- OH- K+ Na+ Ca2+ Na+ Na+

A talajra jutó savterhelés sorsa : - közömbösítődhet szabad bázisok (CaCO3, Na2CO3) által, - a savanyú talajoldat a talajvízbe szivároghat, - a területről elfolyhat alacsony szervesanyag és agyagtartalmú ásványi talajokon, - a savanyodást okozó ionok kicserélődési reakciókban vehetnek részt a talajban a kicserélődési komplexumban található ionokkal.

A talaj pH-ja a növények számára sokoldalúan kedvező kell legyen. Ennek feltételei ill. hatásai: - a bázistelítettség megfelelő alakulása, - a növények számára toxikus elemek koncentrációjának megfelelő határok közé szorítása, - az eszenciális elemek oldhatóságának fokozása, - a kedvező mikrobiológiai aktivitás biztosítása.

A különböző talajok pH-ja eltérő mértékben változik meg azonos mennyiségű sav vagy lúg hozzáadásakor. Ezt a tulajdonságát pufferképességnek nevezzük.

A pufferképesség mértéke a pufferkapacitás, amely valamely erős savnak vagy bázisnak az a mennyisége, amelyik a talajszuszpenzió pH-ját egységnyivel megváltoztatja.

A legfontosabb pufferhatású talajalkotók és reakciók Talajkolloidok, protonfelvétele, protonleadása. (agyagásványok, szerves kolloidok, fémoxidok, hidratált fémoxidok és kovasav-gélek) Könnyen málló ásványok képződése, oldódása. Az alumínium-hidroxid polimerek és/vagy az alumínium-hidroxokomplexek átalakulása. Szerves fémkomplexek képződése, – dekomplexálódása. CaCO3 – Ca(HCO3)2 – CO2 rendszer.