Matematikai modellezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
I. előadás.
Mozgások I Newton - törvényei
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Energiatervezési módszerek
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Térbeli infinitezimális izometriák
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Ideális kontinuumok kinematikája
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
A társadalomtudományi kutatás módszerei
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
A számfogalom bővítése
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Operációkutatás eredete
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
I. Törvények.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Bevezetés – modell fogalma 1. Példa – Newton bolygómozgási modellje egyik első modern modell – úttörő eredményegyik első modern modell – úttörő eredmény.
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
A csillagászat keletkezése
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Környezeti rendszerek modellezése
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
Alapsokaság (populáció)
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Rendszerek stabilitása
I. előadás.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Kenyér kihűlése Farkas János
Munka.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Szimuláció.
 KUTATÁS ÉS MEGÉRTÉS  ELÕREJELZÉS  ÜZEMIRÁNYÍTÁS  TERVEZÉS  STRATÉGIA ÉS SZABÁLYOZÁS  DÖNTÉSELÕKÉSZÍTÉS CÉLOK.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Bevezetés – modell fogalma 1. Példa – Newton bolygómozgási modellje egyik első modern modell – úttörő eredményegyik első modern modell – úttörő eredmény.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

Matematikai modellezés Bevezetés Identifikációs példák Optimalizáció Validáció

Matematikai modellezés (bevezetés /1.) MI AZ, HOGY MODELL? Mielőtt általánosítanánk, nézzünk néhány konkrét példát! 1. Példa: Newton bolygómozgási elmélete volt az egyik első modern modell. Azzal az egyszerűsítő feltevéssel élve, hogy csak a Nap és egyetlen bolygó van, Newton le tudta vezetni, hogy a bolygó olyan pályát ír le, amely összhangban van azzal a három törvénnyel, amelyet Kepler jelentős számú csillagászati megfigyelés eredményének tanulmányozása alapján állított fel (Kepler I., II. és III. törvényei). Tehát Newton modellje: , ahol f a gravitációs állandó. m1 m2 F r Ez az eredmény a fizikai és a matematikai analízis hatalmas győzelme volt. Talán első alkalommal ekkor szembesült a tudomány egy „új” tudományos szemlélettel, a matematikai modellel, melynek köszönhetően például Kepler - hosszadalmas fáradságos megfigyelés eredményeként megfogalmazott - törvényei egy „elegáns”, zárt matematikai formulával is előállíthatóak. A dolog persze nem ilyen egyszerű, mert ha három, négy, öt, …… egymásra ható testtel számolunk, akkor a megfelelő differenciálegyenlet-rendszer egyre bonyolultabbá válik. Már három test esetében is előfordulhat, hogy nem kapunk a fentihez hasonló „zárt alakú” megoldást.

Matematikai modellezés (bevezetés /2.) 2. Példa: Egy keverőtartályban lezajló kémiai reakció leírását megkísérelve (lásd: Aris, R.: Mathematical Modelling Techniques. San Francisco: Pitman, 1978; 152-164. o.) kövessük Aris modellalkotó gondolatait: Reagáló anyagok Termék és melléktermékek A reaktor-modell megalkotásához több törvényt kell figyelembe vennünk és jó néhány feltevést (hipotézist) kell tennünk. Ezek pl.: 1.) Az anyag és az energia megmaradásának törvénye; 2.) A hővezetés Fourier-törvénye; 3.) A reakció irreverzibilis; 4.) A tartály és a köpeny térfogata, az áramlási sebesség és a bemenő anyag hőmérséklete állandó; 5.) A keverés tökéletes, vagyis a köpeny és a tartály hő-eloszlása, továbbá a tartályban a koncentráció a helytől független (állandó). : n.) A hűtőköpeny reagálása azonnali. Hűtővíz Ezek alapján akár több reaktor-modell is készíthető annak függvényében, hogy a fentiek közül mely törvényeket és feltételezéseket hagyjuk el, illetve vesszük figyelembe. Természetesen Newton modelljéhez hasonlóan itt is fel fog vetődni a matematikai kezelhetőség problémája, a kapott egyenlet(rendszer)ek megoldhatósága.

Matematikai modellezés (bevezetés /3.) A bemutatott példák is jól illusztrálják, hogy a modellalkotás szabadsági foka gyakran igen nagy és a matematika belső nehézségei következtében a modellezés szinte már művészet, ami nem más mint a „megfelelő” stratégia megválasztása. A modellezés szabályainak rugalmas volta maga után vonja, hogy gyakorlatilag lehetetlen a matematikai modellek egy minden igényt kielégítő definíciójának megalkotása. Aris-tól származik a következő eléggé általános megfogalmazás: „Egy matematikai modell matematikai egyenletek tetszőleges teljes és konzisztens halmaza, amelyet arra terveztek, hogy más tulajdonságok összességét, azok prototípusát írja le. A prototípus lehet fizikai, biológiai, társadalmi, pszichológiai vagy konceptuális (vázlatos) tulajdonság, vagy esetleg éppen egy másik matematikai modell”. Megjegyzés: Az „egyenlet” szót helyettesíthetjük „struktúrá”-val, minthogy nem mindig numerikus modellekkel dolgozunk.

Matematikai modellezés (bevezetés /4.) NÉHÁNY CÉL, amelynek érdekében matematikai modelleket konstruálunk: 1.) Arra keresünk választ, hogy mi fog történni a fizikai (biológiai, stb.) világban, vagyis hogyan alakulnak az állapotok jellemzői bizonyos kezdeti és peremfeltételek előírása esetén; 2.) Befolyásolni szeretnénk a további kísérleteket vagy megfigyeléseket; 3.) Elő akarjuk mozdítani fogalmaink további fejlődését és megértését; 4.) Tervezési célok Mindenesetre a fizikai elméletek is kicserélődhetnek vagy megváltozhatnak (lásd pl. newtoni mechanika - einsteini mechanika), de tipikus, hogy a rendelkezésünkre álló matematikai apparátus nem alkalmas arra, hogy minden körülményt figyelembe vegyünk. Összefoglalóan: Mindezek a felismerések és a tapasztalatok arra vezettek, hogy a modellt ne az örök igazság kifejeződésének, hanem egy „időleges valaminek”, a helyzet kényelmes közelítésének tekintsük. Ezek szerint a modellt inkább: jónak vagy rossznak, túl egyszerűsítettnek túlbonyolítottnak, szépnek vagy csúnyának, hasznosnak vagy haszontalannak, mintsem „igaz”-nak vagy „hamis”-nak tartjuk.

Matematikai modellezés (bevezetés /5.) A MODELLALKOTÁS folyamata: 1.) Identifikáció (azonosítás): A modellalkotás első fázisa. Itt számbavételezzük a modellezendő folyamattal kapcsolatosan szóba jöhető alaptörvények és feltételek lehetséges rendszerét, majd azokból kiválasztjuk a probléma megválaszolásához szükséges és elégséges kritériumok részrendszerét, amelyek matematikai realizációját tekintjük a probléma modelljének. 2.) Optimalizáció: A matematikai modell szabadsági fokait jelentő modellparaméterek és „állandók” „behangolás”-át jelenti, amely általában valamely múltbeli megfigyelés, mérés alapján történik. A feladat, hogy modellünket olyan paraméterekkel ruházzuk fel, amelyekkel számolva eredményeink bizonyos értelemben a „lehető legjobban” közelítsék a valóságot. 3.) Validáció (igazolás): Az opimalizált paraméterekkel és állandókkal felruházott matematikai modellünket akkor tekintjük a kérdéses folyamat adekvát modelljének, ha annak „viselkedése” bizonyos értelembe véve nem csak az optimalizáláshoz felhasznált mérésekhez igazodik, hanem egy attól különböző méréssorozaton is igazolni tudjuk, hogy a modell a szóban forgó folyamat prototípusa.

Matematikai modellezés (bevezetés /6.) A MATEMATIKAI modellek származtatás szerinti osztályozása: 1.) Determinisztikus modellek: Azokat a matematikai modelleket soroljuk ebbe az osztályba, amelyeket megalkotása során részben vagy egészben a fizika (biológia, kémia, stb.) alaptörvényeit, igazolt összefüggéseit vesszük figyelembe. Az ilyen modelleket általában a matematika differenciál- illetve integrál-egyenletei (egyenletrendszerei) segítségével lehet felírni. 2.) Sztochasztikus modellek: Az olyan matematikai modelleket, amelyeket sztochasztikus törvényszerűségek és összefüggések alapján írunk fel, sztochasztikus modelleknek nevezzük. 3.) Empirikus modellek: Azokat a modelleket soroljuk ide, amelyek alapösszefüggéseit, alapvetően megfigyelések, mérési eredmények összehasonlító módszerekkel történő kiértékelésével nyerjük. Bár az ilyen modellezés eredményeként determinisztikus függvényekkel dolgozunk, azért ezek mégsem determinisztikus modellek, mert a szóban forgó függvényeket nem a fizika (biológia, kémia, stb.) alaptörvényei szabják meg.

Matematikai modellezés (bevezetés /7.) A MATEMATIKAI modellek paraméterei szerinti osztályozása: 1.) Állandó paraméterű modellek: Azokat a matematikai modelleket soroljuk ebbe az osztályba, amelyek paraméterei a folyamat során nem változnak. 2.) Időben változó paraméterű modellek: Azokat a matematikai modelleket soroljuk ebbe az osztályba, amelyek paraméterei a folyamat során (az időben) megváltoznak.

Matematikai modellezés (bevezetés /8.) Strukturális stabilitás (I.): Definíció: Azt mondjuk, hogy az f strukturálisan stabil, ha tetszőleges, elég kis sima p perturbáló függvény esetén f és f+ p azonos típusú, azaz csak az origó eltolása következhet be. Következmény: A perturbálatlan függvényhez képest a perturbált függvények kritikus pontjai változatlan típusúak! f(x)=x2 f+ p =(x+ )2- 2 1.) Példa: Tekintsük az f(x)=x2 és p(x)=2 x ( tetszőlegesen kis állandó). Ekkor f+ p =(x+ )2- 2. Amint az látható a stabil kritikus pont (x=0) elmozdult, de a stabilitás jellege nem változott meg. Elmondható tehát, hogy az f strukturálisan stabil.

Matematikai modellezés (bevezetés /9.) Strukturális stabilitás (II.): 2.) Példa: Tekintsük az f(x)=x3 , és legyen p(x)=x ( tetszőlegesen kis állandó) perturbáló függvény. Ekkor f+ p =x3+ x. Az eredeti f függvénynek az x=0 pontja az egyetlen, kritikus (inflexiós) pontja. Az f+p függvény azonban  előjelétől függően vagy megtartja az eredeti függvény típusát (>0), vagy két új (egy stabil minimum és egy instabil maximum) kritikus pont lép be (<0). A példaként tekintett f(x)=x3 függvény tehát strukturálisan instabil. =0 <0 >0

Matematikai modellezés (determinisztikus modell-identifikáció) Egy szennyezőanyag-szivárgási probléma modellje: Folyadékkal teli hengeres tartály Meghatározandó, hogy „t” idő elteltével meddig lesz a folyadék szintje a tartályban? x=x(t) talaj rés d=2R h t=0 t x Feltételezések: - A tartály egyenes falú, sugara állandó: R [m]; - A tartályban lévő folyadék sűrűségének elosz- lása egyenletes, vagyis kiülepedéssel nem kell számolnunk; - A talaj szerkezete homogén, és a folyadék-be- fogadó képessége független a telítettségétől; - A tartály alján a rések „rendszere” az időben nem változik, vagyis újak nem keletkeznek és régiek nem tömődnek el. Következmények: A fenti feltételezések és a hidrosztatikáról tanult alaptörvények szerint a folyadék kifolyásának sebességét vehetjük arányosnak a folyadékoszlop tartálybeli magasságával. A modell: A t időpontban a térfogat: , a térfogat megváltozása: . A feltételek szerint ez x-szel arányos, vagyis: , ahol k az arányossági tényező. Ekkor az egyenlet megoldása és egyben a keresett szivárgási modell:

Matematikai modellezés (sztochasztikus modell-identifikáció /1.) A Galton deszka: A Galton deszkát egy „n” sorból és oszlopból álló táblázattal lehet szemléltetni, ahol a táblázat minden újabb sora az előzőhöz képest egy fél rácsszélességgel el van tolva. n n+1 A deszka bemeneti nyílásába golyókat indítunk „útjukra”, amelyek továbbhaladási sza- bálya egy érmedobás eredmé- nye szerint, véletlenszerűen történik: 1/2-1/2 valószínűség- gel jobbra, vagy balra folytatják útjukat. Bármely irányban is térnek el, újabb élnek ütköznek, ahonnan ismét az előbbi döntési stratégia juttatja tovább. Az „n” soron n-1 ütközés révén jut el az n+1 számú tartály va- lamelyikébe valószínűseggel, ahol x (=0,1,2,…,n) a tartály indexe. p=1/2 A Moivre-Laplace tétel szerint: (a normális eloszlással közelíthető)

Matematikai modellezés (sztochasztikus modell-identifikáció /2.) Szennyeződés koncentráció-profiljának alakulása vízfolyásokban: folyásirány Szennyvízbevezetés A feladat: Adott egy folyószakasz, amelynek sodorvonalába bevezetünk egy pontszerűnek tekinthető szennyező forrást. Meghatározandó, hogy egy alsóbb szelvényben a szennyeződés koncentrációjának milyen profilja alakulhat ki. A modell: A fentiek szerint a problémát modellezhetjük a Galton- féle deszkával, vagyis a keresett koncentráció-eloszlás a normális eloszlással modellezhető: Feltételezések: - A szennyezőanyag forrása kiterjedés nélküli, pontszerű; - A vizsgált folyószakaszon a vízmélységtől eltekintünk, vagyis a koncentrációnak a mélység szerinti integráljáról van szó; - A víz sebességeloszlása egyenletes, és párhuzamos a part vonal- lal, továbbá az áramlás permanens; - A bevezetett anyag részecskéi azonnal felveszik a víz sebességét. Következmények: A szennyeződés-részecskék keresztirányú elkeveredését csupán a részecskék véletlenszerű ütközése okozza, és feltehetően továbbhaladásuk egyenlő eséllyel jobbra, vagy balra történik.

Matematikai modellezés (optimalizáció /1.) Egy szennyezőanyag-szivárgási probléma modelljének kalibrálása: Folyadékkal teli hengeres tartály talaj rés d=2R h t=0 t x Egy konkrét esetet tekintve, a modellben szereplő „h” és „R” ismert értékek, hiszen azok a tartály adatai, azonban a „k” arányossági tényező ismeretlen, mert az nem fizikai paraméter, tehát nem mérhető. Ez akkor is így van, ha a szóban forgó paraméternek van fizikailag értelmes dimenziója (pl.: esetünkben k[m2/s]). A matematikai modellek olyan paramétereit, amelyek fizikailag nem értelmezhetőek, modellparamétereknek nevezzük. A modellparaméterek meghatározása közvetlen méréssel lehetetlen, ezért csakis közvetett módszereket alkalmazhatunk. Ennek szokásos módja, hogy bizonyos időintervallumban megfigyeljük (mérjük) a folyamatot (jelen esetben x(t)-t), és a paraméter(ek) (jelen esetben ez „k”) olyan értékét(eit) keressük, amely(ek) alkalmazásával a számítás bizonyos értelemben a „legjobban közelíti” a mérési eredményeket a mérési tartományban.

Matematikai modellezés (optimalizáció /2.) Egy szennyezőanyag-szivárgási probléma modelljének kalibrálása: T h x [m] t [s] k=kopt k=0.01 k=100 A matematikai modellek paramétereknek közvetett módszerrel történő meghatározását modell-optimalizációnak (paraméter-optimalizáció, para-méterbecslés, modell-kalibrálás, stb.) nevezzük. A feladat matematikai megfogalmazása a fenti konkrét esetben: Tegyük fel, hogy az x(t) folyamatot a [0;T]-ben „n” különböző időpontban megmértük, és eredményeinket az x= (xt1,xt2,…….,xtn) vektorban foglalhatjuk össze, ahol xt1=h, t1=0 és tn=T. Ekkor megoldandó a optimalizációs feladat, ahol  (.,.) a „távolság matematikailag absztrakt fogalma.

Matematikai modellezés (optimalizáció /3.) A távolság (hiba) általános fogalma: Ekvivalens metrikák:

Matematikai modellezés (optimalizáció /4.) Az optimalizációs feladat általános megfogalmazása: Jelölje a megfigyelt, és a számított kimenetét a modellnek, ahol p=(p1,p2,…..,pm) a modell szabadságfokainak, szabad paramétereinek vektora. Ekkor megoldandó a optimalizációs feladat. A paramétertér magyarázata: h:Rm  R Itt a h(p) függvény tehát egy többváltozós valós függvény (hibafüggvény) aminek az optimumát keressük adott feltétel mellett.

Matematikai modellezés (validáció /1.) Egy szennyezőanyag-szivárgási probléma modelljének validációja: T h x [m] t [s] k=kopt A matematikai modellek optimalizációs időszakon kívüli egyeztetése további mérésekkel, a validáció (igazolás).  Optimalizációs; Validációs időszak Gelb tétele (A. Gelb): Egy matematikai modell akkor optimális, ha hiba-idősora gaussi fehér-zaj.