Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Koordináták, függvények
I. előadás.
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Energetikai gazdaságtan
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Intervallum.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Optimális részhalmaz keresése Keresési tér. 0,0,0,0 1,0,0,0 0,1,0,0 0,0,1,0 0,0,0,10,0,1,1 1,1,0,0 1,0,1,0 0,1,1,0 1,1,1,0 1,0,1,1 0,1,1,1 1,1,1,11,1,0,1.
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Genetikus algoritmusok
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
IRE 5 /18/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 5.
Evolúciós algoritmus. Az evolúciós algoritmus Darwin fajfennmaradási elméletén alapszik, és a függvény-minimum meghatározására szolgál. Alapfogalmak:
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Valószínűségszámítás és statisztika előadások Gépész-Villamosmérnök szak BSc MANB030, MALB030 Bevezető.
Szabó Attila, Cross-entrópia alkalmazása a megerősítéses tanulásban.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
1 Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal 4. előadás Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák:
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Függvények.
Számegyenesek, intervallumok
Kvantitatív Módszerek
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Tömbök és programozási tételek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemen ő adatokon a legjobban.
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
1 Mössbauer-spektrumok illesztése: vonalalak A kibocsátott  -sugárzás energiaspektruma Lorentz-görbe alakú: I : sugárzás intenzitása  : frekvencia 
Környezeti rendszerek modellezése 11. előadás Optimalizáció Balogh Edina.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Következtető statisztika 9.
Alapsokaság (populáció)
Avagy: Törött pálcák és párhuzamos krumplik Kvantitatív biosztratigráfia.
I. előadás.
Rövid összefoglaló a függvényekről
Összegek, területek, térfogatok
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Genetikus algoritmusok
Mikroökonómia gyakorlat
Business Mathematics A legrövidebb út.
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Valószínűségszámítás II.
Informatikai Rendszerek Tervezése 5. Előadás: Genetikus algoritmusok Illyés László Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT.-5.
Menetrend optimalizálása genetikus algoritmussal
Genetikus algoritmus “A genetikus algoritmusok segítségével óriási méretű paraméter teret vizsgálhatunk meg, hogy megtaláljuk különböző dolgok optimális.
Eötvös Konferencia, 2008 április 26. Kovács Máté 1 Útkeresések optimalizálása számítógépes játékokban.
Optimalizáció. Zérushelyek Differenciál- és integrálkifejezést nem tartalmazó egyenlőségek vátozóinak olyan értékét (vagy olyan értékeit) keressük,
Genetikus algoritmusok
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
Technológiai folyamatok optimalizálása
Nem módosítható keresések
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Előadás másolata:

problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció

A megoldandó feladat általánosan: min f (x) Globális optimalizáció A megoldást az x  [ a, b ]  R n „n” dimenziós téglán” keressük. MINDEN globális optimalizáció a következő sémán alapul: Elvégzendő feladatok : a. A keresési tartomány [ a, b ] feltérképezése, a jelölt pontok kiválasztása b. A jelölt pontokból lokális optimalizáció c. A kapott pontok értékelése, döntés a folytatásról. Az a. és b. feladatok sorrendje lehet : sorba kapcsolt (1. térképezés, 2. lok. opt.) pl. rácsos keresés párhuzamos (térképezés és lok. opt.)

[a 1,b 1 ] [a 2,b 2 ] Lokális szélsőértékek Globális optimum Következtetés: A globális szemlélet megoldásai nem „gradiens” jellegűek, vagyis szükség-szerűen esik egybe egy lokálisan is optimumnak tekinthető megoldással! Globális optimalizáció

Példa 1 : Az intervallum módszer kiterjesztése X opt Az egyes intervallumok kapnak egy olyan mutatót, ami azt a valószínűséget fejezi ki, hogy a megoldás bennük van. Mindig azt az intervallumot felezzük, aminél ez a mutató a legnagyobb. A „bennragadást” azzal kerüljük el, hogy a nem optimális szűk intervallumok mutatója lecsökken, ezért egy másikra váltunk. A módszer legfontosabb jellemzője a mutató számítási eljárás. m = f ( intervallum nagyság, fv. értékek )

X opt x xhxh Lehatárolás (C i ) egyenes vonalakkal Globális optimalizáció Az eredeti függvényhez egy távolság arányos büntető fv-t adunk hozzá, ha kilép a határok közül. Az optimalizáció a valós és a büntető fv értékek összegére (F) vonatkozik. A büntető fv „visszatereli” a keresést a határok közé.

véletlenszerű tippelés – sztochasztikus eljárás a tippelést az addigi legjobb pont köré orientáljuk az eloszlás változtatásával az eloszlás mindig lefedi a teljes keresési intervallumot, ezért nem fordulhat elő „bennragadás” nagyon lassú Globális optimalizáció Példa 2 : Térképezés Monte-Carlo kereséssel

Globális optimalizáció Térképezés Monte-Carlo kereséssel

Globális optimalizáció Térképezés Monte-Carlo kereséssel

Globális optimalizáció Példa 3 : Evolúciós algoritmus Megoldások halmaza = populáció Egy megoldás (pont) = egyed Új megoldások generálása = szaporítás/mutáció A populáció a saját „fitness fv”-ét maximalizálja az alkalmazkodás során, így az fitness fv az optimalizálandó fv -1 -szerese.

A kezdeti populációt véletlenszerűen szétszórjuk a vizsgált tartományon Kiértékeljük az egyedek teljesítményét („fitness függvény”) A jobbakat (nagy fitness érték) szaporítjuk, a rosszabbak elpusztulnak. A „bennragadás” elkerülésére a mutáció szolgál (főleg a rosszabbaknál fordul elő) Globális optimalizáció Az evolúciós algoritmus menete leállási kritérium ?

Globális optimalizáció Szaporítás rekombinációval A szaporítás a két kiválasztott egyed génjeinek rekombinációjával történik. Minden utód egy elpusztult egyed helyére kerül be, így a populáció létszáma állandó marad A gének kódolására legelterjedtebb a bináris kódolás A rekombináció során csak génhatáron törhet a kromoszóma Bináris kódolás (11, 6, 9) kromoszóma gén A B szakadási pont = génhatár A kódolás legfőbb szempontja : a rekombináció során értelmes eredmény jöjjön ki. Pl: A & B eredménye olyan legyen, ami a kettő között van. Egy változó több gén legyen, mert különben változatlanul öröklődik.

A mutáció véletlenszerűen (kis valószínűséggel) bekövetkező változás a „bázisokban”. A mutáció előfordulása a kisebb fitness fv-ű egyedek között gyakoribb. A mutáció szolgál a „bennragadás” elkerülésére. Globális optimalizáció Mutáció (11, 6, 9) (11, 6, 13) mutáns bázis

Kezdeti populáció5. generáció10. generáció Globális optimalizáció Evolúciós algoritmus viselkedése

Globális optimalizáció A populáció teljesítménye