Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
A Szállítási feladat megoldása
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK FELTÉTELES SZÉLSŐÉRTÉKSZÁMÍTÁSA
A lineáris programozási feladatok típusai és grafikus megoldásai
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
TÖBBCÉLÚ LINEÁRIS PROGRAMOZÁS ÉS CÉLPROGRAMOZÁS
Elemi bázistranszformáció
Műveletek mátrixokkal
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Egy kis lineáris algebra
Gazdaságmatematika 1. szeminárium Rétallér Orsi.
Gazdaságmatimatika Gyakorló feladatok.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Operációkutatás Kalmár János, Hiperbolikus és kvadratikus programozás.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Optimalizálási módszerek 3. Lineáris programozás
Optimalizálási módszerek 2. Konvex halmazok
A digitális számítás elmélete
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Matematika III. előadások Építőmérnök BSc szak PMMINB313
a feladat megfogalmazása megoldási módszerek
Libor Józsefné dr. Főépület fsz. 41.
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Kvantitatív módszerek
Lineáris algebra.
Lineáris egyenletrendszer megoldása MS Excel Solver segítségével
Lineáris programozás.
Lineáris programozás és a szimplex módszer
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Lineáris egyenletrendszerek, leképezések, mátrixok
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Lineáris algebra.
Készítette: Horváth Viktória
Módosított normál feladat
Dr. Bánkuti Gyöngyi Klingné Takács Anna
Dodekaéder Hamilton köre
előadások, konzultációk
Nagy Szilvia 7. Lineáris blokk-kódok
OPERÁCIÓKUTATÁSDUALITÁS
előadások, konzultációk
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Előadás másolata:

Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg. Szimplex-módszer

Lineáris programozás (elemi példa /1.) a) A és B textília jellegű termékeket azonos alapanyagból gyártjuk. Ebből A-hoz 2 m, B-hez 5 m szükséges minden egyes méter késztermék előállításához, és amelyből hetente legfeljebb 3.000 méter áll rendelkezésünkre. b) Egységnyi termelési költségek A-ra 20 Ft/m és B-re 30Ft/m, amelyek heti összegzett költsége nem haladhatja meg a 18.000 Ft-ot. c) A gyártáshoz felhasználunk bizonyos segédanyagot, amelyből A-hoz 1 m-t, B-hez 1/2 m-t használunk fel. A felhasznált segédanyagok heti mennyisége nem haladhatja meg a 700 m-t. d) Előzetes felmérés szerint A-ból hetente legalább 100 m-re van szükség. e) A rendelkezésre álló gépparkkal a B-ből hetente legfeljebb 400 m gyártható. f) A termelés nyeresége termékegységre vetítve A terméken 2 Ft, B-n 6 Ft.

Lineáris programozás (elemi példa /2.) A feltételek matematikai megfogalmazása: x1 x2 (d) (e) (c) (b) (a)

Lineáris programozás (elemi példa /3.) A feladat grafikus megközelítése: Zopt x1 x2 z x1 x2

Lineáris programozás (alapfogalmak/1.) 1.) Lineáris kombináció: Az a1, a2, ……., an vektorok, és a c1, c2, …., cn skalárok lineáris kombinációja az x=c1a1+c2a2+………+cnan vektor. 2.) A lineáris kombináció konvex, ha: a c1+ c2+ ….+cn = 1. Például: a3 a2 a1 3.) Nyílt, korlátos, konvex tartomány: ………….. 4.) Szimplex: Olyan korlátos konvex poliéder, amelynek egyel több csúcsa van mint ahány dimenziós. 5.) Alapfeladat: 6.) Megengedett megoldások halmaza:

Lineáris programozás (alapfogalmak/2.) 7.) Bázismegoldás: Tekintsünk egy (m,n)-es egyenletrendszert (n>m feltehető). Az ezt kielégítő x vektort nevezzük megoldásnak. Feltehető, hogy az A rangja „m”, tehát minden x megoldáshoz létezik az ai-k olyan részrendszere (altér) amelyektől a többi vektor lineárisan függ, tehát az A mátrix oszlopvektoraiból alkotott rendszer bázisát alkotják, vagyis: Ekkor nevezzük bázismegoldásnak.

Lineáris programozás (a feladat általános vizsgálata/1.) Minden sor egyenlőtlenségét (és a feltételeket is) kielégítő vektorok egy egy zárt féltéren helyezkednek el! Az „m” darab ilyen zárt féltér által köz-bezárt térrészt konvex poliéder-nek nevezünk, ami egyben a megengedett programok halmaza. Mátrix-alakban: Def.: Az x0 megoldás optimális, ha a célfüggvény ezen a helyen veszi fel a maximumát!

Lineáris programozás (a feladat általános vizsgálata/2.) A segédváltozókkal bővített feladat: Az xn+i (i=1,2,….,m) változó feladata, hogy az egyenlőtlenségeket kiegészítse egyenlőségekké, tehát 0 < xn+i (i=1,2,….,m). Ekkor az együttható-mátrixunk kibővül jobbról egy egységmátrixszal. A célfüggvény együttható-vektorát csupa nulla komponenssel kiegészítve egy n+m dimenziós vektort kapunk, de a célfüggvény értéke nem változik:

Lineáris programozás (a feladat általános vizsgálata/3.) Kérdés, hogy a kibővített feladat megengedett bázismegoldásai hol helyezkednek el a konvex poliéderen? TÉTEL: Az egyenletrendszer bázismegoldásai a konvex poliéder csúcsain helyezkednek el, és megfordítva, a konvex poliéder minden csúcsa előállítható az lineáris egyenletrendszer megengedett bázismegoldásaiként. - A konvex poliéder definíciójából és a kibővített feladat bázismegoldásaira vonatkozó tételből következik, hogy véges sok csúcs van, tehát véges sok megoldás. Mindebből következik, hogy elegendő megvizsgálni a célfüggvény értékeit a csúcsokon, és ezek közül kiválasztani a maximumot. DEF.: Az konvex poliéder x1 és x2 csúcsai szomszédosak, ha tekintjük azokat a B1 és B2 bázisokat, amelyekre x1-et a B1, x2-t a B2 határozza meg, és ekkor a B1 és B2 csak egyetlen oszlopvektorban különbözik egymástól.

Lineáris programozás (a szimplex-módszer/1.) A szimplex algoritmus lényege: 1. Tekintsük az egyenletrendszer egy bázismegoldását, x0-t és B0-t, z0-t 2. Térjünk át elemi bázistranszformációval a B0-ról B1-re úgy, hogy x1 szomszédos csúcsa x0-nak, és z0 < z1 teljesül. 3. Az eljárást olyan k indexig ismételjük, amíg már nem lehet zk helyett „jobbat” találni, ekkor xk-t bizonyos feltételek esetén elfogadjuk. Tekintsük a kibővített feladatot, és feltesszük, hogy (ha vala-mely bi komponensre ez nem igaz, -1-gyel való szorzással elérhető). Az egyszerűség kedvéért jelölje még N:=n+m. Az algoritmus minden Bk bázisához egyértelműen hozzátartozik egy szimplex-tábla: A szimplex algoritmus:

Lineáris programozás (a szimplex-módszer/2.) A „k”-ik szimplex-tábla: c T >> 1 2 … …. m ….. N B x a d 11 12 1m 1N 21 22 2m 2N : j j1 j2 jm JN m1 m2 mm mN -z Bázisvektorok Bázisvektorokhoz tartozó célfüggvény- együtthatók. zp=d1pc1+ d2pc2+ d3pc3+………+ dmpcm (p=1,2,…….,N)

Lineáris programozás (a szimplex-módszer/2.) Az algoritmus lépései: 1.) Az induló szimplex-tábla kitöltése; 2.) max (cp-zp) kiválasztása. Ha a kiválasztott maximum nem pozitív, az algoritmus befejeződött az xB meg- oldás elfogadásával; 3.) Jelölje „k” a 2.)-ban talált maximum indexét, ekkor megvizsgáljuk a szimplex-tábla k-ik oszlopában a di,k előjeleit. Ha nincs közöttük pozitív, akkor az algoritmus azzal fejeződik be, hogy a feladatnak nincs véges megoldása a konvex poliéderen. Ellenkező esetben térjünk át új bázisra úgy, hogy képezzük a: számot, és az aj vektor elhagyja a bázist, és djk lesz a „pivot” elem. 4.) Az új szimplex-tábla meghatározása: a) A B1 bázisban aj szimbólum helyére ak-t, cj helyére ck-t írunk. Az új táblában az ak bázisvektor sorában lévő értékeket úgy kapjuk, hogy a régi tábla e sorában lévő elemeket rendre elosztjuk a pivot elemmel. b) Az új tábla további elemeit úgy kapjuk, hogy keressük meg a kérdéses új értékeknek megfelelő értékeket a régi táblában, majd vegyük a régi tábla azon két elemét, amelyek ezzel az elemmel és a pivot elemmel egy sorban illetve egy oszlopban vannak. Az új érték ennek megfelelően: új=régi-(u/pivot)*v , ahol: új u pivot régi v 5.) Az utolsó sor felújítása (cp-zp) értékekkel, ahol: zp=d1pc1+ d2pc2+ d3pc3+………+ dmpcm (p=1,2,…….,N)