4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Újból hálózatban? Újdonságok a GYEMSZI IRF Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár életében Dr. Palotai Mária GYEMSZI IRF MKE Műszaki Könyvtáros Szekció,
Erdészeti és faipari szakinformációk a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában elérhető elektronikus információforrásokban Kiss Danuta
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Monor, október 12. Paulovits Erika
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Múzeumi könyvtárak Magyarországon. Szakfelügyelet A szakfelügyelet sajátosságai –2000-től a Múzeumi főosztály megbízásával –2006-tól könyvtári osztály.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Nemes Tihamér Az ismeretlen kibernetikus
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
Kommunikáció az egyetemen Készítette: Ébner Mária
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
MATARKA Brüsszelben MATARKA Jubileumi Rendezvény Budapest Főváros Levéltára október 5. Vizvári Dóra, könyvtáros GYEMSZI IRF.
1 Sajtódigitalizálás - tartalom BCE Központi Könyvtár Szivi Józsefné dr. – gyűjteményszervezési igazgató OSZK / MEK / június 19.
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár Klimo-theca.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Bemutatkozik a Georgikon
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Budapest, november 8. 1 Szakadatbázisok és elektronikus források Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
BME OMIKK f Története Szolgáltatások Felhasználók köre Adatbázisok.
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
A Magyar Hidrológiai Társaság hozzászólása Dr. Váradi József A Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztály elnöke 2012 április. 24 Vidékfejlesztési Minisztérium.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Sonnevend Péter Új munka indult:
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.

1948. a Magyar Mezőgazdasági Tudományok Tájékoztató Intézetének létrehozása, amely kezdetleges könyvtári, dokumentációs és fordítói tevékenységeket látott el Mezőgazdasági Dokumentációs Központ Országos Mezőgazdasági Könyvtár A nyilvános olvasószolgálat megindulása től a FAO letéti könyvtára a Földművelésügyi Minisztérium és az Élelmezésügyi Minisztérium egyesítése után létrehozták a MÉM Információs Központot (AGROINFORM) 1995 óta ismét Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ.

A KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉNEK HOMLOKZATA (Bp. I. ker. Attila u. 93.)

ORSZÁGOS MEZ Ő GAZDASÁGI KÖNYVTÁR ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT / /

ELEKTRONIKUS KIADVÁNYOK 1. (KÖNYVEK) 1.Magyar Élelmiszerkönyv 2.Estók János: A mezőgazdasági gépgyártás története Magyarországon a kezdetektől 1944-ig 3.Mezőgazdasági pantheon 4.Az EU agrárrendszere

Kérdések 1. Minimum hány szem szaloncukrot kell tartalmaznia 1 kg szaloncukornak? 2. Mely élelmezési színezékek használhatók a húsvéti tojások festésére? 3. Minimum hány százalék kakaót kell tartalmaznia az étcsokoládénak és mennyit a tejcsokoládénak? 4. Minimum hány mm átmérőjűnek kell lennie a szaláminak és a kolbásznak? 5. A sűrített gyümölcsleveket minimum hány százalékra kell sűríteni? 6. Milyen anyagokat tartalmaz a jégkrém? 7. Mennyi lehet a kockacukor mállási ideje? 8. Minimum mennyi koffeintartalma van a kávénak, a csökkentett koffeintartalmú és a koffeinmentes kávénak?

Estók János: A mezőgazdasági gépgyártás története Magyarországon a kezdetektől 1944-ig htmlhttp:// html (Nem a teljes könyv, csupán egyes fejezetei)

MEZŐGAZDASÁGI PANTHEON Für Lajos, Pintér János (szerk.): Magyar Agrártörténeti Életrajzok 1-3. köt. – Bp.: Magyar Mezőgazdasági Múzeum,

FELADATOK 1.Ki volt Mathiász János, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városhoz kötődött? Mely intézmények, kutatóhelyek viselik a nevét? 2.Ki volt Tessedik Sámuel, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városhoz kötődött? Mely intézmények viselik a nevét? 3.Ki volt Anghy Csaba, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városokhoz kötődött. Mely intézmények viselik a nevét? 4.Ki volt Nagyváthy János, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városokhoz kötődött. Mely intézmények viselik a nevét? 5.Ki volt Haggenmacher Károly, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városokhoz kötődött. Mely intézmények viselik a nevét? 6.Ki volt Károlyi Sándor, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városokhoz kötődött. Mely intézmények viselik a nevét? 7.Ki volt Manninger Rezső, a mezőgazdaság mely területén tevékenykedett, mely városokhoz kötődött. Mely intézmények viselik a nevét?

AZ EURÓPAI UNIÓ AGRÁRRENDSZERE A GYAKORLATBAN htmlhttp:// html

ELEKTRONIKUS KIADVÁNYOK 2. FOLYÓIRATOK

ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS ONLINE

AZ EURÓPAI UNIÓ AGRÁRGAZDASÁGA 1996-

ELŐZMÉNYEI 1994-ig EK-Agrárszemle, Európai Unió Mezőgazdasága

EURÓPAI UNIÓ MEZŐGAZDASÁGA 1995-

HALÁSZAT 100. ÉVFOLYAMTÓL 2007-TŐL ONLINE

HUNGARIAN AGRICULTURAL RESEARCH (HAR) (1991-) 2007-TŐL ONLINE, DE NEM TELJES SZÖVEG (A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM LAPJA -AGROINFORM) p?act=showArhivum&id=8

MAG KUTATÁS, FEJLESZTÉS, KÖRNYEZET ONLINE 2000-

+ NÖVÉNYTERMELÉS A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM FOLYÓIRATA + MEZŐGAZDASÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

NÖVÉNYVÉDELEM (A MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM LAPJA -AGROINFORM)

ELEKTRONIKUS KIADVÁNYOK 3. BIBLIOGRÁFIÁK Ajánló bibliográfiák MABI (Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia)

1. AJÁNLÓ BIBLIOGRÁFIÁK ONLINE

2. MABI (1960-tól nyomtatott, ig pdf, illetve az OMgK katalógusában

FELADATOK 1.A magyarországi földreform között. 2.A nemzeti parkokban végezhető mezőgazdasági tevékenység. 3.Az őshonos magyar háziállatok tenyésztésének kérdései. 4.Aktualizálja az OMGK „A HAL ÉS KÖRNYEZETE” (2004.) című ajánló bibliográfiát! 5.Aktualizálja az OMGK „MÉHÉSZET ÉS MÉHÉSZETI TERMÉKEK” (2004) című ajánló bibliográfiát! 6.Aktualizálja az OMGK BIOENERGIA BIO- ENERGIAHORDOZÓK, ENERGIANÖVÉNYEK (2008) című ajánló bibliográfiáját. 7.Aktualizálja az OMGK GOMBÁK, GOMBATERMESZTÉS (2004) című ajánló bibliográfiáját! 8.Aktualizálja az OMGK GAZDASÁGI ÁLLATOK ETOLÓGIÁJA (2003) című ajánló bibliográfiáját!

MEZŐGAZDASÁGI SZAKSZÓTÁRAK

AZ OMGK EGYÉB SZOLGÁLTATÁSAI

AGRÁRÁGAZATI KÖNYVTÁRAK

MEZŐGAZDASÁGI SZAKADATBÁZISOK

UGRÓDESZKA (MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALOM, MEZŐGAZDASÁGI KUTATÁS)