A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Advertisements

Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
EContentplus Nemzeti Információs Nap – GKM, április 25. eContentplus Program: hazai eredmények, tapasztalatok, kulcskérdések, gyakorlati tanácsok.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
A digitalizációs munkák összehangolása az Európai Unióban. A MinervaPlus projekt Moldován István OSZK Helyismeret - Digitalizálás - Európai.
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Europeana felé tartó rögös úton A Linked Heritage projekt tapasztalatai.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Dancs Szabolcs, OSZK, projektigazgató Az ELDORADO kiadóknak szánt szolgáltatásai ELDORADO kiadói fórum Budapest, január Az ELDORADO kiadóknak.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
MR az ATHENA projekt partnere – eContentplus Nemzeti Információs Nap április 25., Budapest Mátrai Julianna irodavezető Nemzetközi Kapcsolatok és.
Az európai együttműködés a kulturális digitalizálás terén és a Dinamikus Cselekvési Terv (DAP). A Lundi Alapelvek megerősítése –A digitális kultúra elérhető.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. LEKTOR / Lexelerator workshop.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Színházi Nap Budapest, Andrássy út Fényképezte: Szedő Iván.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
1.Témakör TÁJÉKOZTATÓ ÉS TARTALOM- SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉGEK.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Digitális könyvtárak, digitális gyűjtemények Virágos Márta Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
EContentplus ATHENA Hozzáférés a kulturális örökség hálózataihoz Európa-szerte (Access to cultural heritage networks across Europe)
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
 Európai Digitális könyvtár (EDK)-2008  Angol nyelven  Europeana iroda a Holland Nemzeti könyvtárban kapott helyet  Digitális dokumentumok leírásai.
Tóvári Judit Honlap: Digitális archívumok forrásainak felhasználása az oktatásban Bemutató diakockák.
Műtárgyak mindenkinek: a MuseuMap portál
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI

2009 októberében megalakult a MÚZEUMI DIGITALIZÁLÁSI BIZOTTSÁG

Főbb célkitűzései 1.A múzeumi digitalizálási munkálatokat bemutató közös honlap létrehozása 2.Tematikus digitalizálási javaslat megalkotása. 3.„Múltunk jövője” című konferencia megszervezése. 4.A MINAS – CIDOC CRM = egy bővíthető ontológia a kulturális örökség fogalmainak és információinak dokumentálásában; az ezt összefoglaló nemzetközi szabvány ( ISO 21127:2006) a kulturális örökség szabályozott nemzetközi csereformátumát biztosítja. 5.A már tapasztalatokkal rendelkező partnerintézmények (könyvtárak, levéltárak, NDA stb.) megkeresése. 6.A program anyagi bázisának megteremtése (pályázatok, szponzorok. 7.A már meglévő digitalizálások egységes nyilvántartásba vétele.

A Magyar Nemzeti Múzeum január én rendezte meg a MÚLTUNK JÖVŐJE című konferenciát onent/content/article/12-multunk-joevje-2010

A LEGFONTOSABB ELVI MEGÁLLAPODÁSOK

A KERETET ÉS A SZOLGÁLTATÓ FELÜLETET AZ EUROPEANA MEGAPROJEKT NYÚJTJA = Ezzel megvalósulhat a kulturális örökség és tartalom szolgáltatásának egységes kerete, szolgáltatása

EU részfinanszírozás az eContentplus programból.

A PROJEKTEK, AMELYEK SEGÍTENEK LÉTREHOZNI KITERJESZTETT EUROEPANA-T

APEnet (Internet Gateway for Documents and Archives in Europe) egyesíti az európai nemzeti levéltára tartalmait; ATHENA: (hozzáférés az európai kulturális örökség hálózataihoz = Access to cultural heritage networks across Europe) begyűjti a múzeumi tartalmakat és segíti a digitális szabványok és metaadatok kidolgozását; Europeana Connect biztosítja a hanganyagok bevitelét az Europeanába; European Film Gateway (EFG) agregálja a mozgókép anyagokat; Europeana Local: célja a helytörténeti és regionális digitális tartalmak integrálása és elérhetővé tétele az Europeanán keresztül; The European Library (TEL): az európai nemzeti könyvtárak gyűjteményeit egyesíti; PrestoPRIME a digitális audiovizuális anyag tartós megőrzésével foglalkozik. + ARROW = Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works: szerzői jogi kérdések és adatok)

Az ATHENA működési modellje A projekt az eContentplus program keretében úgynevezett „Jó Gyakorlat Hálózatot” (Best Practice Network) kíván megvalósítani, a MINERVA projekt mintájára. Az EUROPEANA család múzeumi tagja. Szorosan együttműködik már létező projektekkel, és intenzív klaszter jellegű kooperációt alakít ki más releváns (MINERVA, EUROPEANA Local) projektekkel november 1-én indult és 30 hónapig tart.

FELADATOK AZ ATHENÁN BELÜL 1.TARTALMI KÉRDÉSEK 2.TECHNKAI KÉRDÉSEK

1. TARTALMI KÉRDÉSEK: 1.meghatározni az európai múzeumokban fellelhető digitális tartalmakat; 2.megerősíteni, támogatni és bátorítani azokat a múzeumokat és a kulturális örökség más területeinek intézményeit, amelyek még nem kapcsolódtak be az Europeana-ba; 3.hozzájárulni a kulturális örökség különböző területeinek integrációjához, együttműködve más, főként könyvtárakra és levéltárakra összpontosító projektekkel, annak érdekében, hogy mindezek az Europeana-ban egyesüljek.

2. TECHNIKAI KÉRDÉSEK 1.olyan testre szabható segédeszközöket, ajánlásokat és irányelveket létrehozni, amelyek alkalmas a következők kezelésére: 2.olyan technikai infrastruktúra kifejlesztése, amely lehetővé teszi a szemantikai együttműködést az Europeana-val;  Többnyelvűség  Szemantikai kérdések  Metaadatok kérdései  Tezauruszok  Adatstruktúrák kialakításának kérdései  A múzeumok belső digitalizáló tevékenységének segítése  A digitális tartalmak integrálása az Europeanába

PÉLDÁK

TATE-COLLECTION / /

Keresés: 1.The Kiss 2.The Nature 3.Auguste Rodin 4.Edvard Munch

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM 462e-b bb7cb3da4.ivy 462e-b bb7cb3da4.ivy

ÖNÁLLÓ HONLAPOK 20b15cd96432.ivy 20b15cd96432.ivy

MAGYAR NÉPRAJZI MÚZEUM Online adatbázisok

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA KÉPKERESŐ