Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív Módszerek
A biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszerei, elvei és a prediktív modellezés és egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés ipari alkalmazásának.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Pércsi Szilárd Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Humánkineziológia szak
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Energiatermelés külső költségei
Validálás & verifikálás
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A HACCP rendszer alapelvei
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Az elemzés és tervezés módszertana
Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
© Campden & Chorleywood Mo. Kht. Az iparban használható eszközök az élelmiszerbiztonság gyakorlati értékelésére - Prediktív modellezés és a hagyományos.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
A MINŐSÉG GARANCIÁJÁNAK EGYIK VETÜLETE: KOCKÁZATELEMZÉS Sipos Gáborné Minőségirányítási vezető.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Kvantitatív módszerek
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:
Risiko Management System bei maxon motor hungary
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Előadás másolata:

Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Az egyszerűsített mikrobiológiai kockázatbecslés és a prediktív modellezés ipari, döntést elősegítő alkalmazása hagyományos húskészítményeknél TrueFood WP3 dr. Horváth Erika Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Budapest, 2010. április 15. 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

TRUEFOOD Traditional United Europe Food Work Package 3: Agricultural University of Athens, Greece Contact: George Nychas Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., Hungary Contact: András Sebők Universidade Católica Portuguesa, Escola Superior de Biotecnologia, Portugal Contact: Tim Hogg Association for Research & Innovation Development in Food, Quimper Contact: Dominique Thuault & Florence Postollec 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Truefood kutatások (WP3) 2006-2009 Fermentált hagyományosan érlelt száraz kolbászok (hőkezelés nélkül készített, fogyasztásra kész) mikrobiológiai biztonságának kockázatelemzéséhez eszközök kifejlesztése Mikrobiológiai kockázati profil meghatározása Prediktív modellezés Challenge tesztek 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Prediktív mikrobiológiai modellek A mikrobák különböző feltételek közötti szaporodását, inaktiválódását, túlélését, pusztulását az idő függvényében matematikai összefüggések alapján leíró modellek 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Prediktív modellek Főként patogén mikrobák ritkábban romlást okozók (FORECAST) Tényezők hőmérséklet idő pH sótartalom, aw nitrit, nitrát szerves savak 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A prediktív modellezés alkalmazási lehetőségei (1) Döntést segítő eszköz A mikrobaszaporodás előrejelzése adott környezetben (pl. hűtőlánc) Termékfejlesztés esetén (termék koncepció kialakítás, prototípus fejlesztés, receptura változtatás): A termék összetétel és beltartalmi jellemzők (pl. pH, vízaktivitás, sótartalom, tartósítószerek) változtatásának a mikrobák túlélésére/szaporodására gyakorolt hatásának előrejelzése A folyamatok előírt értékeitől való eltérések hatásának értékelése – „mi történne ha…?” A tárolási/szállítási hőmérséklet (statikus és dinamikus) mikrobák túlélésére/szaporodására gyakorolt hatásának előrejelzése 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A prediktív modellezés alkalmazási lehetőségei (2) A minőségmegőrzési idő gyors becslése (biztonságos, ill. romlási) Segédeszköz a HACCP rendszerek kidolgozása és szakmai helyességének értékeléséhez Segíti a mikrobiológiai vizsgálatok célirányos megtervezését Segédeszköz a mikrobiológiai kockázatbecsléshez tervezés – adatgyűjtés, challenge tesztek, vizsgálatok értékelés 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Gyors becslést/döntést segítő információ Néhány jellemző feladat Megfelelő-e a hőkezelés az adott mikrobára – lehet-e túlélés? Hőkezelési egyenérték átszámítás – más idő – hőmérséklet Szaporodhat-e valamelyik kórokozó az adott hőmérsékleten ? (hűtőszekrény / hűtőlánc , melegen tartás) Szaporodási valószínűség Meddig tárolható a termék az adott hőmérsékleten? Védőgázok hatása 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Prediktív modellezés hagyományos száraz húsáruk Prediktív Modellek- állandó hőmérsékleten validálták Dinamikus körülmények- reálisabb áttekintés Hagyományos húsipari szárazáruk - évszázados gyártás, importáló országok- nincs erről fogyasztási ismeret: Vita a két fél között a termék biztonságáról Kereskedelmi korlát eltűnhet, ha reális validálási folyamat vagy eszköz válik hozzáférhetővé Létező matematikai (Sym’previus) validálása Challenge teszt eredmények állandó és változó hőmérsékletű tárolásnál 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Fluktuáló hőm. 2,93 % ról 4,05%-ra Prediktív modellezés Lángolt kolbász egész Beltartalmi változások Challenge teszt során Sótartalom 5°C hőm. 2,93 % ról 3,94 %-ra Fluktuáló hőm. 2,93 % ról 4,05%-ra (+átlag 17.18°C, +min. 12.5°C,+max 22.5°C) Vízaktivítás 5°C hőm. 0,942 ről 0,855 -ra Fluktuáló hőm. 0,942 ről 0,816 -ra 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Lángolt kolbász egész Lysteria mon. változások Challenge teszt során 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Lángolt kolbász, valószínűségi modellezés Sym’Previus Listeria monocytogenes-re Alacsony valószínűséggel következik be növekedés 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Prediktív modellezés Lángolt kolbász egész Beltartalmi változások Challenge teszt során (2. kísérlet) Állandó hőmérséklet Sótartalom 5°C hőm. 3,55 % ról 3,92 %-ra 15°C hőm. 3,55 % ról 3,98%-ra Vízaktivítás 5°C hőm. 0,91 ről 0,86 -ra 15°C hőm. 0,91 ről 0,85 -re 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Lángolt kolbász egész Challenge teszt eredmények összehasonlítása a Combase modell becsült eredményeivel 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Lángolt kolbász egész Sym’Previus ”Growth Interface” modellel becsült eredmény aw:0.91, T:5°C aw:0.91, T:15°C 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Állandó hőmérséklet, 50 nap, MAP csomagolás Sótartalom Prediktív modellezés Szeletelt parasztkolbász Beltartalmi változások Challenge teszt során (3. kísérlet) Állandó hőmérséklet, 50 nap, MAP csomagolás Sótartalom 5°C hőm. 4,07 % ról 4,05 %-ra 9°C hőm. 4,07 % ról 4,10 %-ra Vízaktivítás 5°C hőm. 0,873 ról 0,873 -ra 9°C hőm. 0,873 ról 0,873 -ra 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Szeletelt szárazkolbász - tárolás A challenge teszt és a ComBase Predictor összehasonlítása Listeria monocytogenes-nél Kis növekedés utána 5°C-on csökkenés 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Szeletelt szárazkolbász valószínűségi modellezése Sym’Previus Growth Interface Listeria monocytogenes-re aw:0.87 , T:5°C aw:0,87 T:9°C Alacsony valószínűséggel következik be növekedés 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Gyakorlati megfontolások A modellezés soha nem helyettesítheti a valós termékkel valós feltételek mellett végzett kísérletek eredményeit => A prediktív modellezésen alapuló számítások önmagukban nem elegendőek az élelmiszer-biztonsági intézkedések megfelelőségének bizonyítására. (challenge teszt, tapasztalat) A modellek előrejelzését nem szabad a készítők által megadott határokon túl extrapolálni, A modellezés megbízhatósága valamelyest javítható, ha többféle modellt használunk. 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A prediktív mikrobiológiai modellezés alkalmazása Jól használható előszűrésre. A változtatások, az összetétel, fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek hatásának gyors, olcsó megítélésére a biztonságos fogyaszthatósági idő előzetes becslésére a költséges vizsgálatok számának csökkentésére, összpontosítására az élelmiszer-biztonsági és a fogyaszthatósági idő szempontjából kritikus döntések megalapozásához 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Mikrobiológiai kockázatbecslés Egyszerűsített kockázat becslés (Kockázati Profil) Egyszerű, papíron végzett kockázat értékelési módszer. A kockázatbecslés minden elemét felhasználja, de a kockázat legfontosabb meghatározó tényezőire vonatkozó információkat táblázatokból gyűjti össze. 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Ipari mikrobiológiai kockázatbecslés (Egyszerűsített kockázatprofil) (MRA) Az élelmiszer-biztonsági intézkedések álljanak arányban a kockázatokkal Az erőforrások ésszerű felhasználása A legfontosabb dolgokra kell összpontosítani Mennyire megbízhatóak a jelenlegi szabályozó intézkedések, a technológia, az összetétel, az üzemi környezet? Mi a változtatások várható hatása? Mérhető becslés grafikus áttekintéssel A HACCP rendszert támogató segédeszköz Folyamatábra Veszélyelemzés Kritikus határértékek meghatározása, stb. 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A vázlatos ipari kockázatbecslés folyamata 1.lépés: Cél meghatározás 2. lépés: A veszély azonosítása 3.lépés: Kitettség értékelés 4.lépés: Veszély jellemzés 5.lépés: Kockázat jellemzés 6. Lépés: Írásos (hivatalos) jelentés 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Kockázatprofil számítás (Risk profiling) Egyszerű kockázatkezelési, döntést segítő eszköz A szabályos kockázatbecslés lépéseit követi (veszély azonosítás, veszély jellemzés, kitettség értékelés, kockázat jellemzés), de csak a meglévő , hézagos, részleges információt rendszerezi, értékeli Lépésenkénti elemzés a folyamatábrát követve Pontozás : - a kockázat - az információ minősége kisebb pontszám- kisebb kockázat, megbízhatóbb információ Összehasonlító értékelés:- veszélyek, termékek, lépések, változtatások Kimutatja, hogy hova kell részletesebb vizsgálat 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Kockázat profil: Végső értékelés Kétféle pontszám (Mindegyik toxinnal vagy anélkül) Kockázat profil összpontszám Az információ minőségének pontszáma Gyakorlati tapasztalatok Az IMRA hasznos az előzetes mikrobiológiai kockázatbecsléshez, segít a gondolkodásban. Az IMRA segíti a célirányos kérdések felvetését. Elsősorban összehasonlításra, a változtatások hatásának értékelésére, a gyenge pontok megállapítására alkalmas melyik termék? melyik kórokozó? melyik művelet? melyik paraméter? Az abszolút értékek, pontszámok nem jellemzők 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Kockázat profil, kockázatjellemzés Listeria monocytogenes Szeletelt szárazkolbász Lángolt kolbász Kockázat profil – összesített pontszám 47-56 34-41 Kockázat profil – max. pontszám 105 60 Kockázat profil – Százalék % 45-53 56-68 Az információ minőségének pontszáma 37-47 27-35 Az információ minőségének max. pontszáma 65 50 Az információ minősége % 57-72 54-70 Wiener < Ham, Bologna Lm > C. bot Manufacturers tend to state very high shelf-life at Wieners 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

Összehasonlítás a gyakorlati tapasztalatokkal Lényeges annak biztosítása, hogy a kockázatbecslés eredményei összhangban legyenek a józan ésszel és a gyakorlati tapasztalatokkal 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A mikrobiológiai kockázatbecslés (MRA) néhány előnye A MRA a létező élelmiszerbiztonsági menedzsment rendszerekkel együtt lehetővé teszi azt, hogy az erőforrások a veszélyek csökkentésére összpontosuljanak MRA-t az élelmiszer-előállító vállalkozás és a hatóság is végezhet a változások hatásainak felmérésére 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop

A mikrobiológiai kockázatbecslés néhány előnye II. A kockázatbecslés kimenetele lehet kvalitatív és kvantitatív Szinte semmilyen élelmiszert nem lehet eleve kockázatmentesnek tekinteni, mindig kell megfontolás, átgondolás. A kockázatbecslés felbecsüli, számszerűsíti a kockázat mértékét. 2010.04.15. TRUEFOOD Workshop