2006.03.22 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Mellár János 5. óra Március 12. v
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
szakmérnök hallgatók számára
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
Dr. Makra Zsolt projektvezető
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Érettségi eredmények május-június. Az utóbbi évek érettségi eredményei TanévÉrettségi átlag (RFG- AGK) Országos érettségi átlag Kitűnők száma (RFG-
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Előadás másolata:

© Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ / C&C

A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (1) A SPES konzorcium 12 európai ország élelmiszer- feldolgozó szövetségeinek konzorciuma OlaszországMagyarországBelgium SpanyolországCsehországDánia FranciaországGörögországNémetország PortugáliaTörökországAusztria Alapítva: 2003 Az innováció elősegítése az élelmiszeripari szövetségek segítségével – kiemelten KKV-k SPES: Spreading European Safety „Az élelmiszer-biztonság elterjesztése Európában”

A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (2) Közös projektek (EU 6. Keretprogram Integrált projekt – Kíméletes feldolgozás elutasítva, de tartalmilag megfelelt, magas pontszám SMEs-NET – SSA „Az élelmiszeripari innováció helyzetének, mozgatórugóinak, akadályainak felmérése TRUEFOOD integrált projekt – „A hagyományos élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel A CIAA kutatási szakértői csoportja létrehozásának kezdeményezése 2004 Az Európai Élelmiszer-technológiai Platform létrehozásának egyik kezdeményezője 2005

Az SMEs-NET projekt A 6. Közösségi kutatási keretprogram támogatásával 2004 május – 2006 június Célja: a résztvevő országokban az innováció erőforrásainak mozgató rugóinak akadályainak fő területeinek távlati irányainak felmérése, különös tekintettel a KKV-kra javaslatok kidolgozása a helyzet, a hatékonyság javítására

Az SMEs-NET projekt megvalósításának módszerei Vitairat A kulcs területek. Fő kérdések meghatározása Kérdőíves felmérés 12 országban 42 kérdés, minden országban azonos, lefordítva a nemzeti nyelvre Regionális klaszterek A helyzet, a hasonlóságok és eltérések megvitatása Jövőkép dokumentum A fő megállapítások összegzése Ajánlások, javaslatok

A kérdőíves felmérés Fő fejezetek 1.A vállalatok jellemzői 2.A vállalatok innovációs kapacitása és képességei 3.A vállalatok jelenlegi innovációs tevékenysége 4.Önértékelés és a vállalatok elképzelései és elvárásai a jövőbeli innovációra 5.Az előnyben részesített innovációs politikák

A kérdőíves felmérés eredményei Kb válasz Számos európai jellegzetesség mutatható ki, regionális nemzeti sajátosságok tanulságos a magyar helyzet összehasonlítása az európai átlaggal és más országokkal

A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján

A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján Magyarország

A válaszadók megoszlása a forgalom alapján

A válaszadók megoszlása iparágak szerint EurópaMagyarország Húsipar (baromfiipar)15%13,1% Tejipar15%4,3% Egyéb élelmiszer29%27,9% Zöldség-gyümölcs feldolgozás9%29,5% Gabona feldolgozás9%5,6% Halfeldolgozás és halászati termékek 8%1,0% Alkoholos italok4%7,8% Nem alkoholos italok5%4,5%

A megcélzott piac – a felmérés átlaga

A megcélzott piac - Magyarország

A megcélzott piac Kiváló minőségű piaci rés % Jó minőségű tömegtermék % Erősebben árérzékeny szegmens % Nem tudja % Átlag42,241,010,07,0 Magyarország45,934,416,43,3 Csehország24,360,95,92,9 Franciaország40,555,72,51,3

Van-e K+F részlege? Igen % Nem % Átlag52,048,0 Magyarország16,183,9 Csehország26,373,7 Franciaország67,033,0 Belgium60,040,0

Megállapítások (1) Az innovációs képesség szempontjából A vállalat mérete önmagában csak kis mértékben meghatározó Inkább az erőforrások összességének van jelentősége: méret a K+F tevékenységgel foglalkozó részleg kiépítettsége és ellátottsága az ezen a területen foglalkoztatott emberi erőforrások szintje és minősége. A közepes méretű vállalatok között sok erősen innovatív található Van jó néhány erősen innovatív KKV is.

Mi a szerepe az informális információ gyűjtésénél a nem K+F alkalmazottaknak Nagyon fontos % Fontos % Nem igazán fontos % Nem fontos % Átlag25,06,319,04,0 Magyarország37,352,510,20 Csehország17,055,025,03,0 Belgium13,046,035,06,1 Franciaország14,342,936,46,5

Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Átlag

Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Magyarország

Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezettek be Termék tökélete- sítés % Folyamat tökélete- sítés % Nagyobb termék innováció % Nagyobb folyamat innováció % Nagyobb szervezet innováció % Átlag Magyarország Csehország Belgium Franciaország

Osztrák tapasztalatok (339 projekt alapján 1998 – 2004) Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA

Forgalom növekedés és megvédett forgalom az innováció mértéke szerint Nemzetközi méretű innováció Az osztrák piac számára innováció A vállalat számára innováció A meglévő termékek további fejlesztése Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA Forgalom növekedésMegvédett forgalom Mio Euro

Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata?

Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata? Átlag % Magyar- ország % Csehország % Belgium % Francia- ország % Feldolgozási folyamatok Termékfejlesztés Csomagolás A termékek érzékszervi tulajdonságai A termékek tápanyag összetétele Nyersanyag követelmények Szervezeti kérdések IT és CT64875 Marketing és PR67854 Logisztika58643 Értékesítés32324

Melyik szakterület segítette legjobban az Önök innovációját az elmúlt 3 évben? 12,1% 10,4% 10,3% 7,1% 7,0% 6,2% 4,7% 4,5% 4,2% 4,0% 3,9% 3,5% 2,8% 0,9% 7,4% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% A higiéniai módszerek javítása Alternatív csomagolási módszerek Információ technológia Kockázatbecslés A kényelmi élelmiszerek A nyersanyagok mikrobiológiai biztonsága Természetes alapanyagok használata Alacsony input-u termelési módszerek Elektronika Új, magas hozzáadott értékű, biotechnológiával előállított alapanyagok Érzékszervi és fogyasztói vizsgálati módszerek Új szennyezőanyag kimutatási módszerek Zsírok összetétel módosítása Só csökkenés Kíméletes feldolgozás Cukorhelyettesítés Genomika Egyéb Source: SMEs-NET firms innovation needs European survey

Melyek az innováció fő céljai Átlag

Melyek az innováció fő céljai Magyarország

Melyek az innováció céljai Átlag % Magyar- ország % Csehor- szág Belgium Francia- ország Minőségjavítás 12,811,9 12,612,1 A piac növekvő érdeklődésének kielégítése 12,712,912,39,711,9 Költségcsökkentés 11,712,511,813,410,7 A piaci helyzet javítása 11,713,511,814,513,3 Új piacok kialakítása 9,79,47,012,610,5 Élelmiszer-biztonság 8,311,08,34,8 A nyereség növelése 8,08,59,77,89,9 A jogszabályoknak való megfelelés 6,26,08,06,84,5 A kereskedelmi láncok felkérése 5,6 3,97,08,5 A környezeti hatás javítása 4,53,14,62,44,5 Az energia-felhasználás csökkentése 4,24,46,14,13,1 A tulajdonos felfogása 2,40,63,4 2,3 Etikai kérdések 1,70,6 1,72,0 A K+F részleg túlélése 0,500,200

Az ETP „Élelmiszer az életért” fő területeinek rangsora Átlag Magyar- ország Csehor- szág Belgium Francia- ország Magyar- ország ETP vita Élelmiszer-feldolgozás és minőség Élelmiszer-biztonság Az élelmiszer és a fogyasztó A táplálkozás és egészség népegészségügyi hatásai Kommunikáció, technológia transzfer, oktatás Fenntartható fejlődés Terméklánc menedzsment

Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Tanfolyamok Legjobb gyakorlat útmutatók Szemináriumok, konferenciák Brossúrák a technológiák rövid leírásával Internet homepage-ek Hálózati kapcsolatok Üzemi bemutatók, próbák Közös kutatás Alacsony költségű technológia transzfer módszer Tudományos szakirodalom Partnerkeresés Személyes technológia transzfer HatékonyNagyon hatékony

Az innováció legkedveltebb forrásai Átlag -22% -10% 6% 15% 22% 25% 28% 31% 32% 33% 35% 36% 39% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Saját K+F Vevők Beszállítók Berendezés gyártók Internet Szakmai szövetségek Egyetemek Kiválósági centrumok Technológia transzfer szervezetek Kutató intézetek Versenytársak Tudományos szakirodalom Műszaki szakirodalom Tanácsadók Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív

Az innováció legkedveltebb forrásai Magyarország

Az innováció legkedveltebb forrásai ÁtlagMagyar- ország CsehországBelgiumFrancia- ország Saját K+F14111 Vevők26724 Beszállítók32232 Berendezés gyártók49373 Internet Szakmai szövetségek68867 Egyetemek Kiválósági centrumok Technológia transzfer szervezetek Kutató intézetek Versenytársak Tudományos szakirodalom Műszaki szakirodalom Tanácsadók

Az innováció akadályai Átlag 16,0% 9,7% 8,8% 8,6% 6,0% 5,3% 5,2% 5,1% 4,6% 4,5% 3,1% 2,6% 1,9% 1,7% 0,5% 0,7% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% 16,0% 18,0% Nagy költség Az állami pályázatok hiánya A nagy bürokrácia A belső pénzügyi források hiánya Túl szigorú rendeletek Kommunikációs korlátok A speciális szakismeret hiánya A lehetőségek hiánya Elaprózott K+F források Ötletek hiánya Képzett személyzet hiánya Szervezeti nehézségek A tudás átadás hiánya A vezetői odafigyelés hiánya Kulturális nehézségek A beszállítókkal való Konzultáció hiánya A tulajdonos szemlélete Kevés szabadalom Túl szigorú szabadalmi védelem Egyéb Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív

Az innováció akadályai Magyarország