I./3. Fejlesztések és esélyegyenlőtlenség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Kaposvár.
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Magyar Tudományos Akadémia
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.1 intézkedésének támogatásával A romák részvétele a munkaerő-piaci programokban Sasvári Gábor „2007 – Egyenlő.
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Lakhatási projekt tervezése és hosszútávú értékelése egy hátrányos helyzetű városi közösségben Kósa Karolina, Barbara Coons +, Molnár Ágnes Debreceni Egyetem.
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
P A N E L P Á L Y Á Z A T 2008 – 2009 Csider László főosztályvezető Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi Főosztály Budapest, február 2.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
ZÖLDTETŐK Költsége és Értéke Dezsényi Péter 4/3/2017.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája
II/3. Működő és a legszegényebbeket elérő szolgáltatások, közösségi akciók Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
általános főig. helyettes
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Lakhatási és szociális integrációs program vázlat
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
HAS Centre for Regional Studies Gettósodás és következmények az aprófalvak világában Virág Tünde MTA RKK TKO.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
A cigányság integrációja Magyarországon
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Debrecen és vonzáskörzete
Magyarország a 2010-es Sanghaji Világkiállításon Dr. Huszty András.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
Velünk egy jobb világért! I. Országos Konferencia Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Budapest, Május.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Szomolyai Magyar Roma Egyesület ben alakult Céljaink: - Helyi hátrányos helyzetű családok, emberek segítése Érdekvédelem Szociális szolgáltatások.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Előadás másolata:

I./3. Fejlesztések és esélyegyenlőtlenség Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ 2012. április 18-19-20. május 16-17-18.

Gettósodás, telepek és programok Szegény és cigánytelepek kialakulása „A cigányság többsége mindig is nehezebben, nyomorultabb körülmények között dolgozott és lakott, mint a magyar társadalom szegényei. A 20. század első felében ez a különbség megmaradt, és csak azért nem fokozódott, mert magának a többségi társadalom szegényeinek létfeltételei is romlottak.” (Lengyel G. 2006) „… az új Dankó Pista utcák ma már jellegzetes ’színfoltjai’ falvainknak és kisvárosainknak” (Csalog Zsolt 1979) „… a szociális, etnikai és térbeli hátrányoknak egy olyan erős kombinációja jött létre, ami lehetetlenné tesz minden fajta kitörést: nem csak a helybevaló boldogulás lehetetlenült el…” (Virág Tünde 2006)

Gettósodás, telepek és programok Települések mellett, vagy azok közelében folyamatosan létrejövő és bővülő „vad-telepek”; Volt uradalmi puszták, településtől távoli munkás-kolóniák (bánya, téglagyár, stb.); Régről maradt telepek; Cs- és szocpolos-telepek, vagyis 1965 után létrejött, eredetileg nem telepnek gondolt telepek; Városi szegregátumok slumosodó munkás kolóniák, szociális bérlakások alkotta telepek, gettósodó, lerobbanó városrészek; Szegregálódó falvak – gettósodás már az 1960-as évektől. (Havas Gábor, Szuhay Péter)

Gettósodás, telepek és programok Néhány adat Telepen és szegregáltan élő cigányok aránya, % 1964. 55 ezer család (220 ezer fő) él telepeken (Építési és Városfejlesztési Minisztérium) Forrás: Kemény, Janky, Lengyel, 2004 Telepek száma Telepen élők száma SZMM kézikönyv, 2007. 500-550 Kb. 100 ezer NFÜ, Domokos V. ,2010. 1600 Kb. 300 ezer ÁNTSZ, 2003. 767 (530 település) - Debreceni Egyetem (Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar), 2001. 126 35 ezer

Gettósodás, telepek és programok 2. Telepfelszámolás a szocializmusban MSZMP KB határozata, 1961. cigányok 70%-a „beilleszkedésben lévő” vagy „be nem illeszkedett”; 2014/1964. (V.4.) Korm. Határozat – „cigány-barakk és hasonló” lakásokból álló telepek felszámolása; 15 éves lakásfejlesztési program – cél:1980-ra az összes telep felszámolása; OTP-kölcsön, CS-lakások; szegregált lakókörnyezet újratermelése, cigány utcák, új telepek; cigányok a település egyik végéről a másikra kerültek; „Már a harmadik telket ajánlottuk neki, de mindenhol azzal jön, hogy őt megfenyegették, hogy ha ’közénk jössz, kiirtunk…’” (Berey Katalin 1991)

Gettósodás, telepek és programok Eredmények telepi lakások, telepen élők száma csökkent; komfortfokozat javult; a gyors felszámolásnál jobb eredményeket hozna a „törődés, a beilleszkedés hivatásszerű segítése” (Huszóczy Miklós 1980). „Fontos tudnunk, hogy számukra a szegregáció nem maguk választotta élethelyzet, hanem elháríthatatlan kényszer. Annyit jelent ez, hogy cigányságunk legalább 70%-a számára nem biztosítjuk a vágyott asszimiláció elemi feltételeit…” (Csalog Zs. 1979) Forrás: Kemény, Janky, Lengyel, 2004

Gettósodás, telepek és programok 3. Telepfelszámolás a rendszerváltás után Erősödő szegregációs folyamatok; Teljes települések, térségek gettósodása (Cserehát, Csenyéte példája); Szegregáltan élő cigány háztartások aránya, 2003, % ... településtípus szerint ... régiók szerint

Gettósodás, telepek és programok 1999. középtávú intézkedéscsomag; 2001. FVM tervezet (5 év alatt 43 milliárd Ft); 2004. kormányhatározat – integráció, telepfelszámolás 2005. első meghívásos pályázat (680 millió + REF 90 millió Ft) – 9 program (átlagosan megpályázott 150 millió helyett 75 millió Ft támogatás); 2006-2010. különböző pályázati konstrukciók; definíciók; célkitűzések; megvalósítók, együttműködők; támogatási konstrukciók. Felszámolás vs. rehabilitáció; Értékelés? – Teller-Somogyi (2010)

Gettósodás, telepek és programok Az egyes pályázati kiírásokhoz kapcsolódó programok adatai Pályázati kiírás dátuma Résztvevő települések száma Felhasznált forrás (millió Ft) SZMM Felhasznált forrás (millió Ft) OFA Egyéb felhasznált forrás (millió Ft) 2005 9 680 - 2006. február 4 100 62 (ROA) 2006. december 11 400 105 2007. augusztus 360 300   2008. február 2 60 MACIKA 2008/I. 5 341,905 338 2008/II. 250 ÖM 2009 578,375** Összesen 54 2460,28 743 372 (ténylegesen 48) Forrás: Somogyi E., Teller N. 2010.

Gettósodás, telepek és programok Néhány példa Szomolya Kerecsend Sirok Bátonyterenye (Monor, Györgytelep) Kérdések, dilemmák Önkormányzati feladatellátás – helyi szolgáltatások; Megvalósítók – önkormányzat – civil szervezet; Településen belüli egyenlőtlenségek; Helyi ellenállás – előítéletek, rasszizmus, kirekesztő gyakorlatok. eszközök és módszerek; eredmények – sikerek és kudarcok; fenntarthatóság.

Gettósodás, telepek és programok „Olyan, mint egy gyűszűben hordani a vizet a tengerbe… Amíg ilyen marginális helyzetben van a népességnek ez a része, addig nem lehet a telepeket felszámolni” (Havas Gábor 2009)