Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja 2013. november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A kollégiummal kapcsolatos költségek fizetése a kar.nyme.hu weboldalon by UF roli.
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
IMIR monitoring és információs rendszer
Internet és szerzői Szerz ő i Akadémia, Irodalom és Internet Dr. Fodor Klaudia Franciska március 29.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
A térségi vasutak, az élhető vidék október 27. A térségi vasutak, az élhető vidék – október 27. Közlekedési szövetségek alakítása, lehet ő.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az e-kereskedelem (e-business)
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Teljes szövegű folyóiratok managementje Kozák Rózsa Internet könyvtáros Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
ODR-fejlesztés a TÁMOP-ban Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Felhasználók azonosítása és jogosultságai, személyre szabás Borsi Katalin és Fóti Marcell NetAcademia Oktatóközpont.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Funkciói, feladatai és területei
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
APEX BMF, II. félév.

A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Web-alapú humán lekérdező rendszer
Rendszer ismertető Vargha Máté. Cafeteria bevezetés ismert nehézségei A cafeteria rendszerek bevezetésének legfőbb akadálya a megnövekvő adminisztrációs.
A StoreWizard webáruház bemutatása
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER ACalderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
2012.FEBRUÁR FEBRUÁR 20-IG!!!. Árajánlat kérése, nemzetközi közösségi weboldal kivitelezésére: Funkciók: - Tag/1-1 kép feltöltése - Min. adatok.
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Web alapú humán lekérdező rendszer
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Rendszer bemutató /22. oldal Előadó: Elektronikus Közbeszerzési Rendszer Kft.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
Kereskedelmi és információs rendszer a zöldségtermesztés területén …avagy az információs szövetkezés támogatása Pető István
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Csehország Szlovákia Magyarország Lengyelország Kína
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
EBSCO Information Services
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Web alapú humán lekérdező rendszer
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia

Elektronikus források / E-Resources Elektronikus folyóiratok, könyvek, folyóiratcsomagok és adatbázisok tartoznak ide. 1. Könyvtári oldal: - adminisztrációs feladatok megváltozása 2. Felhasználói oldal: - az információ egyszer ű en, lehet ő leg egy felületr ő l legyen elérhet ő

Adminisztráció: - Az adminisztrációs feladatok összetettebbek, mint a nyomtatott dokumentumok kezelése során. (Munkánkat az el ő fizet ő ügynökségek segítik.) - Közbeszerzés (2009 óta törvényi el ő írás, hogy a 8 millió forintnál nagyobb érték ű beszerzések kizárólag közbeszerzési eljárással történhetnek). A nyomtatott folyóiratokat és a kapcsolódó szolgáltatásokat közbeszerzés keretében fizetjük el ő.

 Elektronikus folyóirat el ő fizetése során a következ ő kérdések merülnek fel árkalkuláció és rendelés el ő tt: - El ő z ő évi statisztikák kiértékelése (nyomtatott, elektronikus) - Nyomtatott formában elérhet ő -e még - Egy felhasználós, több felhasználós elérés megrendelése - Mennyi a teljes munkaid ő ben dolgozó személyzet és a hallgatók száma (FTE = Full – Time - Equivalent) - Konzorciumi csomagban nincs-e rá el ő fizetés (EISZ 2001 óta) - Magyarországon a nyomtatott el ő fizetés után 5%-os Áfa-t fizetünk, míg az elektronikus tartalmak után 27% Áfa-t  Elektronikus folyóirat el ő fizetése utáni tennivalók: - Licensz szerz ő dés megkötése a kiadóval - IP címek, IP tartomány megküldése a kiadónak vagy el ő fizet ő ügynökségnek - Regisztrálás a kiadói oldalon - Hozzáférés ellen ő rzése - Következ ő évi rendelés eldöntéséhez statisztikák lekérése

 Adatbázis el ő fizetése során a következ ő kérdések merülnek fel árkalkuláció és rendelés el ő tt: - Az adott szakterületen milyen adatbázisok érhet ő ek el (kipróbálások) - Technikai követelmények (pl. hardware, software igény; hitelesítés) - Konzorciumban nincs-e el ő fizetés az adott adatbázisra - Saját vagy konzorciumi el ő fizetés ára kedvez ő bb, el ő fizet ő i modellek feltérképezése - Egy-, vagy több felhasználós elérés - Egy helyszínes, több helyszínes (telephelyek száma)  Adatbázis el ő fizetése utáni tennivalók: - Licensz szerz ő dés megkötése a kiadóval (mindkét fél részér ő l fontos a leírtak betartása: pl. könyvtárközi kérések teljesítése, tartalom tárolása, használati statisztika biztosítása, elérés id ő tartama stb.) - IP címek, IP tartomány megküldése a kiadónak vagy el ő fizet ő ügynökségnek - Regisztrálás a kiadói admin oldalon (testre szabás) - Hozzáférés ellen ő rzése - Felhasználók értesítése az elérésr ő l (hírlevél, közösségi oldalak) - El ő adások szervezése (szolgáltatók, oktatás) - Statisztikák kiértékelése - Lemondási lehet ő ség

ADMINISZTRÁCIÓS FELADATOK Folyóiratrendelés Adatbázisok megújítása Érkeztetés Reklamálás Használati statisztikák készítése, értékelése Licensz szerz ő dések megkötése Elektronikus hozzáférések hitelesítése, engedélyeztetése IP tartományok elküldése az ügynökségnek, kiadóknak Konzorciumok intézése

Adminisztrátori felületek : EBSCONET : Web-alapú folyóirat kezel ő rendszer. A könyvtárak ezen keresztül tudják egy helyen kezelni a nyomtatott és elektronikus folyóirat el ő fizetéseiket, megrendeléseiket, reklamálásokat. Elektronikus folyóiratok esetében a hozzáférések kezelése is ezen a felületen keresztül adminisztrálható, továbbá megtekintet ő k az e-folyóiratok kiadóinak licensz adatai. AtoZ : Elektronikus folyóiratlista kezelésére  LinkSource : Linkfeloldó szolgáltatás ERM : Elektronikus források online adminisztrácója

MEGRENDELÉSEK KEZELÉSE (EBSCONET)

ELEKTRONIKUS FOLYÓIRATLISTA ( AtoZ )  Olvasói felület (E-Resources): Web-alapú szolgáltatás, mely a könyvtár látogatói számára egyetlen, átfogó listát nyújt azokról a címekr ő l, melyekhez hozzáféréssel rendelkezik a könyvtár. Egyetlen platform az összes folyóirathoz, amely megmutatja az összes felhasznált forrást. A következ ő adatokat követi nyomon minden folyóirat esetében: - Folyóirat címe, ISSN, kiadó - Témakör szerinti besorolás - Szolgáltató (adatbázisok / oldalak, ahol a folyóirat elérhet ő ) - Hozzáférhet ő tartalom (folyóirat / szolgáltató) - URL, mely a folyóirat tartalmához nyújt hozzáférést (folyóirat/szolgáltató)

AtoZ alapbeállítás

AtoZ admin beállítás

Elektronikus források katalógusa

LinkSource A LinkSource nem egy keres ő felület. Szerepe környezetfügg ő linkek kiépítése a teljes szöveghez vagy más bármely adatelemre hivatkozó szolgáltatáshoz. Szolgáltatótól és felülett ő l függetlenül teszi lehet ő vé az online információk összekapcsolását bibliográfiai és teljes szöveg ű adatbázisokból, könyvtári katalógusokból, kiadók weboldaláról, elektronikus folyóirat portálokról, metakeres ő kb ő l, könyvtárközi kölcsönzést lebonyolító szolgáltatóktól és más elektronikus folyóiratforrások listájából linkeléssel a cikkek szintjén. Ellen ő rzi a teljes szöveghez vezet ő linkek hozzáférési jogát. Ha nem jogosult a felhasználó a teljes szöveg megtekintésére, tovább irányítja a könyvtári katalógushoz, könyvtárközi szolgáltatás eléréséhez.

Linkfeloldó működési elve

Linkfeloldó adminisztrátori felülete

ERM Rendszer  A Minerva-EBSCO-nál rendelt online folyóiratok és adatbázisok megrendelési adatai automatikusan betöltésre kerülnek  Más adatbázis el ő fizetések megrendelési adatainak dokumentálása (pl. beszerzés módja, annak költségei, számla adatai, el ő fizetés feltétele, hozzáférési id ő szak)  A kiadói licensz feltételek adminisztrálása, ellen ő rzése (pl. könyvtárközi kölcsönzés megengedett-e)  A hozzáférési kódok (adminisztrátori felhasználói név, jelszó) tárolása

Köszönöm a figyelmet!