A hulladék lerakók bezárásának tapasztalatai,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Hulladékgazdálkodási esettanulmányok
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Az új épületenergetikai szabályozás
A megvalósult regionális hulladékkezelő rendszerek összegző elemzése – ISPA, KA.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
A Főváros települési szilárd hulladék
A hulladékgazdálkodás stratégiai kérdései
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az Új Széchenyi Terv rekultivációs és hulladékgazdálkodási pályázati lehetőségei a Környezet és Energia Operatív Program.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.
Zalaegerszeg december 13.
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területén talált német hulladékok.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Huba Bence igazgató Szombathely,
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
a logger-használat kérdései
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

A hulladék lerakók bezárásának tapasztalatai, a szelektív gyűjtés kérdései Farkas Hilda PhD főosztályvezető, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Múltból a jövő felé

A MÚLT

A kezdetek 1989 - PHARE előcsatlakozási alap (KAC, KKA) 1999. július 15. – Landfill directive Az irányelvnek nem megfelelő hulladéklerakókat az irányelv átvételétől számított nyolc éven belül be kell zárni 2001. január 1. – Hgt Még üzemelő hulladéklerakók felülvizsgálata 2002. Cél: a lerakók környezeti állapotának és a továbbműködés feltételeinek meghatározása 22/2001. (X. 10.) KöM rendelet A tovább működtethető lerakók fejlesztésére vonatkozó intézkedési tervben meghatározott műszaki építmények, hulladékvizsgálati, átvételi, kezeléstechnikai, ellenőrzési és megfigyelési feltételek rendelkezésre állását legkésőbb 2009. január 1-jéig teljesíteni kell .

2002-es PHARE felmérés

A fölkészülés 2002 – Landfill felmérés 2667 különböző állapotú lerakó 2004 – A fölülvizsgálatok nagyrészt lezajlanak 2004-2007 engedélyek megújítása, IPPC engedélyek kiadása Hulladékgazdálkodási projektek PHARE (1990-2000): 9 lerakó, 3,2 m€ támogatás KKA, KAC, Cél (1997-2000): 40 lerakó, 4,2 Mrd Ft támogatás ISPA (2001-2004): 20 lerakó, 74 Mrd Ft támogatás KA (2005- ): 9 lerakó, 104,8 Mrd Ft támogatás

Egy kis engedmény 20/2006. (IV. 5.) KvVM rendelet „a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről” szóló jogszabály ugyanazon műszaki feltételeket tartalmazta, mint a korábbi rendelet, de 2007-ben már látszottak a projektek beindulásával kapcsolatos késések, ezért a 20/2006-os módosításra került, az új határidőt az EU által megadott utolsó dátumra módosítottuk.

Határidők a lerakókra vonatkozóan Lerakók megfelelése: 2009. július 16. Jogszabály módosítás kezdetektől kizárva, az 1999/31/EK irányelv nem ad lehetőséget a határidő módosítására. Ezt az időpontot követően nem üzemelhet olyan lerakó, amely teljes körűen nem teljesíti az előírt műszaki követelményeket. 2002-ben még közel 1000 hulladéklerakó üzemelt, kb. 1600 további felhagyott lerakó volt. A bezárások folyamatosak voltak. 2008-ban 33-at, 2009-ben további 102-t zártak be a hatóságok. 2009. július 16-tól csak 70 korszerű hulladéklerakó üzemel.

Bezárás folyamata 2008-2009 Felügyelőség Bezárás 2008-ban megtörtént 2009. január 1-től július 1-ig 2009. július 15-én zárt be Alsó-Tisza-vidéki 23 1 5 Felső-Tisza-vidéki 24 Észak-magyarországi 17 Közép-dunántúli 11 Észak-dunántúli 4 Közép-Tisza-vidéki 2 Tiszántúli 7 Nyugat-dunántúli Közép-Duna-völgyi 13 Dél-dunántúli 3   33 8 94

Műszaki feltételek Bezárás leggyakoribb oka: alsó szigetelés hiányossága – ezt nem lehet utólag beépíteni, ezért ez lett a bezárás meghatározó tényezője Irányelv: kombinált szigetelés alapkövetelmény, geológiai szigetelő réteg és mesterséges szigetelő lemez megléte, jogszabályban előírt méretezés Mérlegelési lehetőség az engedélyező hatóság kezében

Bezárás következményei, feladatok Rekultiváció, a környezeti kockázat minimálisra csökkentése. Megelőzés és hasznosítás előmozdítása, a lerakó kapacitások kímélése. Előkezelés, szelektív gyűjtőrendszerek kiterjesztése, hasznosító ipar támogatása. Átvételi követelmények szigorúbb számonkérése. A bezárt lerakók folyamatos ellenőrzése, illegális lerakás háttérbe szorítása. Változás a lakossági hulladékkezelési díjakban, a települések felelős díjpolitikának mielőbbi megvalósítása.

Bezárást követő intézkedések Bezárás után: különös hangsúly az ellenőrzésen, ne legyen újranyitott lerakó, illegális lerakó-használat megakadályozása, rekultiváció minél előbbi elvégzésének kikényszerítése Jogszabályban határidő előírása lenne célszerű a rekultiváció elvégeztetésére, de a forrás nehezen tervezhető még középtávon is Most jelentős források állnak rendelkezésre a rekultiváció elvégzésére, később a feltételek csak szigorodnak (üzemelés során elkülönített források a rekultiváció és utógondozás elvégzésére)! Rekultivációra kezdetekben jelentős „külső” források állnak rendelkezésre, de a továbbiakban az üzemeltetés során kell megteremteni a rekultiváció költségeinek fedezetét

Ellenőrzések tapasztalatai Eddig 180 helyszíni ellenőrzés országosan Ebből illegális üzemeltetés (11), hiányzó földtakarás (ebből adódóan füstölgő vagy kigyulladt hulladéktest: 5 helyszín) Az esetek hatodában tapasztalható lerakóra történő ráhordás (elsősorban zöldhulladék, építési és bontási hulladék) Hulladék elhagyás a bekötő utak mentén, a lerakó közvetlen környezetében (nem jelentős mennyiségek)

Intézkedések Megtett intézkedések Felszólítás levélben, jegyzőkönyvezett felszólítás, tényfeltáró vizsgálat, bírságolási eljárás kezdeményezése, büntetőfeljelentés További intézkedések Kritkus helyszíneken 30 napon belüli visszaellenőrzés, azt követően folyamatos ellenőrzések a tapasztalt helyzetnek megfelelően Kevésbé kockázatos helyszíneken negyedéves ellenőrzések Tényfeltáró vizsgálatot követően eljárások megindítása (bírság, büntetőjogi)

Kapacitáshiány - díjnövekedés Átmeneti megoldás: amíg nem készül el a korszerű kezelőkapacitás, addig távolabbra szállítani műszakilag megfelelő lerakóba. Következmény: magasabb hulladékkezelési díj (szállításból eredő költségek, fogadó lerakók díjszabása) Kedvezőtlen szociális adottságok súlyosbító körülményként jelentkeznek Rossz díjpolitika: a díjemelés mindig elhalasztásra kerül, nincs differenciált díjszabás, rendkívül alacsony díjakból nem fenntartható a rendszer (Kaposvár: április 1-től már itt is díj!) Közszolgáltató kintlevősége nagyon magas

A jövő

Hgt – OHT II lerakást érintő változások Minden tevékenység, ami nem hasznosítás, ártalmatlanítás Hulladék megelőzési program 2013-ig Az engedélyezési eljárások során a hatóságok megtagadhatják hulladékok beszállítását vagy kivitelét, ha azáltal a hazai hulladékgazdálkodási célok nem valósíthatók meg Biohulladékokra, illetve a komposztra vonatkozó minőségi követelmények előírása, A TSZH tekintetében a papír, üveg, műanyag és fém anyagokra: 50%-os újrahasználat, illetve újrafeldolgozás 2020-ra Építési-bontási hulladék hasznosítás 70% (2020)

TSZH

TSZH összetétel

Biohulladék (eT) Év Képződő TSZH Biohulladék mennyisége Lerakható mennyiség 1995 4500 2340 2006 4591 2385 1755 2009 4950 2575 1170 2013 5360 2787 2016 5688 2958 819

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!