KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
JEREMIE Program Magyarországon
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
EU Források felül- és alulnézetben
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Winkler Gyula EP képviselő
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
BUDAPEST, Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)
Új Magyarország Vállalkozói Program pénzügyi programjai (Jeremie)
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Vingelman József vezérigazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február 16. Mikrofinanszírozói Szakmai Nap.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások részére ősz Benke Ákos, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Győr december 3.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Csillag István. Folytatjuk…... Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk….(????) A fundamentumok a csúcson! -GDP: 3,6% (2014.I-III.negyedév)KSH.
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Zalán Helga termékfejlesztési ügyvezető igazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Salgótarján május.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció
12 ezer milliárd forintos keret
Előadás másolata:

KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Garamvölgyi Balázs, MV - Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával - Az Új Magyarország Vállalkozói Program (JEREMIE) -

Európa 2020 stratégia 2010. június 17-én fogadta el az Európai Tanács Célja a globális pénzügyi és gazdasági válság okozta károk enyhítése és az EU tagállamok minél gyorsabb fellendülése és versenyképességének fokozása. Magyarország 2010. november 12-én küldte meg az Európai Bizottságnak az Európa 2020 Stratégia előzetes Nemzeti Intézkedési Tervét, amelyben megfogalmazta, hogyan járul hozzá az európai stratégia megvalósításához.

Az EU 2020 öt számszerűsíthető célja A foglalkoztatási szint növelése 75 %-ra a 20-64 éves korosztálynál 2015-re. A K+F-re fordítható forrásoknál célként tűzték ki a GDP 3 százalékának elérését a jelenlegi 1,9 százalékról. Az energia területén az üvegházhatású gázok kibocsátásában 20 százalékos csökkentéssel, az energiahatékonyságban 20 százalékos javulással, a megújuló energiák arányának 20 százalékos növelésével számolnak.

Az EU 2020 öt számszerűsíthető célja A képzettségi szint javításaként a korai iskolaelhagyók arányát 10 százalék alá csökkentenék, és 40 százalékra növelnék a 30-34 éves korcsoportnál a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát. A szegénységben élők számát európai szinten 20 millióval csökkentenék a jelenlegi 120 millióról.

Magyarország vállalása az EU 2020 Stratégiában A foglalkoztatási szint növelése 75 %-ra (évtized végére 1 millió új munkahely) A K+F-re fordítható forrásoknál a GDP 1 százalékának elérését a jelenlegi 1,8 százalékról. A megújuló energiák arányát 14,6 százalékra növeli, és 10-10 százalékos javulást ér el az energiahatékonyságban, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásában.

Magyarország vállalása az EU 2020 Stratégiában a korai iskolaelhagyók számának csökkentését teljesíteni tudja, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát pedig 30-34 százalékra növelné 2020-ra. az évtized végéig 400-450 ezer ember emelkedik ki a szegénységből.

Gazdaságpolitikai célrendszer Tartós gazdasági növekedés Foglalkoztatás növelése KKV szektor versenyképességének javítása KKV-k finanszírozási helyzetének javítása A program segítségével a jól működő és fejlődni képes mikro-, kis- és közepes vállalkozások „bankképessé” válhatnak.

Magyarországi helyzetértékelés   2008. 2009. 2010. X. hó 2010. (előrejelzés) 2011. (előrejelzés) 1.          A GDP volumenindexe (%) 100,6 93,7 100,9* 101,2 102,7 2.          Az ipari termelés indexe (összehasonlító áron, %) 98,9 82,3 110,0 109 107 3.          Nemzetgazdasági beruházások Indexe (összehasonlító áron, %)  97,0 91,4 95,8* 96,5 104 4.          Az építési-szerelési tevékenység Indexe (összehasonlító áron, %)  94,9 95,7 89,3 92 5.          A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe (%)  98,2 94,8 97,3 98 102 10.      Az euró átlagos árfolyama (forint) 251,2 280,6 275,1*** 276 13.      Fogyasztói árindex 106,1 104,2 104,9*** 104,8 103,8 15.      Munkanélküliségi ráta az időszak végén (%)  8,0 10,5 10,9**** 11,3 11  *     2010. I-III. negyedév **    2010. I. félév ***   2010. VIII-XI. hó **** 2010. VIII-X. hó A tényadatok forrása: KSH, MNB, PM 

Konjunktúra-index és összetevői, 1996-2010 Magyarországi helyzetértékelés Konjunktúra-index és összetevői, 1996-2010   Forrás: GKI Zrt. felmérései

Magyarországi helyzetértékelés   2010. II. negyedévben 2010. III. negyedévben Növekedés a 2010.II. negyedéves értékhez viszonyítva Megnevezés A hitelintézeti szektor által a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek kummuláltan (millió Ft) Összesen (millió Ft) db bruttó érték Tárgyidőszakban nyújtott hitelek összesen (jan.1-től halmozott) 945 776 2 390 228 1 486 979 3 543 071 1 152 843 ebből: beruházási hitel 4 213 191 826 6 103 247 939 56 113 folyószámla hitel 765 838 1 245 761 1 192 347 1 853 524 607 763 Éven túli hitelek összesen 41 379 387 321 78 259 553 546 166 225 Éven belüli hitelek összesen 904 397 2 002 907 1 408 720 2 989 526 986 619 Hitelállomány összesen (tárgyidőszak végén) 240 736 4 191 868 247 469 4 081 934 - 109 934 30 155 1 368 184 28 018 1 307 182 - 61 002 124 364 740 253 126 278 724 920 - 15 333 Hitelállomány minősítés szerinti összetétele (tárgyidőszak végén) Problémamentes 157 472 2 823 518 171 395 2 726 075 - 97 443 Külön figyelendő 28 732 736 039 19 971 695 956 - 40 083 Problémás minősítésű 54 532 632 310 56 103 659 903 27 593

KKV-k finanszírozási problémái Magyarországon I. Hitelpiac Tőkepiac Magyarországi vállalkozás-sok közel 75%-a bankhitel nélkül gazdálkodik. Nem bankképes, de jól működő KKV-k főbb okai: Ø hitelmúlt miatti nagy kockázat, Megfelelő mértékű biztosítékok hiánya Kisszámú (évi 20-40db) befektetés Jellemző átlagos ügyletméret: 15-20 millió EUR Elsősorban fejlesztési tőke típusú befektetések dominálnak

KKV-k finanszírozási problémái Magyarországon II. Hitelpiac Tőkepiac A hitelösszeg nagysága nem arányos a tranzakciós költségekkel KKV hitelek 13%-a mögött van intézményi kezességvállalás. A pénzpiaci válság tovább szűkítette a lehetőségeket. A KKV-k magvető és korai életszakaszának tőkefinanszírozásával mindössze néhány (főként állami) piaci szereplő foglalkozott eddig.

támogatások főbb szerepei A visszatérítendő támogatások főbb szerepei a)EU forrásbevonás b)Támogatástranszfer fejlesztési, növekedési d)Allokációs elv gyors lekötés piaci szervezeteken keresztül éri el a kedvezményezetteket multiplikatív hatása üzleti projekthez üzleti alapon juttat forrást

Nemzetközi kitekintés JEREMIE Alapok Európai Beruházási Alap - EIF mint JEREMIE Alap JEREMIE egyéb intézmény-rendszeren keresztül Greece Romania Latvia Lithuania (*) Languedoc-Roussillon (FR) Campania (IT) Slovakia (EIF with SZRB) Cyprus Bulgaria Sicily (IT) Malta Hungary Lombardia (IT) UK: Wales +EIB loan, North East England +EIB loan, Yorkshire&Humberside +EIB loan Spain: national, Andalusia, Cataluña Poland: national, 5 regional and one multi-regional Auvergne (FR) Slovenia: national

Nemzetközi kitekintés EIF JEREMIE portfoliója TRM

Nemzetközi kitekintés II. Pénzügyi termékek a KKV-k számára Induló szakasz Korai – fejlődő szakasz Növekedő szakasz Tőke jellegű Kockázati tőke Finanszírozás Hitelek Mikro hitelek Garanciák Kombinált termékek „Alárendelt” kölcsönök „Mezzanine” termékek Egyéb termékek Technológiai transzfer, Inkubátorok, Magvetők Privát befektetők/ ‘Business angels ’ 16

EU jövőbeni irányvonalak Visszatérítendő támogatások részarányának növelése ! jelenlegi pénzügyi konstrukciók kritériumainak módosítása a EUROPE 2020 alapján 2014-2020 időszak további, összehangolt fejlesztése Szorosabb együttműködés az alapok között, szinergikus hatások erősítése, tapasztalatcsere Új, kiemelt területek: klímaváltozás, energiafelhasználás Magyarország: „best practice”

JEREMIE Magyarországon - jövőkép Hitelezés: Gazdasági környezetnek megfelelően a kritériumok módosítása (összeg, futamidő, feltételek) Középvállalati szektor megerősítése Tőkepótló hitelkonstrukciók kialakítása

JEREMIE Magyarországon - jövőkép Garancia: Gazdasági környezetnek megfelelően a kritériumok módosítása (összeg, futamidő, feltételek) Viszontgarancia programok kialakítása Támogatással kombinált beruházások garantálása

JEREMIE Magyarországon - jövőkép Kockázati tőke: Új tematikus programok kialakítása (pl. innováció) Kiemelt területek további támogatása egyéb kritériumok javítása mellett (környezetvédelem) További piaci szereplők bevonása (pl. üzleti angyalok)

Köszönöm figyelmüket! Köszönöm figyelmüket! Programmal kapcsolatos további információk: info@mvzrt.hu www.uvhitelek.hu www.mvzrt.hu