Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T-SEJT AKTIVÁCIÓ.
Advertisements

Megoldások.
A KOSTIMULÁCIÓ ELENGEDHETETLEN A NAIV T-LIMFOCITÁK AKTIVÁLÁSÁHOZ Az antigén-specifikus és kostimulációs jeleknek egy időben és egymással együttműködésben.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai
Transzplantáció A graft transplanted from one individual to the same individual is called an autologous graft. A graft transplanted between two genetically.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Tolerancia/autoimmunitás
A B-sejt differenciáció antigén jelenlétében lezajló folyamatai A B-sejt repertoire és az ellenanyag diverzitás növelése a periférián Alternatív splicing.
Patológiás és természetes autoimmunitás
Az autoimmun betegségek általános jellemzői
KOMPLEMENT RENDSZER.
Patológiás és természetes autoimmunitás
Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Falus András Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet
Transzplantációs immunológia
T-sejt aktiváció.
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
10 millió baci a kezed minden centiméterén
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
T-SEJTEK FEJLŐDÉSE ÉS DIFFERENCIÁCIÓJA.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK SEGÍTŐ T LIMFOCITÁK CD4+ T SEJTEK
! ! B-sejt memória válasz: Gyorsabb Intenzívebb (több ellenanyag)
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS. DC Epitél sejtek PERIFÉRIÁS LIMFOID SZERVEK PERIFÉRIÁS SZÖVETEK SEJTEK KÖZÖTTI SZÖVET SPECIFIKUS KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓZATOK.
Autoimmun betegségek.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
Az effektor T sejtek aktiválásához az antigén-specifikus inger
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A TERMÉSZETES ÉS SZERZETT IMMUNITÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
SZERZETT IMMUNITÁS FELISMERÉS.
Centrális tolerancia. Azok az éretlen B sejtek, amelyek multivalens saját antigéneket ismernek fel, nem hagyhatják el a csontvelőt.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Az exogén és endogén antigének bemutatása
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Immunbiológia - I.
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK ÁTTEKINTÉSE
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN. A thymus szöveti felépítése.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Elsődleges (központi) és másodlagos (perifériás) nyirokszervek:
AZ IMMUNVÁLASZ LEFOLYÁSA IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ RÉSZTVEVŐK Antigénből származó peptideket bemutató sejt A T limfocita készletből szelektált peptid-specifikus T sejt.
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
6. szeminárium AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK HÁTTERE LÁNYI ÁRPÁD PhD.
IMMUNOLÓGIAI TOLERANCIA. AUTOTOLERANCIA. AUTOIMMUNITÁS
Előadás másolata:

Az autoimmun betegségek kialakulásának mechanizmusai

A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI A saját szöveteket károsító B és T sejt klónok deléciója A HOZZÁFÉRHETŐ PERIFÉRIÁS T SEJT KÉSZLET TARTALMAZ A „SAJÁTOT” FELISMERŐ B ÉS T SEJTEKET PERIFÉRIÁS TOLERANCIA A tímuszban és csontvelőben nem prezentált saját szövet-specifikus fehérjék elleni tolerancia aktív fenntartása AUTOIMMUN KÓRKÉPEK A tolerancia zavara Rossz irányú adaptív immunválasz saját, egészséges szövetek ellen

A centrális T-sejt tolerancia zavara: Autoimmune PolyEndocrinopathy- Candidiasis-Ectodermal Dystrophy (APECED), AIRE deficiencia. AIRE: Sok szövet-specifikus fehérje kifejeződését indukálja a timusz epitélium sejtjeiben. Ritka betegség, de gyakori a finnekben, Iránban élő izraelitákban, Szardínia szigetén.

Az APECED tünetei

A regulátor T-sejtek gátolják az autoreaktív T-sejtek aktivációját IPEX: Immune dysregulation, Polyendocrinopathy, enteropathy, and X-linked syndrome FoxP3 hiány

PERIFÉRIÁS TOLERANCIA Az immunválasz nem indul el a perifériás szövetekben A normal szövetek nem fejeznek ki típusú MHC II molekulákat NINCS 1. JEL a CD4+ segítő T sejtek számára A normál szövetek nem fejeznek ki kostimuláló molekulákat és nem termelnek a T sejt differenciációt biztosító citokineket NINCS 2. JEL a CD4+ segítő T sejtek számára A naiv T limfociták hozzáférése a normál szövetekhez korlátozott Az antigén prezentáló sejtek nem aktiválódnak a normál szövetekben NINCS 3. JEL A PERIFÉRIÁS SZÖVETEK TOLERALIZÁLJÁK MAGUKAT

A saját antigénrkkrl szembeni tolerancia áttörését segítő egyéb tényezők

Az MHC-II kifejeződése szöveti sejteken (nem APC) elősegíti az autoimmun folyamatokat IFNγ MHCII expressziót vált ki pajzsmirigy sejteken, pankreász β sejteken és mikroglia sejteken. Nem elégséges naive T-sejtek számára, de effektor T-sejteket amelyek saját antigén specifikusak aktiválhat

A molekuláris mimikri autoimmun reakciót eredményezhet (B-sejt epitópok) Reumás láz: 2-3 héttel a Sreptococcus fertőzés után jelentkezik. A szív, az ízületek és a vese gyulladása. Antitest termelés komplement aktiváció, gyulladás Skarlát utáni szívbetegség. Immunkomplexek is kialakulnak

Akut reumás láz Steptococcus pyogenes group A spec. Antitestek keresztreakciója Skarlát M-protein hasonló szekvenciákat hordoz a miozinnal és tropomiozinnal Makrofág, limfocita és B-sejt infiltráció Szívizom sorvadás (elhalás)

A molekuláris mimikri autoimmun reakciót eredményezhet (T-sejt epitópok)

Gyakorlatilag minden autoimmun betegség abnormális T-sejt funkció eredménye Autoreaktív T-sejt hiányában az autoreaktív B sejtek elpusztulnak

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK Krónikus gyulladásos állapot A szövet helyreállító mechanizmusok nem tudják kivédeni az immunfolyamatok által kiváltott szöveti károsodást Eltérő tünetek és célszövetek A felismerés és az effektor folyamatok mechanizmusai megegyeznek a patogének és környezeti antigénekkel szembeni folyamatokéval

A II. TÍPUSÚ TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ MECHANIZMUSAI FcγRIII a célsejtek elpusztítása az effektor NK-sejt vagy makrofág által a célsejtek elpusztítása komplement-mediált lízis által a receptor ellenes autoantitest megváltoztatja a jelátvitelt

Néhány példa II-es típusú túlérzékenységi reakcióra Újszülöttek hemolitikus anémiája Transzfúziós reakció Gyógyszer által kiváltott Hemolitikus anémia Trombocitopénia Agranulocitózis Penicillin alapú antibiotikumok

Autoimmun hemolítikus anemia

A GYÓGYSZER ÉRZÉKENYSÉG KIALAKULÁSÁNAK MECHANIZMUSA I. Komplement kötődése, opszonizáció A GYÓGYSZER ÉRZÉKENYSÉG KIALAKULÁSÁNAK MECHANIZMUSA I. Módosult fehérjékből származó peptidek prezentálása Th2 sejtek aktiválják a módosult fehérje antigénekre specifikus B-sejteket Bakteriális transz- peptidáz inaktiválása Saját sejtfelszíni fehérjék módosítása Ellenanyag termelés az aktivált B-sejtekből képződő plazmasejtek által

A GYÓGYSZER ÉRZÉKENYSÉG KIALAKULÁSÁNAK MECHANIZMUSA II. A penicillin-specifikus ellenanyagok kötődnek a módosított fehérjékhez A sejtek pusztulása opszonizációt követő fagocitózis útján A sejtek pusztulása komplement-mediált lízis útján

Goodpasture szindróma IgG lerakódás kimutatása immunfluoreszcenciával

Pemphigus vulgaris Fájdalmas hólyagok jelennek meg a bőr és a nyálkahártyák felszínén. Az autoreaktív ellenanyagok a keratinociták közötti dezmoszómákat károsítják. Antigén desmoglein 3 (a cadherin családba tartozó adhéziós molekula) (egyes brazil falvakban 1:30 a gyakorisaga)

Epitope spreading: a desmoglein különböző részeire specifikus antitestek patogenitása különböző ( pemphigus foliaceus). This skin-blistering disease is caused by antibodies that bind to desmoglein--an adhesion molecule in the cell junctions that hold keratinocytes together. When the autoimmune B-cell response begins, harmless antibodies are made against the extracellular domain of the desmoglein molecule nearest the keratinocyte surface (the EC5 domain). In time, the response spreads and antibodies are made against the extracellular domains EC1 and EC2. These antibodies cause disease and are of the IgG4 isotype.

FRUSZTRÁLT FAGOCITÓZIS SZÖVETI ANTIGÉNEKET FELISMERŐ IgG ELLENANYAGOK KÖZVETÍTÉSÉVEL Enzim felszabadulás Kötődés Opszonizáció Internalizáció A nem fagocitálható szövet károsodik Abszorbeált (gyógyszer) antigén Opszonizált felület Kötődés Frusztrált fagocitózis Enzim felszabadulás

A II. TÍPUSÚ TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓ MECHANIZMUSAI FcγRIII a célsejtek elpusztítása az effektor NK-sejt vagy makrofág által a célsejtek elpusztítása komplement-mediált lízis által a receptor ellenes autoantitest megváltoztatja a jelátvitelt

Graves (Basedow) kór - hipertireózis

Graves (Basedow) oftalmopátia

Hashimoto kór – hipotireózis (antibodies and effector T cells) Limfocita infiltráció, extranodális limfoid szövetek. Dontően Th1, sejthalál, hypotireózis

A BLOKKOLÓ AUTO - ANTITESTEK GÁTOLJÁK A KÉT SEJT EGYÜTMŰKÖDÉSÉT NEURO-MUSZKULÁRIS KAPCSOLAT MYASTHENIA GRAVIS Ideg ingerület Ideg ingerület Izom Acetilkolin receptor Internalizáció Nincs izom összehúzódás

Lupus erythematosus

SLE-ben egyre többféle autoreaktív ellenanyag keletkezik (intermolekuláris epitope spreading)

Reumatoid artritis A szinoviális membrán ellen irányuló sejtes immunválasz CD4+ és CD8+ T sejtek, B sejtek, plazma sejtek, neutrofilek, makrofágok Reumatoid faktorok – IgG-Fc régió ellen irányuló ellenanyagok

RA kezelése TNF-specifikus antitesttel

With age there is an inverse correlation between the decreasing capacity of the thymus to make new T cells and the increasing incidence of rheumatoid arthritis.

Inzulin β-sejt δ-sejt α-sejt 108 sejt Hasnyálmirigy sziget AZ AUTOREAKTIVITÁS MECHANIZMUSA INZULIN FÜGGŐ CUKORBETEGSÉGBEN IV típusú hiperszenzitivitás AZ AUTOREAKTÍV CITOTOXIKUS T SEJTEK ELPUSZTÍTJÁK AZ INZULIN TERMELŐ β-SEJTEKET Inzulin β-sejt δ-sejt α-sejt 108 sejt Szomatosztatin glukagon Hasnyálmirigy sziget

1-es típusú diabetes

AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ FAKTOROK

Számos autoimmun betegség gyakorisága nőkben magasabb

Family studies reveal that HLA type correlates with susceptibility to type 1 diabetes. The top panel shows the frequency with which two siblings share HLA haplotypes in the population as a whole. The percentages are those expected from a simple mendelian segregation of the two maternal and two paternal HLA haplotypes. In the bottom panel the analysis has been confined to pairs of siblings who both have type 1 diabetes. In these sibling pairs, the frequency distribution of HLA haplotypes differs greatly from that expected from simple mendelian segregation. Pairs of siblings with the disease are much more likely to have the same HLA type than are pairs of siblings who are healthy.

A HLA ALLOTÍPUS ÖSSZEFÜGGÉSE AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEKKEL Relatív risk Sex arány Nő/férfi Spondyloarthritis B27 87.4 0.3 Akut elülső uveitis 10.04 <0.5 Goodpasture szindróma DR2 15.9 ~1 Sclerosis multiplex 4.8 10 Graves betegség DR3 3.7 4 - 5 Myastenia gravis 2.5 Szisztémás lupus erythematosus 5.8 10 - 20 Inzulin függő diabetes mellitus DR3 and DR4 3.2 Rheumatoid arthritis DR4 4.2 3 Pemphigus vulgaris 14.4 Hashimoto thyreoiditis DR5 Az érzékeny emberek maximum 20% lesz beteg  Környezeti hatások

A FETŐZÉSEK KAPCSOLATA AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEKKEL Fertőzés HLA asszociáció Következmény Group A Streptococcus ? Reumás láz carditis, polyarthritis Chlymydia thrachomatis HLA-B27 Reiters szindróma arthritis Shigella flexneri Salmonella typhimurium Salmonella enteritidis Yersinia enterocolitica Campylobacter jejuni Reaktív arthritis Borellia burgdorfei HLA-DR2, DR4 Krónikus arthritis Lyme kór