Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Vermek Def: Egy sajátos lista amelyben minden beszúrási illetve törlési művelet csak a lista egyik végén történik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sor láncolt ábrázolással
Advertisements

 Megfigyelhető, hogy amikor több elem közötti összehasonlítás történik, akkor szükség van egyszerre több értékre is, főleg akkor, ha ezek az értékek jóval.
Felhasználó barátság eszközei
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
A verem működése fpga-n
Egydimenziós tömbök. Deklarálás: var valtozónév:array[kezdőérték..végsőérték]of típus; type típusnév = array [kezdőérték..végsőérték] of típus; var valtozónév:
Egy feladat megoldásának gondolatmenete. Feladat: Generáljuk véletlen számokat 1 és 6 között, amíg legalább 10 darab egyes és 10 darab hatos nem lesz.
3. LOGIKAI ADATSZERKEZETEK
Készítette: Pető László
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
A körlevél készítésének menete
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A digitális számítás elmélete
Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék
BÍZOL AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKBAN. A torony amit látunk A hotel Las Vegas Nézd meg közelebbről! Látsz valami különlegeset?
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
Összetett adattípusok a Pascal nyelvben
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
Egydimenziós tömbökön végezhető műveletek
A Pascal programozási nyelv alapjai
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Egydimenziós tömbök (Vektorok)
Ciklusok: 1. Számlálós ciklus
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
A Pascal programozási nyelv alapjai
Listák, Vermek és Várakozási Sorok
Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Listák Pl: Kirándulók listája Bevásárló lista Alma Kenyér Krumpli Szappan Mosópor Bevásárló lista.
Speciális Listák: Sor A sor adatszerkezet olyan speciális lista, amelyet a műveletei definiálnak. 1. ACCESS HEAD 3. POP itt GET-nek nevezzük 5. INJECT.
Hierarchikus lista Kétféle értelemezése van:
Tömbök és programozási tételek
Fájlkezelés Pascalban
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Összetett adattípusok
Kétdimenziós tömbök Mátrixok
A képernyő kezelése: kiíratások (2)
Turbo Pascal Indítás: C:\LANGS\Turbo Pascal Turbo Pascal.
Fák.
Rekordok Dinamikus tárkezelés és pointerek Dinamikusan láncolt listák
A Helyes Zárójelezés Struktogramja
Egyenesvonalú (lineáris) adatszerkezetek
A Mikroprocesszor Harmadik rész.
HF MINTA 2012/2013. ősz. HF Minta  Objektum-orientált program  „Adatvezérelt” alkalmazás írása  Fájl kezelés (olvasás, írás)  Menü készítése  5-6.
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Példa kettő-három fa felépítésére - törlés művelet Készítette : Krizsai Petra
Kördokumentumok 1..
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Pole (array of...).  Zložený datový typ na ukladanie viacerých premených  Zápis: var meno_pola : array [ konce intervala ] of základný typ ; Základné.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Nat Pedellus Free Pascal Elágazások..
Vnorené cykly.  Pri riešení problémov sa stáva, že použijeme viac cyklov za sebou, alebo jeden cyklus vnorený do druhohého.
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
(Bináris) Kupac (heap) adattípus
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
A verem és a sor adatszerkezet
Script nyelvek előadás
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Dinamikus adatszerkezetek
Piros-fekete fák Beszúrás, ill. törléskor a fa elveszítheti az egyensúlyát. A piros-fekete fák: az egyensúly megtartását biztosítják. +1 bit információ.
VEREM.
Depth First Search Backtracking
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Előadás másolata:

Listák, Vermek és Várakozási Sorok

Vermek Def: Egy sajátos lista amelyben minden beszúrási illetve törlési művelet csak a lista egyik végén történik ezt a verem csúcsának vagy tetejének nevezzük. Azt az elemet amelyet elsőként teszünk be alapnak hívjuk (ehhez az elemhez utolsóként férhetünk hozzá) A verem a hozzáférési helye következtében egy LIFO (last in firs out) adatszerkezet.

Verem : LIFO (last in firs out) Utolsonak jon Elsonek megy alap csucs

A vermekkel végezhető műveletek 1. Létrehozás 2. Verem elemeinek kiírása a verem megszűntetésével 3. Egy új elem beszúrása a verembe 4. Egy elem törlése a veremből

Létrehozás Meg kell adnunk a verem elemszámát és beolvasni az elemeket vlamint a verem csucsát az utolsónak beolvasott elemre kell állítani: Write(‘n=’); Readln(n); csucs:=0 While csucs<=n do Begin inc(csucs) readln(v[csucs]); End;

Verem elemeinek kiírása Meg kell adnunk a verem csucsat, majd kiírni az elemeket: While csucs>=1 do Begin writeln(v[csucs]); dec(csucs); End;

Feladat: Írjuk progrmot amely egy vermet karbantart. A program tartalmazzon egy menüt amelyből ki lehet választani a következő műveleteket: 1. Verem Létrehozás 2. Verem elemeinek kiírása a verem megszűntetésével 3. Egy új elem beszúrása a verembe 4. Egy elem törlése a veremből 5. Kiléps