A pályaválasztási szakemberek kompetenciái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Advertisements

Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Életpálya-építés fiatalkorban
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
A tanácsadó és a mentor szerepe
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az ÚMVP intézményrendszere
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A KONZULTÁCIÓRÓL BEVEZETÉSKÉPPEN
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
TÁMOP /2/C „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Emberi Erőforrás Tanácsadó Mesterképzési szak Képzési célja hogy: - megszerzett humán és gazdasági ismereteik; - valamint kialakult interdiszciplináris.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Regionális Szakmai Hálózatépítés (RSZH) – „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A magyarországi pályatanácsadók kompetenciajegyzékének összeállítása és harmonizálása az európai standardokkal Kutatási beszámoló Előadó: Fejér Noémi 2009.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető Regionális szakmai workshop – pályatanácsadóknak.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
Regionális stratégiák és kistérségi pályaorientációs ellátási tervek kialakítási lehetőségei és a társadalmai partnerek (munkaadók, szakszervezetek) bevonása.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

A pályaválasztási szakemberek kompetenciái Dr. Klein Sándor PTE FEEK „Foglalkozási rehabilitáció és a fogyatékos fiatalok pályaválasztási esélyei” VI. Nemzetközi konferencia 2009. november 17-19.

A tanácsadás … … egy viszonylag rövidtávú, interperszonális, elméleti alapú, etikai és jogi normák által irányított szakmai tevékenység, melynek fő célja az alapvetően egészséges személyeknek segíteni fejlődési és szituációs problémáik megoldásában, életszerepei optimalizálásában és kibontakoztatásában; segítséget nyújt a döntésekben, változásokban, problémahelyzetekben, krízisekben.

… latin eredetű szó, alkalmasságot, ügyességet fejez ki. A kompetencia … … latin eredetű szó, alkalmasságot, ügyességet fejez ki. Alapvetően értelmi (kognitív) alapú tulajdonság, de fontos szerepet játszanak benne motivációs elemek, képességek, egyéb emocionális tényezők.

Folyó kutatásunk Miközben a kompetencia alapú oktatás teret nyert, a kompetenciák fejlesztésére hivatott szakemberek (pedagógusok, trénerek, tanácsadók) kompetenciáinak meghatározása is egyre több országban és nemzetközi szervezetnél kerül napirendre. A Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közös kutatása a munka-, karrier-, pályatanácsadók (career counsellor) kompetenciáinak meghatározására irányul, azzal a céllal, hogy a Bologna-rendszerben kialakításra került konzultáns képzések tartalmait össze lehessen vetni az uniós felosztásokkal.

Európai tanácsadó kompetencia rendszer kialakítása (2009) CEDEFOP kompetencia rendszere Európai tanácsadó kompetencia rendszer kialakítása (2009) A jelenlegi változatában három alapvető kompetencia körre épít: a tanácskérővel folytatott interakcióhoz/ kommunikációhoz kapcsolódó kompetenciák (client-interaction competences) támogató kompetenciák (supporting competences) alapvető kompetenciák (foundation competences)

Interakcióhoz kapcsolódó kompetenciák - karriermenedzseléshez kapcsolódó tanácskérői készségek (skills) fejlesztése egyéni, csoportos és telefonos, vagy on-line csatornákon - a tanácskérő képessé tétele az információkhoz való hozzájutáshoz - a tanácskérő korábbi kompetenciáinak feltárása, az én-leltár elkészítésének támogatása - karrier-, pálya-, munka tanácsadási programok kialakítása és kivitelezése - a tanácskérő támogatása - a tanulás és munka világába történő belépések facilitálása

Támogató kompetenciák - a tanácskérőket lehetőségeikről tájékoztató információs rendszerek működtetése (munkapiac, vállalkozás, képzés, utazás, hozzájutás az ellátásokhoz, önkéntes munkák, stb.) - hálózatban tevékenykedés és saját hálózat kialakítása - a saját esetmunkák dokumentálása (tanácsadó napló) a saját esetmunka beosztása - a tanácskérők karrier kompetenciáinak fejlesztését szolgáló saját stratégiák kialakítása - kapcsolat kiépítése az érintettekkel - kapcsolat kiépítése a tanácsadás kutatói irodalmával, feladataival (Önálló kutatások indítása MA szinten és felette.), a szakirodalom nyomon követése - önképzés (szupervízió és folyamatos szakképzés)

Alapvető kompetenciák - IKT készség szintű használata a tanácsadási folyamat és a dokumentálás, önképzés során - Kommunikációs készségek - A saját tanácsadói képességek és terhelhetőség meg- és felismerése és elfogadása - A tanácsadási elmélet(ek) gyakorlatba történő integrálása - A tanácskérők egyéni igényeinek felismerése és annak megfelelő tanácsadási folyamat kialakítása (megfelelő módszer és eszközválasztás) - Etikus gyakorlat/ praxisvezetés

Tanácsadás a felsőoktatásban Tanácsadás szintek Probléma jellege I. szint Információs tanácsadás Ba_andragógus_MVTA szakirány Pályaorientációs tanár Szociálpedagógus TA szakirány Tanulás és pályatanácsadó tanár 120 órás akkreditált képzés pályaorientációs konzulens: pedagógusoknak, szociális területen dolgozóknak II. szint Bonyolultabb döntési helyzet Nagyobb mennyiségű információs hiány Ma_Diáktanácsadó szakirányú továbbképzés Ma_Emberi Erőforrás Tanácsadó Ma_Tanácsadó szakirányú Pszichológus III. szint Komoly belső konfliktus IV. szint Fokális tanácsadás (probléma fókuszba helyezése) Ma_Tanácsadó szakirányú Pszichológus (pszichológiai tanácsadás) V. szint Pszichoterápia Pszichoterapeuta

Végül… Köszönöm a figyelmet!