Magyar Irodalmi Tématérkép

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A vizuális percepció szerepe az információkeresésben
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
10 éves a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István OSZK MEK osztály Networkshop Győr, április 5.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Elektronikus szolgáltatások mindenkinek Electronic services for everybody Moldován István OSZK Budapest, november 24.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A láthatatlan/mély web tartalmi és technikai jellemzői
A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Az iskola a XIX.-XX. században, a szépirodalom tükrében
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Túrkeve, Digitális gyűjtemény kialakítása Moldován István OSZK Digitális Gyűjtemény
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
2009. április 24.XVI.Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Kereslet és kínálat e-book témában Moldován István OSZK.
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Veszprém, december 6. MKE Veszprém Megyei Szervezete, Szakmai Nap Elektronikus könyvtári kezdeményezések a hazai közkönyvtárakban Moldován István.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Tudáskezelés – versenyképes tartalomipar Dr. Domokos László Ovitas Magyarország Informatikai Kft. DAT 2006 Budapest, 2006 november 21.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Vörösmarty Mihály Könyvtár MKE Fejér Megyei Szervezete
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Az akadálymentesítés szempontjai a kulturális honlapoknál - a VMEK Moldován István OSZK-MEK Kulturális honlapjaink minősége - európai.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
E-könyvtári újdonságok Drótos László Drótos László OSZK MEK Osztály.
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
Személyes információmenedzsment
Szemelvények a MEK történetéből
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Webes tartalmak digitális megőrzése
Előadás másolata:

Magyar Irodalmi Tématérkép http://mek.oszk.hu/itm Készítette: Herczeg Renáta & Gárdonyi Gábor

Mi is az a Topic Map technológia? ISO/IEC 13250 szabványcsalád Az ismeretek, a dokumentumok és a metaadatok rendszerezésére kifejlesztett technológia. Tudásreprezentációs eszköz, amely az információt "témák vagy fogalmak" és az őket összekötő "kapcsolatok vagy összefüggések" formájában közvetíti. Szinonima: fogalmi háló, tudásbázis. Alkotóelemei: Topics, Associations, Occurences A tématérkép tudásreprezentációs eszköz, amely az információt "témák vagy fogalmak" és az őket összekötő "kapcsolatok vagy összefüggések" formájában közvetíti. A tématérképek vizualizálják az információkat és összefüggéseiket. A tématérkép technológia lényege, hogy a keresett témával kapcsolatban álló asszociációk is megjelennek, illetve csoportba vannak rendezve az információk. A topic map technológia bármilyen típusú információt összerendez, legyen az muzeális tárgy, vizuális információ, vagy opac-ban lévő tartalom. A találatok klaszterizálva vannak. A tématérkép részei: a témák (topic), asszociációk (associations), és előfordulások (occurences). Az előfordulás az adott téma lelőhelyeit jelenti, tehát azt, hogy hol fordul elő egy konkrét téma, hol van a helye (például egy folyóiratban).

A MIT létrehozása Alkotók: OSZK-OTK, OSZK-MEK, Empolis Kft., IHM Munkafolyamatok Modellezett terület behatárolása Témák, tématípusok meghatározása Asszociáció sablonok meghatározása Témák, asszociációk, előfordulások bevitele Felhasználói felület 1, Országos Széchényi Könyvtár Olvasó- és Tájékoztató Szolgálat: Tartalom elkészítése. 2, Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály: Adatbevitel, design, szolgáltatás tárolása. 3, Empolis Magyarország Kft: Weboldal elkészítése, programozása. 4, Informatikai és Hírközlési Minisztérium: ITEM-2003 K+F [Kutatás & Fejlesztés] támogatás. Munkafolyamatok: 1, Magyar Irodalom 2, XIX. Század, folyóirat, szellemi csoportosulás 3, Barát, szerző 4, Adatbevitel 5, Arculat megépítése

A MIT létrehozásának célja A hagyományos módszereken túlmutató navigációs módszerek fejlesztése Y generáció Vizualitás, vizuális ingerek előtérbe kerülése Célközönség: Középiskolások és tanáraik A Magyar Irodalmi Tématérkép az Y generáció miatt jött létre, ami Magyarországon az 1990 után születetteket jelenti. Ők azok, akik rögtön a képi világba születtek. Mivel kész képeket kapnak, kevésbé használják a fantáziájukat, tehát képalkotásuk csökevényesebb.

A MIT tartalma I. 30 szerző 462 költemény 42 kávéház 68 szellemi csoportosulás 221 folyóirat 17 kötet, antológia 628 egyéb személy

A MIT tartalma II. A klasszikus magyar irodalom panteonjából kiválasztott harminc szerző irodalmi munkásságát dolgozza fel. A Topic Map technológiára épül. A témákat különböző szempontok szerint csoportosítja. A témák és asszociációk közti kapcsolatok bidirekcionálisak. A Hálózatos Irodalom a klasszikus magyar irodalom panteonjából kiválasztott harminc szerző irodalmi munkásságát feldolgozó kísérleti rendszer, amely a Topic Map (Tématérkép) technológiára épül. A Magyar Irodalmi Tématérkép a témákat különféle szempontok szerint csoportosítja. A témák és asszociációk között kétirányú (bidirectional/bidirekcionális) kapcsolatok vannak, például szerző és műve között. Az asszociatív osztályozást Paul Otlet találta ki 1934-ben.

Kapcsolati gráf reprezentáció: Egy alternatív grafikus nézet, ami a HI Tématérképben való navigációra szolgál. A gráf segítségével összefoglaló témát és témát bonthatunk ki és zárhatunk be, illetve témák közti kapcsolatot, és online elektronikus forrásokat tekinthetünk meg egy grafikus felületen. Topics: Témák/tárgyak Associations: Témák közti kapcsolatok. Occurences: Előfordulások, a téma szempontjából releváns információk.

Szerkezeti egységek Témakifejtő Összefoglaló témák Témalista 20 db téma Kulcsszókereső Témalista Betűrendes mutató szűkítés gyanánt Témakifejtő Kapcsolati gráfba való belépés: A kezdőlapon megtalálhatóak az összefoglaló témák, melyek 20 fő kategóriát, témacsoportot jelentenek, ami alapján beléphetünk a rendszerbe. A navigációhoz először ki kell választani egy összefoglaló témát, melyet vagy a listából választunk ki, vagy pedig kulcsszavas keresést alkalmazunk. Ezután a középső keretben láthatóvá válnak a kiválasztott összefoglaló témához tartozó témák. A témák olyan fogalmak, melyek között kapcsolatok állnak fenn. A téma kiválasztása után a jobb oldali keretben a választott témát, a hozzá kapcsolódó témákat és kapcsolatuk megnevezését olvashatjuk. A jobb keret alján találjuk meg a témához tartozó elektronikus forrásokat, ha vannak. A jobb oldali keret jobb felső sarkában találjuk meg a kapcsolati gráf ikonját. A kapcsolati gráfba való belépéshez Java futtatókörnyezet szükséges.

Hasonló szolgáltatások KIA: Kortárs Irodalmi Adattár OSZK tezaurusz Liveplasma Grokker Ujiko Fontos megemlíteni, hogy az Ujiko és Grokker csak a technológia szintjén hasonlít. Nem szolgáltat tartalmat, hanem kereshetővé teszi azt.

Bibliográfia I. BALOGH Katalin - ZADRAVECZ Istvánné: Workshop a kiskunmajsai Városi Könyvtárban. In: Könyvtári Levelező/Lap, 2004. 16. évf. 6. sz. 13-14. p. BARTOS Edina, Kovácsné: A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének őszi könyvtári továbbképzése. In: Könyvtári Levelező/Lap, 2007. 19. évf. 1. sz. 18-20. p. DRÓTOS László - MOLDOVÁN István: Tíz éves az ország első elektronikus könyvtára. In: Könyvtári Figyelő, 2004. 50. évf. 4. sz. 801-806. p. HAJDÚ Ágnes, Barátné: Központban: az információ. In: Könyvtári Figyelő, 2005 51. évf. 4. sz. 847-856. p. HORVÁTH Zoltánné: Taxonómia – az egyezményes nyelvek szerepe és rokonságai – útközben a szemantikus webhez. In: TMT, 53. évf. 2006. 5. sz. 211-223. p. IGNÉCZI Lilla: Tématérkép belső fejlesztéssel - Vizuális tezaurusz a magyar internet katalógusában. In: TMT, 51. évf. 2004. 7. sz. 285-288. p.

Bibliográfia II. MAGYAR Gábor: Tartalomkezelés a médiakonvergenciában. In: Magyar Tudomány, 2007. 167. évf. 7. sz. 923-929. p. MEZEY László Miklós-VAJDA Kornél: Tízéves a Magyar Elektronikus Könyvtár – Interjú Moldován Istvánnal. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2005. 14. évf. 4. sz. 3-15. p. PAJOR Enikő: Tématérkép (topic map) alkalmazások az interneten I. In: Könyvtári Figyelő, 51. évf. 2005. 4. sz. 817-830. p. PAJOR Enikő: Tématérkép (topic map) alkalmazások az interneten II. In: Könyvtári Figyelő, 52. évf. 2006. 4. sz. 538-549. p. TÓTH Máté: Tématérképek a könyvtárosképzésben. In: TMT, 55. évf. 2005. 6. sz. 285-288. p. UNGVÁRY Rudolf: Tezaurusz és ontológia, avagy a fogalmi ismertetőjegyek generikus öröklődésének formalizálása. In: TMT, 2004. 51. évf. 5. sz. 175-192. p.

Webográfia I. Tématérképek a felsőoktatásban <http://www.agr.unideb.hu/if2008/kiadvany/papers/F74.pdf> [2009/05/08] Tóth Máté: Nemzetközi mesterképzés a digitális könyvtárakról <http://epa.oszk.hu/01300/01367/00187/pdf/04extrahungariam.pdf> [2009/05/09] Figyelőnet: Internet három dimenzióban <http://www.fn.hu/tech/20060217/internet_harom_dimenzioban/> [2009/05/08] International Electrotechnical Commission <http://www.iec.ch/> [2009/05/08] International Organization for Standardization <http://www.iso.org/iso/home.htm> [2009/05/08] User navigation in electronic libraries supported by Topic Map based semantic-web <http://www.ist-world.org/ProjectDetails.aspx?ProjectId=ec81106b7a1341bcbdaeb48ddc0e52ba&SourceDatabaseId=e900446443154e73a74e26d72e119bdb> [2009/05/08]

Webográfia II. Tématérkép -- látható össze függések a találatok között <http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=1447> [2009/05/08] Kortárs Irodalmi Adattár <http://www.kontextus.hu/kia/kia.php> [2009/05/08] Elérhető az OSZK új keresőrendszere <http://www.litera.hu/hirek/elerheto-az-oszk-uj-keresorendszere> [2009/05/08] MEK levelezőlista. <https://listserv.niif.hu/pipermail/mek-l/> [2009/05/08] OSZK tématérképes tezaurusza. <http://mek.oszk.hu/ttm> [2009/05/08 16:50:24] A web láthatatlan része <http://melyweb.lap.hu/> [2009/05/08]

Webográfia III. Topic map applications and implementation <http://www.montague.com/abstracts/topicmaps.htm> [2009/05/08] Az Omnigator ingyenes topic map modellező szoftvert megalkotók oldala. <http://www.ontopia.net/> [2009/05/08] Topic Maps consortium. <http://www.topicmaps.org/> [2009/05/08] The Effects of Topic Map Components on Serendipitous Information Retrieval <http://www.topicmapslab.de/publications/TMRA_2008_social_3?locale=en> [2009/05/08] [XML] Topic Maps <http://xml.coverpages.org/topicMaps.html> [2009/05/08]