Az RMK és RMNY összefüggései, használata, mutatórendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
Készítette: Blahut Zsuzsanna és Junászka Klaudia
DÉVAVÁNYA.
Szlovákiai Magyar Adatbank
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Hivatkozás könyvfejezetre
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Könnyűzenei lexikon: Omega
A tételek eljuttatása az iskolákba
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Visszaemlékezés Szabó Gábor professzor oktatói, kutatói, intézetigazgatói és közéleti tevékenységére Biró Sándor.
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A büntető eljárás alapjai
A Nyugat.
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Híres magyar nők.
A magyarok vérzivataros századaiból…
Sajtótigitalizálás a könyvtárban – Szakmai nap az Országos Széchényi Könyvtárban Intézményünk MEK Egyesület – Országos Széchényi Könyvtár]
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes.
szakmérnök hallgatók számára
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Készítették: Csorba Dániel Gavaldik Emma Tóth Janka
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Kogutowicz Manó glóbuszai
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
AZ IDŐSZAKI KIADVÁNYOK TÍPUSAI
1998 Almássy Endre Liebe Pál
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Legrégibb felvételek.
A tanulmányi munka értékelése (2008/2009.). Az iskolai tanulmányi átlag az utolsó 11 tanévben.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Medgyaszay István: Budaörsi úti városi bérház, 1925.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A félévi tanulmányi munka bemutatása 2014/2015. Összeállította: Kovács Tibor.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Előadás másolata:

Az RMK és RMNY összefüggései, használata, mutatórendszere Az RMK és RMNY összefüggései, használata, mutatórendszere. Kiadványtípusok és szellemi áramlatok az RMNY-ben.

Szabó Károly (1842-1890) Tanár és történész 1859-ben került Kolozsvárra A kolozsvári Erdélyi Múzeum Egylet könyvtárosa 1473-1711-ig tartó időszak bibliográfiáját gyűjtötte Célja: a kutatás segítése Sorra járta a magán- és közkönyvtárakat Főműve: a Régi Magyar Könyvtár (1531-től 1711-ig)

Az RMK kötetei 1. kötet: Magyar nyelvű nyomtatványok 1531-től 1711-ig (1793 tétel) 2. kötet: Magyarországon 1473-1711-ig megjelent nem magyar nyelvű művek (2452 tétel) 3. kötet: Magyar szerzőktől külföldön 1480-1711-ig megjelent művek. Két részben jelent meg. Hellebrant Árpád fejezte be - gyűjtését a bibliográfia csillaggal jelöli. (4831 tétel)

Az RMK összesen 9076 tételt tartalmaz Mind három kötet végén névmutató található A leírásokhoz jegyzetek is vannak Felépítésük: Megjelenési idő – Nyomdahely – majd szerzői betűrendben vagy rendszó szerint Az 1-2. kötetben a lelőhely is fel van tüntetve AZ RMK kötetek a régi magyar könyvek lelőhely-katalógusa is egyben! Az RMK összesen 9076 tételt tartalmaz. Mind három kötet végén névmutató található.

Szabó Károly az 1701-1711-ig terjedő időszaknál az egész akkori ország területére kiterjesztette anyaggyűjtési tevékenységét Anyagát szinte folyamatosan bővítették többek között a Magyar Könyvszemle hasábjain (1892-1931)

„Adalékok korszaka” 1912-ig megjelent pótlásokat Sztripszky Hiador jelentette meg: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtár című munkájának I-II. kötetéhez (ezek sok esetben pontatlanok)

Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtár című munkájának I-II Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtár című munkájának I-II. kötetéhez A címmások egész terjedelmükben betűhívek, nyomtatási hely, év, a könyv alakjának, a levelek vagy lapok számának pontos megjelölésével Az egyes munkák lelőhelye fel van jegyezve (minden munkánál, melynek címmása adva van, meg vannak jelölve a könyvtárak, melyben megtalálhatók) Betűrendes index a kötet második részéhez van csatolva A bibliográfiák magyar, latin, német, angol, francia nyelvűek Nyomdahely + Évszám + Nyomdász

Ezen kötet tartalmát, mely 2453 címmást ad, összehasonlíva az RMK 1793 számával, a pótlásokkal együtt majdnem 2000-re szaporodott Ezen kötet tartalmának nagy részét néhány levél, egy-két ívre terjedő iskolai vitairatok, értekezések, alkalmi nyomtatványok teszik ki

RMNY 1960-as években kezdődött a Régi Magyarországi Nyomtatványok című új összefoglaló munka tervezése. A mindenkori Magyarországon nyomtatott, és/vagy a magyar nyelvű nyomtatványokat tartalmazza, a személyi, vagy tematikus hungarikumokat nem Eddig három kötet jelent meg: 1473-1600 (1971) 1601-1635 (1983) 1636-1655 (2000) A könyvek mellett az egyleveles nyomtatványokat is magában foglalja (gyászjelentés, plakát, kisnyomtatványok, stb.) Borsa Gedeon vezetésével készült az MTA és az OSZK berkeiben

Az egyes tételek sorrendjét a kronológia, a nyomdahely és a szerző kiléte határozza meg. Részletes mutatórendszer tartozik hozzá Minden nyomtatvány egyedi azonosítóval (tételszámmal) rendelkezik A tételek felépítése: Sorszám; Címleírás; Bibliográfiai hivatkozás; A tartalom meghatározása, részletezése; Variánsok; Szövegkiadások; Kutatási eredmények; Kapcsolódó tételek; Példánykimutatás;

Az I. kötet felépítése Történeti bevezetés Útmutató a mű használatához Az általános rövidítések magyarázata A rövidített idézett művek jegyzéke Régi Magyarországi nyomtatványok (törzsrész) Appendix (téves meghatározások) A címlapok és mintalapok képei Mutatók A nyomdahelyek mutatója időrendi sorrendben Nyomdamutató, helységek és nyomdászok Személynévmutató Helynévmutató Címmutató A magyar nyelvű énekek és versek incipitmutatója Tárgymutató Nyelvi mutató Könyvtárak mutatója A fontosabb bibliográfiák konkordanciája Index  

Megjegyzések a mutatókhoz A nyomdahelyek a korabeli magyar névalakjuk szerinti ábécé-sorrendben. A helységnevek is korabeli alakban, mai helyesírással Incipitmutató: Tartalmazza a magyar nyelvű versek és énekek kezdősorát Konkordancia: Tételes összevetés az RMK-val és kiegészítéseivel (Sztripszky)

Az RMNy-t 1800-ig tervezik elvinni. Az egyes tételek leírásai gyakran új kutatási eredményeket is tartalmaztak A kötetekbe be nem került tételek (pl. személyi hungarikumok) kiegészítő kötetekben jelennek meg.

Bibliográfia 212 adalék Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1881. (6. évf.), 4-5. sz., 272. p. 300-ik adalék Szabó Károly Régi magyar könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1886. (11. évf.), 1-6. sz., 205. p. A Magyar Nemzeti Múzeum régi magyar nyomtatványok gyűjteményének gyarapodása. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 3. sz., 163-166. p. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának régi szabályai. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1887. (12. évf.), 1-6. sz., 185-201. p. A Régi Magyar Könyvtár III/XVIII. század . - In: Könyvtári levelező/lap, ISSN 0865-1329, 2007. (19. évf.), 8. sz., 37. p. A Régi Magyar Könyvtár újabb kötetei. - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1900. (17. évf.), 1. sz., 55. p. Adalék Szabó Károly "Régi Magyar Könyvtárához". - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1884. (9. évf.), 1-6. sz., 316-317. p.

Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Hatodik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1908. (25. évf.), 4. sz., 220-227. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Hetedik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1908. (25. évf.), 5. sz., 328-336. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Kilenczedik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1909. (26. évf.), 6. sz., 406-409. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Negyedik közlemény (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1908. (25. évf.), 1. sz., 41-47. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Nyolczadik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1909. (26. évf.), 4. sz., 343-345. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Ötödik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1908. (25. évf.), 3. sz., 186-191. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Tizedik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1910. (27. évf.), 1. sz., 59-60. p. Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Tizenegyedik közlemény) (közli Köblös Zoltán). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1910. (27. évf.), 4. sz., 237-241. p.

Ballagi Aladár: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához Ballagi Aladár: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 6. sz., 287-293. p. Ballagi Aladár: Régi magyar könyvtár. Az 1531-1711. megjelent magyar nyomtatványok könyvészeti kézikönyve. Írta Szabó Károly. Budapest, 1879. - In: Századok, ISSN 0039-8098, 1879. (13. évf.), 6. sz., 519-527. p. Bartha Dénes: Helyreigazítás a Régi Magyar Könyvtár I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1931. 1-4. sz., 73-74. p. Bartha József: Régi magyar könyvtár. Ism.. - In: Katholikus szemle, 1899. (13. évf.), 2. sz., 380-381. p. Bartha József: Szabó Károly - Hellebrant Árpád: Régi magyar könyvtár III. kötet. Ism.. - In: Katholikus szemle, 1897. (11. évf.), 3. sz., 517-520. p. Békési Emil - Krausz Jenő - Majláth Béla - Ráth György: Adalék Szabó Károly " Régi Magyar Könyvtárához". - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1884. (9. évf.), 1-6. sz., 115-119. p. Bónis Ferenc: Régi magyarországi nyomtatványok 1473-1600. - In: Magyar zene : zenetudományi folyóirat, ISSN 0025-0384, 1972. (13. évf.), 1. sz., 92-93. p. Borsa Gedeon - Hervay Ferenc: Pótlások és kiigazítások a "Régi Magyarországi Nyomtatványok" (RMNy) első kötetéhez. (hat képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1975. 1. sz., 85-92. p.

Borsa Gedeon - Kükedi József: A kisalakú régi magyarországi nyomtatványokról. (három képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1972. 1-2. sz., 122-126. p. Borsa Gedeon: Pótlások és igazítások a "Régi Magyarországi Nyomtatványok" első két kötetéhez. VI. (három képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1987. 1. sz., 57-64. p. Borsa Gedeon: Pótlások és igazítások a 'Régi Magyarországi Nyomtatványok' első két kötetéhez IV.. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1995. (111. évf.), 3. sz., 287-304. p. Borsa Gedeon: Pótlások és kiigazítások a "Régi Magyarországi Nyomtatványok" (RMNy) első kötetéhez. III. (hét képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1976. 3. sz., 281-294. p. Borsa Gedeon: Pótlások és kiigazítások a "Régi Magyarországi Nyomtatványok" első kötetéhez. V. (öt képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1984. 1-2. sz., 119-127. p. Borsa Gedeon: Régi magyarországi könyvek lengyel könyvtárakban. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1964. 2. sz, 156-166. p. Borsa Gedeon: Régi magyarországi nyomtatványok a cseh- és morvaországi gyűjteményekben. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1963. 4. sz., 344-347. p.

Borsa Gedeon: Régi magyarországi nyomtatványok a jugoszláviai gyűjteményekben. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1967. 3. sz., 280-282. p. Borsa Gedeon: Régi magyarországi nyomtatványok a szlovákiai gyűjteményekben. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1963. 1-2. sz., 116-120. p. Borsa Gedeon: Régi nyomtatványok feltárása Magyarországon . - In: A Magyar Könyvtárosok Egyesületének évkönyve, 1973. (1. évf.), 1. sz., 19. p. Borsa Gedeon: Tájékoztató "A régi magyarországi nyomtatványok" c. kiadvány munkálatairól. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1962. 2-3. sz., 232-233. p. Bucsay Mihály: A hallei magyar könyvtár régi magyar könyvei. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1941. (65. évf. 3. foly.), 4. sz., 423-424. p. Csanda Sándor: Ismeretlen régi kassai magyar nyelvű nyomtatványok (két képpel). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1970. 4. sz., 381-387. p. Dézsi Lajos: Magyar Könyvesház. Adalékok a Régi Magyar Könyvtár II. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1906. (14. évf.), 2. sz., 131-153. p. Ecsedy Judit, V.: A régi, magyar nyelvű nyomtatványok betűkarakterei (1533- 1800). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1986. 4. sz., 249-255. p.

Görög Gyula: Még egy adalék Szabó Károly "Régi magyar könyvtárá"-hoz. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1883. (8. évf.), 5-6. sz., 339-340. p. Hegyi Ádám: A Magyar Országos Közös Katalógus - Régi nyomtatványok (MOKKA-R) fejlesztéséről. - In: Könyvtári figyelő, ISSN 0023-3773, 2005. (51. évf.), 2. sz., 257-267. p. Hellebrant Árpád - Kudora Károly: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1881. (6. évf.), 2-3. sz., 179-180. p. Hellebrant Árpád: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1891. (16. évf.), 1-2. sz., 73-80. p. Hellebrant Árpád: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának II. kötetéhez . - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1891. (15), 3-4. sz., 268-273. p. Helyreigazítás a Régi Magyar Könyvtárhoz. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1918. 3-4. sz., 217-218. p. Holl Béla: Ismeretlen régi magyar iskolai nyomtatványok. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1966. 2. sz, 168-176. p. Holovics Flórián: Régi magyarországi nyomtatványok a Csáky család levéltárában. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1971. 4. sz., 347-351. p. Horváth Ignácz - Hellebrant Árpád: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1891. (16. évf.), 1-2. sz., 131-143. p.

Horváth Ignácz: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I Horváth Ignácz: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1890. (15. évf.), 1-2. sz., 104-106. p. Horváth Ignácz: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának II. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1890. (15. évf.), 3-4. sz., 266-275. p. Káldos János: Bibliotheca Eruditionum : régi magyarországi nyomtatványok és olvasmányok adatbankja. - In: Mercurius, ISSN 1589-4738, 2002. 1. évf., 31-32. p. Kanitz Ágost: A legrégibb, növényekre vonatkozó, magyar munkák címei, Szabó Károly régi magyar könyvtárából közölve és egy pár jegyzettel ellátva. (Vége). - In: Magyar növénytani lapok, 1879. (3. évf.), 26. sz., 19-23. p. Kaufmann Dávid: Pótlék Szabó Károly Régi magyar könyvtára II. kötetéhez. - In: Századok, ISSN 0039-8098, 1888. (22. évf.), 8. sz., 769. p. Kokas Károly: Bibliotheca Eruditionis : Régi Magyarországi Nyomtatványok és Olvasmányok Adatbank (1500-1700). - In: Csongrád megyei könyvtáros, ISSN 0133-705X, 2002. (34. évf.), 1-4. sz., 130-133. p. Köblös Zoltán: Adalékok a Régi Magyar Könyvtárhoz (Harmadik közlemény). - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1907. (24. évf.), 4. sz., 248-255. p.

Köblös Zoltán: Adatok a Régi Magyar Könyvtárhoz Köblös Zoltán: Adatok a Régi Magyar Könyvtárhoz. - In: Erdélyi Múzeum, ISSN 1453-0961, 1906. (23. évf.), 1. sz., 39-48. p. Kropf Lajos: Régi magyar nyomtatványok a British Múzeum könyvtárában. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1884. (9. évf.), 1-6. sz., 102-110. p. Kropf Lajos: Régi magyar nyomtatványok külföldi könyvtárakban. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1885. (10. évf.), 1-6. sz., 82-85. p. Kudora Károly - Kiss Áron: Adalék Szabó Károly "Régi Magyar Könyvtárához". - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 4-5. sz., 212-215. p. Kvacsala János: Kiegészítések és magyarázatok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtára II. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1889. (14. évf.), 1-4. sz., 218-227. p. László Vince: Adalék Szabó Károly Régi Magyar Könyvtára I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1926. 1-2. sz., 122-124. p. Magyar Könyvesház. (Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1898. (VI.), 1. sz., 57-62. p.

Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtára I. és II. kötetéhez (Második közlemény). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1913. (21. évf.), 4. sz., 345-348. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtára I. és II. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1928. (35. évf.), 1-4. sz., 88-90. p. Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtára I. kötetéhez ( (Harmadik közlemény). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1912. (20. évf.), 4. sz., 322-329. p. Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtára I. kötetéhez ( Második közlemény). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1912. (20. évf.), 2. sz., 152-157. p. Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtára I. kötetéhez (Első közlemény). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1912. (20. évf.), 1. sz, 55-59. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. és II. kötetéhez. ( Ferenczi Zoltántól és Havrán Dánieltől). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1924. 1-4. sz., 95-97. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. és II. kötetéhez. ( Ferenczi Zoltántól és Tóth Lászlótól). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1923. 3-4. sz., 252-254. p.

Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának I Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1911. 1. sz., 53-61. p. Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1911. 2. sz., 154-160. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1911. 4. sz., 352-354. p. Magyar könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának I. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1917. (25. évf.), 1-2. sz., 94-98. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly régi magyar könyvtárának II. kötetéhez. (Borsos István-tól, Dr. Ferenczi Zoltán-tól, Dr. Gulyás Pál-tól, Harsányi István-tól, Kerekes Pál-tól, Rexa Dezső-től, Dr. Schönherr Gyulá-tól és Varju Elemér-től. (Két közlemény). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1914. 1-4. sz., 157-160, 260-262. p. Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly Régi magyar könyvtárának II. kötetéhez. (Zoványi Jenőtől, Kemény Lajostól, Ferenczi Zoltántól és Hamar Istvántól. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1918. 1-2. sz., 78-88. p. Majláth Béla - Kudora Károly - Hellebrant Árpád - Magyari Szulpitz - Flórián Jakab: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1881. (6. évf.), 4-5. sz., 239-248. p.

Majláth Béla - Kudora Károly: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1881. (6. évf.), 6. sz., 348-350. p. Majláth Béla: Adalék Szabó Károly "Régi Magyar Könyvtárához". - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1881. (6. évf.), 1. sz., 83. p. Majláth Béla: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1883. (8. évf.), 1-4. sz., 27-29. p. May István: Pótlás a Régi Magyar Könyvtárhoz. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1975. 1. sz., 92. p. Megjegyzések Szabó Károly „Régi Magyar Könyvtár” czímű kitűnő munkájára. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 1. sz., 64-65. p. Megjelenés előtt áll "A régi magyarországi nyomtatványok" (Res Literaria Hungariae Antiqua) első kötete (1479-1600). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1969. 1. sz., 80. p. Melich János: Sztripszky Hiador : Adalékok Szabó Károly Régi magyar könyvtár c. munkájának I II. kötetéhez. Pótlások és igazítások 1472-1711. Budapest 1912, Lantos A. 8-r. 12 nyomtatott + 710 + I géppel írott oldal. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1912. (20. évf.), 4. sz., 350-352. p.

Miklós Ödön: Helyreigazítások a Régi Magyar Könyvtár III. kötetéhez Miklós Ödön: Helyreigazítások a Régi Magyar Könyvtár III. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1919. 1-4. sz., 142-144. p. Németh S. Katalin: Régi magyarországi nyomtatványok, III, 1636--1655. - In: Irodalomtörténeti közlemények, ISSN 0021-1486, 2002. 5-6. sz., P. Vásárhelyi Judit: A Régi Magyarországi Nyomtatványok Szerkesztőségének nyilvántartásai. - In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, ISSN 1216-6804, 2000. (9. évf.), 6. sz., 44. p. Péter Katalin:Papok és nemesek : magyar művelődéstörténeti tanulmányok a reformációval kezdődő másfél évszázadból Budapest : Ráday Gyűjtemény, 1995 Pogány György: Régi magyar könyvtár III/XVIII. század. - In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, ISSN 1216-6804, 2005. (14. évf.), 12. sz., 56-58. p. Pogány György: Régi Magyarországi Nyomtatványok hagyományos formában és CD-ROM-on. - In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, ISSN 1216-6804, 2001. (10. évf.), 8. sz., 56. p. Pukánszkyné Kádár Jolán: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának III. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1927. (34. évf.), 1-2. sz., 162-168. p. Pukánszkyné Kádár Jolán: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I-III. kötetéhez. A Todoreszku-Horváth Könyvtár ismeretlen régi magyar nyomtatványai. (Harmadik közlemény.). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1930. (37. évf.), 1-2. sz., 137-145. p.

Pukánszkyné Kádár Jolán: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I-III. kötetéhez.. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1929. 3-4. sz., 214-221. p. Pukánszkyné Kádár Jolán: Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárának I. II. és III.kötetéhez. . - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1926. 1-2. sz., 142-152. p. Pukánszkyné Kádár Jolán: Magyar Könyvesház. Adalékok Szabó Károly Régi magyar könyvtárának III. kötetéhez. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1926. 3-4. sz., 376-383. p. Ráth György: Adalék Szabó Károly "Régi Magyar Könyvtárához". - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1885. (10. évf.), 1-6. sz., 91. p. Ráth György: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1880. (5. évf.), 5-6. sz., 297-305. p. Ráth György: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1883. (8. évf.), 5-6. sz., 270-274. p. Régi Magyar könyvtár III. kötete. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1896. (20. évf.), 3. sz., 319. p. Régi Magyar Könyvtár III/XVIII. század. Magyarországi szerzők külföldön, nem magyar nyelven megjelent nyomtatványai. I. 1712-1760. Összeáll. Dörnyei Sándor és Szávuly Mária. Bp., 2005. OSZK, 357 l.. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 2006. (122. évf.), 4. sz., 518-519. p.

Régi Magyar Könyvtár. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1898 Régi Magyar Könyvtár. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1898. (6. évf.), 4. sz., 421. p. Régi magyar könyvtár. - In: Századok, ISSN 0039-8098, 1896. (30. évf.), 9. sz., 845-846. p. Szabó Károly - Hellebrant Árpád: Régi Magyar könyvtár III.kötet I.rész. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1896. (20. évf.), 4. sz., 385-387. p. Szabó Károly Régi magyar könyvtárának II. kötete. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1886. (11. évf.), 1-6. sz., 206-219. p. Szabó Károly: Észrevételek a "Régi Magyar Könyvtáram"-hoz közlött adalékokra. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 3. sz., 125-133. p. Szabó Károly: Régi magyar nyomtatványok egyetlen példányai a British Múzeum könyvtárában. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1880. (5. évf.), 4. sz., 218-222. p. Szabó Sándor: Régi magyarországi nyomtatványok 2. köt. 1601-1635. Res litteraria Hungariae vetus operum impressorum 2. tom. 1601-1635. Szerk. Borsa Gedeon és Hervay Ferenc. Bp. 1983. Akadémiai Kiadó. 856 l., 36 t.. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1985. 1. sz., 80-82. p. Székely Sándor: A régi magyarországi nyomtatványok új bibliográfiája. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1961. 4. sz., 516-520. p.

Széll Farkas: Adalék Szabó Károly "Régi magyar könyvtárá"-hoz Széll Farkas: Adalék Szabó Károly "Régi magyar könyvtárá"-hoz. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1886. (11. évf.), 1-6. sz., 91-93. p. Szinnyei József: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 1. sz., 35-41. p. Thaly Kálmán: Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtárához. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1879. (4. évf.), 6. sz., 294-297. p. Trócsányi Zoltán: A régi magyar budai nyomtatványok kérdése. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1937. 2. sz., 153-157. p.

Vágner József: Calepinusnak egy 1585-iki lyoni kiadása mint adalék Szabó Károly "Régi magyar könyvtárához". (289. sz.). - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 1885. (10. évf.), 1-6. sz., 60-61. p. Velenczei Katalin: Szabó Károly: Régi magyar könyvtár : III. kieg. : pótlások, kiegészítések, javítások [Készült az Országos Széchényi Könyvtár Régi Magyarországi Nyomtatványok Szerkesztőségében, Borsa Gedeon irányításával összeáll. Dörnyei Sándor és Szálka Irma.] Bp. 1990–1996.. - In: Magyar könyvszemle, ISSN 0025-0171, 2001. (117. évf.), 2. sz., 258-259. p. <http://www.arcanum.hu/oszk/lpext.dll/eRMK/3f6f?f=templates&fn=main-h.htm&2.0> (letöltési idő: 2009. május 13.) <http://vmek.oszk.hu/03300/03301/html/bgkvti_4/bgki0409.htm> (letöltési idő: 2009. május 13.) <http://www.freeweb.hu/library/mnbr.html> (letöltési idő: 2009. május 13.) <http://www.oszk.hu/kiadvany/kf/1998/2/berke_h.html> (letöltési idő: 2009. május 13.)