Struktúrák és folyamatok EU kompatibilis felnőttképzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Képesítési Keretrendszerek Európában
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Előadás másolata:

Struktúrák és folyamatok EU kompatibilis felnőttképzés Nemzetközi összehasonlító elemzés a tanárképzési és felnőttoktatók képzési rendszereinek állapotáról, működéséről, fejlesztéséről. Felnőttoktatók professzionális kompetenciái. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens Koncepció Jó lenne, ha az UNESCO eredeti « Lifelong Education » koncepciója és programja a mai LLL politika lényege, magja maradna: az oktatásba tartozzon bele minden tanulás, ne csak a formális, hanem a nonformális és informális is. Szükség van innovációra és kreativitásra az oktatásügyben. A tanulás az élethez alkalmazkodjon, az oktatásigazgatás pedig a tanuláshoz. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens ? A probléma Hol tart ma a felsőoktatás az EU-ban az LLL megvalósításában? Hogyan használható a felsőoktatás „jó gyakorlatainak” összehasonlító elemzése a LLL feltételeinek megteremtésében? Miért kulcsfontosságú a különböző felnőttoktatói kompetenciák mérése, értékelése és fejlesztése? Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens A kihívás ma >40% 10-15 évvel ezelőtt 10% Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Felsőoktatás szerepe az információhajtású gazdaságban Igényekhez való illeszkedés: Tanulóközpontú szemlélet A tanulás és az élet szoros egységének (vertikális és horizontális) létrehozása Tudásközponttá válás „Egy” a sok forrásközpont közül „Innováció csúcsa” Integrált feladat: Kutatás Oktatás Lifelong Learning Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

A felsőoktatás szerepe LLL Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

A LLL sikere = felnőttképzők kompetenciái Hipotéziseink: A felsőoktatás minőségi változása csak a felnőttoktatói kompetenciák fejlesztésével lehetséges. A felnőttképzés „képzőinek” felkészítését a nemzeti kontextus és a politika befolyásolja. Az felsőoktatási kontextus mint önálló tényező jelenik meg, nem függetlenül az oktatáspolitikától, ám saját hagyományoktól is befolyásoltan. Esettanulmányokra van szükség, melyeket az alkalmaz-hatóság érdekében azonos szempontok alapján kell közölni. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens A NETTLE projekt (2005-2008) NETTLE – Network of European Tertiary Level Educators (EU Socrates Tematikus Hálózati projekt), melynek célja: előmozdítani Európa-szerte a felsőoktatási kereteket, hogy az oktatók elsajátíthassák a szükséges készségeket és kompetenciákat. illusztrálni az EU egyes felsőoktatási intézményeiben az oktatók lifelong képzését és akkreditációját meghatározó politikát és gyakorlatot. nemzetközi összehasonlítást nyújtani. A esettanulmányok a NETTLE projekt TG1 Policy Context of Educational Development moduljához kapcsolódnak; Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

A NETTLE esettanulmány „MindMap”-ja Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

A NETTLE esettanulmány A nemzeti kontextus és politika kapcsolata a felsőoktatási intézmények differenciálása (oktató-kutató) és/vagy az egyetemi oktatók pedagógiai képzésének és továbbképzésének szempontjából. A felsőoktatási kontextus és politika témaköre: az intézmények törekednek biztosítani a lifelong learning - képzés megvalósítását, melyhez az állami irányítók nagyobb ösztönzésére, aktivitására is szükség lenne. Az egyetem és az oktatók képzése: általában inkább csak tervekről olvashatunk; A kurzusok és programok tekintetében a „kínálati oldal” gazdagabb, a tanári képesítés és továbbképzés „felelősei” nyilvánvalóan aktívak. A modern módszerek és eszközök: megteremthetik az önálló tanulás feltételeit, tanácsadásokat, konzultációkat biztosítanak. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

A NETTLE esettanulmány módszere Központi kérdés: létezik-e a felsőoktatásban résztvevő oktatók számára kezdeti bevezető és/vagy folyamatos „tanár” képzés, lifelong learning? A felmérésben 37 felsőoktatási intézmény 24 tagországból vett részt; A kutatás az egyetemek regiszterét készítette el, majd differenciált ország és intézmény összegzést készítettünk, és ezek ismeretében dinamikus összehasonlítást végzünk. Dinamikus összehasonlítás: két mozgásban lévő szisztémát úgy vetünk össze, hogy közben az azonosságok, és különbségek összehasonlítása a fejlődés irányait segít felvázolni. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Az esettanulmányok összefoglalása Izland: 85%-nak van tanítási képesítése és a kompetencia egy faktor az új munkatársak felvételékor. Finnország: Az országosan akkreditált tanárképző tréning (60 ECTS/1600 óra) kötelező 2 éven belül. Pl. Workshop for Expertise in University Teaching (EUT) (240 óra) UK: 3 év próbaidő – új előadók akiknek tanítási képesítése vagy akkredi-tált tapasztalata van mentesülnek a tréning alól. A többieknek telje-síteni kell a Postgraduate Certificate in Academic Practice-t (PCAP) Lengyelország: Néhány kész-ség megköveteli a jelöltektől, hogy mint hallgatók teljesítse-nek 270 óra tanárképzést Bulgária: Az újak tanár-segédként dolgoznak – a 3 év próbaidő után a kinevezés a teljesítményük-től függ, nem a pedagógiai készségek akkreditációjától. Portugália: Toborzási és elő-léptetési határo-zathoz egy zsüri/ bizottság meg-határozza az alkalmazandó sajátos kritériumokat Ciprus: PhD – 3 óra szeminárium – 2 év próbaidő. Jelenleg folyik egy Tanítási és Tanulási Központ létesítése Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Az esettanulmányok összefoglalása Norvégia: 50 órás kötelező Course for Basic Pedagogical Competence + 50 óra modulok – 1-5 szemeszter alatt. Lettország: Külön törvény határozza meg a bevezető képzést és a folyamatos szakmai fejlődést Írország: nincs követelmény – a Tanítási és Tanulási Központ működtet egy rövid képzési programot az oktatói Kar tagjainak. Szlovákia: Kurzus: „Előadó mérnökök kiegészítő pedagógiája” – a részvétel önkéntes – ritkán kötelező Szlovéna: 3 év próbaidő + habilitáció Luxembourg: Courses on mentoring/tutoring, didactic models, training: „own practice analysis” Törökország: nincs országos követelmény, de van egy tanárképzési program Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Az esettanulmányok összefoglalása Csehország: Oktatók gyakran külső szakértők. Az új tanároknak PhD kell. Hollandia: Egy „Basic Teaching Qualification (BTQ) szükséges (80 óra + 20-40 óra Portfolió) Magyarország: andragógia, PhD, a szakirányú képzés nem kötelező, egyetemi tanárok mérése: habilitáció Ausztria: Master fokozat a szakterületen – nem kell speciális pedagógiai képzés Görögország: nincs követelmény, de néhány intézményben felülvizsgálati eljárás van folyamatban Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Általánosságban elmondható A képzésekből származó előnyök: elmélet és gyakorlat ötvözése; saját pedagógiai gyakorlat elemzése, értékelése, felülvizsgálata; kritikus gondolkodás; a tanítási-tanulási folyamat új, mélyebb értelmezése; új pedagógiai elképzelések, oktatási eljárások, módszerek megismerése, elsajátítása, bátrabb gyakorlati alkalmazása; segítő, a kísérletezést pártoló légkör; az oktatói közösségen belüli kölcsönös együttműködés, ötlet- és tapasztalatcsere előmozdítása, folyamatos visszacsatolás; egy hallgatóközpontúbb oktatási modell gyakorlati megvalósítása; fejlettebb interakció, valamint a tutori tudatosság és magabiztosság növekedése. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Jó gyakorlat – Norvégia (Bergen) Az egyetem minden új oktatójának fel kell iratkoznia egy ingyenes „alappedagógiai kompetenciák” programra. Átfogó képzés – 20 ECTS – egy év alatt: Alapegység (3 x 2 nap – 4 x 5 fő csoportok – 10 ECTS) A tanulás/oktatás különböző meglátásai (mit és hogyan?) Felsőoktatási stratégiák, vezérelvek Tanítási gyakorlatok Szabadon választható egységek (mindegyik 3 nap – 5 ECTS) Tanulás és értékelés Előadási készségek Master és PhD irányítás ICT és tanulás Nincs formális értékelés/vizsga – 80%-os jelenlét igényelt. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens Konklúzió Vannak bíztató fejlemények a gyakorlati megvalósításra, jól érzékelhető az EU hivatalos állásfoglalásának hatása. Kevés helyen kötelezőek a kurzusok, inkább a PhD hallgatók körében gyakoribb. A sikeres oktatói munkát egyre inkább a hallgatói értékelések eredménye alapján mérik. Az európai oktatás folyamatosan változó világában, a felsőoktatás átalakításában az LLL szemléletre építhető oktatáspolitika hallgató-centrikus társadalmi érzékenységre, a munkaerőpiaci változásokra reagáló módon működik. Az egyetemek felelőssége az oktatóik felkészítése az új kompetenciák megismerésére. Bizonyos párhuzamok, tendenciák megfigyelhetők és egy esetleges összehasonlítás alapját képezhetik. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens Problémák Akadályok: Szükséges lépések: a közvetlen érdekeltség hiánya, az „akadémiai” gondolkodásmód és elvárások miatt a felnőttképzés a felsőoktatás mostohagyermeke; az oktatói kapacitást meglehetősen leköti a levelező képzések és a szakirányú képzések; a fogyó hallgatói létszám helyébe a különböző felnőttképzési kurzusokon résztvevő hallgatók fognak belépni; a felsőbb vezetők nem mindig látják, hogy a jelenlegi helyzet hosszú távon nem fog fennmaradni. a felnőttoktatói kompetenciák fejlesztése a felsőoktatásban rendkívül időszerű; az életen át tartó tanulási igény hatására a felsőoktatási intézményekben szélesedik a tartalomkínálat; a formális képzési formák mellett az intézményeknek fel kell készülni a non-formális és az informális tanulás irányítására, támogatására; ezeket az igényeket ki kell „szolgálni”, meg kell teremteni a feltételrendszert az oktatói kompetenciák terén is. Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens

Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens HOW TO TEACH Köszönöm a figyelmet Dr. Kálmán Anikó egyetemi docens