A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Dudásné Regdon Krisztina
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
Környezetvédelmi Termékdíj 2008.
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
A termékdíjról A környezetvédelmi termékdíj célja
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Általános forgalmi adó
A termékdíjas szabályozás 2008-ban, 2009-ben Dr. Kiskovács Miklós közgazdász, jogász termékdíjas tanácsadó web:
ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A lakossági szelektív hulladékgyűjtés díjtételei december 08. Silver Hotel Tanácsterem Hajdúszoboszló.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
HOGYAN FOKOZHATÓ AZ ELŐÍRÁSOK BETARTATÁSA? PUSZTA JÁNOS ALEZREDES VÁMIGAZGATÓ-HELYETTES.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékdíj 2012
Környezetvédelmi termékdíj 2009.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
Környezetvédelmi termékdíj Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékdíj Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Fekete Balázs vezető szakértő GS1 Magyarország Kht.
Változások a termékdíjas szabályozásban
Környezetvédelmi termékdíj 2012 Kiskovács Miklós OKSZ-BKIK Budapest,
I. Ökológiai, Regionalitás, Vidékfejlesztés Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Dr. Hancsók Jenő (Pannon Egyetem), Baladincz Jenő (Slovnaft): A fáradtolaj.
Nyomda- és Papíripari Szövetség
A termékdíjtörvény végrehajtási rendelete
A környezetvédelmi termékdíj a gyakorlatban
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Dudásné Regdon Krisztina Pénzügyőr százados, kiemelt főreferens NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság 1/20.
A környezetvédelmi termékdíj a gyakorlatban
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
Titre de la présentation
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
GreenBox A Program működésének főbb jellemzői:   Önálló működés, önálló nyilvántartás és adatküldés   a törvényben előírt analitikus nyilvántartás.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Központi Hivatal - Környezetvédelmi és Környezetgazdasági Főosztály 1095 Budapest, Mester u. 7.  NAV 1 A környezetvédelmi.
Környezetvédelmi termékdíj. Gazdasági szabályozóeszközök a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LVI. törvény Környezetterhelési.
Öko-Hungária Nonprofit Kft Cím.: 8000, Székesfehérvár, Kőrösi út 228. Tel.: Fax.: : Környezetvédelmi.
Környezetvédelmi termékdíj Kelemen István vezető tanácsadó Kazincbarcika, október 28.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Környezetvédelmi termékdíj 2012 Sztruhár Imre, tanácsadó Green Tax Consulting Kft.
Kelemen István Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabályozási és Termékdíj Osztály Környezetvédelmi termékdíj 2005 Hatvan – Gyöngyös – Eger 2005.
Környezetvédelmi termékdíj Előadó: Váradi Ágnes fhdgy.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
Változások a termékdíjas szabályozásban
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
a logger-használat kérdései
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás másolata:

A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései Dr. Kiskovács Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Közgazdasági Főosztályának volt tanácsosa Email: kiskovacs.miklos@freemail.hu www.termekdijak.hu Adókonferencia, 2004. szeptember 22.

1. A termékdíjtörvény célja a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során vagy azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések vagy károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen, járuljon hozzá a környezetszennyezés megelőzéséhez vagy csökkentéséhez a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez.

2. Releváns termékdíjas jogszabályok (1) A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény (módosulás: 58/1 sz. Magyar Közlöny (IV.28) 2004. évi XXIX. törvény részeként) újabb módosulás: 2004. évi XLVIII. törvény 137.§ (5) bek. (Magyar Közlöny 74. száma (V. 25)) A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet (annak legutóbbi módosítása a 5/2003. (IV.11) KvVM rendelet)

2. Releváns termékdíjas jogszabályok (2) A környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről szóló 53/2003. (IV.11) kormányrendelet A csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002 (V.5.) kormányrendelet

Legújabb vhr módosulások A 2004. évi 100. számú (2004. VII. 13.) Magyar Közlönyben megjelenő módosulások: az 53/2003-as korm. rendeletet a 213/2004. (VII.13.) korm. rendelet, a 10/1995-ös KTM rendeletet a 12/2004. (VII. 13.) KvVM rendelet módosította.

3. Általános eljárási szabályok (1) A kötelezetti kör változása: A termékdíjköteles termék után, beleértve más termékkel együtt vagy más termék(ek) részeként vagy összetevőjeként forgalomba hozott terméket is, … a) a belföldi előállítású termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, reklámhordozó papír, kenőanyagok, valamint hígító és oldószer esetén az első forgalomba hozó első vevője b) Közösségen belüli behozatal esetén a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója c) nem közösségi termékdíjköteles termék importja esetén a vámjogszabályok szerinti vámadós illetve a vámszabadterület üzemeltetője

3. Általános eljárási szabályok (2) 2.2 termékdíj-köteles termékek köre: a) üzemanyag és egyéb kőolajtermék, b) gumiabroncs, c) hűtőberendezés, hűtőközeg, d) akkumulátor, e) hígító és oldószer (2003. április 19-től), f) csomagolás (2003. jan. 1-től), g) reklámhordozó papír (2003. április 19-től),

3. Általános eljárási szabályok (3) Díjfizetési kötelezettség keletkezésének változása: a belföldi előállítású termékdíjköteles termék (és közösségi behozatal) esetén a kötelezettnek az első belföldi értékesítésekor kiállított számlán feltüntetett teljesítés napján, vagy saját célú felhasználás költségként történő elszámolásának napján Importált nem közösségi termékdíjköteles termék esetén: a szabad forgalomba bocsátás alkalmával a vámalakiságok elvégzésekor, vagy a vámáru-nyilatkozat elfogadásának napján, feldolgozási célú vámeljárások esetén a termék felhasználásának napján, Ideiglenes használati vagy raktározási célú vámeljárások esetén a szabad forgalomba bocsátáskor

4. A termékdíj bevallása és megfizetése Minden kötelezett számára ugyanaz (import és közösségi behozatal esetén is): Az APEH felé történő bevallás és megfizetés Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) alapján a rá vonatkozó gyakorisággal vallja be és a bevallásra elrendelt időpontig fizeti meg A kötelezett a termékdíj összegét havonta állapítja meg

5. jogszabályi kötelezettségek Nyilvántartás vezetése Bejelentés (minisztérium felé) Beszámolás (minisztérium felé) Bevallás (APEH, 0401-02-03, 0423) Megfizetés (APEH) számlán való feltüntetési kötelezettség

A speciális „kis cégek” meghatározása “Cskr. 6.§ (3) A termékértékesítést a fogyasztó számára végző gyártó…, ha a fogyasztó számára értékesített termék fogyasztói (elsődleges) csomagolása az éves szinten a) műanyag vagy fém esetén összesen 200 kg-ot, b) papír esetén 500 kg-ot, c) üveg esetén 800 kg-ot nem haladja meg.”

Nyilvántartás (javasolt) 2004 papír kg Papír fizetendő Ft műanyag kg Műanyag … Ténylegesen megfizetett termékdíj január   február március április május junius július augusztus szeptember október november december összesen

6. Speciális jogintézmények a termékdíjtörvényben Kedvezmény Visszaigénylés Termékdíjmentesség egyéni teljesítés koordináló szervezet „kis cégek” Átvállalás szerződéssel számlán Nem keletkezik fizetési kötelezettség

7. EU csatlakozás Aktuális jogszabályi változások: Tagállamból történő behozatal, vagy import estén az APEH-nak önbevallás útján, az Art.-ben meghatározott gyakoriságú bevallás és ugyanakkor teljesítendő befizetés Tagállami behozatal esetén a díjfizetés keletkezése megegyezik a belföldiekével, import esetén a vámeljáráshoz kapcsolódik (vámhatóság szerepe lényegében megszűnik) Egyes termékcsoportok esetén a kötelezett az első vevő Export-visszaigénylés az APEH-tól történik Használt termékdíjköteles termékek díjtétele megegyezik az újakéval (gumiabroncs, hűtőgép) Rendszeres támogatás helyett hulladékhasznosítói szolgáltatások megrendelése

Fontos címek, elérhetőségek KvVM Termékdíj Osztály (bejelentkezés-beszámoló, információ) 1394 Budapest, Pf.: 351, 06-1-457 3300 EAN Magyarország Kht. (GLN szám megkérése) www.ean.hu, 06-1-412 3940 Ökopannon Kht. (koordináló szervezet) www.okopannon.hu, 06-1-383 9305 Ökopack Kht. (koordináló szervezet) www.okopack.hu, 06-1-373 0608 v. 09 Ökoferr Kht. (koordináló szervezet, regionális) Cseber Kht. (koordináló szervezet, növényvédőszerek csomagolása) www.cseber.hu, 06-1-340 4888 és 06-1-340 5411 Recyclomed Kht. (koordináló szervezet, gyógyszerek csomagolása) 06-1-288 141, email: recyclomed@recyclomed.hu